אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השר לפיתוח כלכלי של מקלט המס: "בג'רזי אנחנו עוזרים להפחית מסים, לא להעלים אותם" צילום: שאטרסטוק

השר לפיתוח כלכלי של מקלט המס: "בג'רזי אנחנו עוזרים להפחית מסים, לא להעלים אותם"

הסנטור אלן מקלין מסביר בראיון ל"כלכליסט" מדוע משתלם לחברות לפעול מהאי ג'רזי, ומדגיש כי מדובר בפעילות חוקית לחלוטין. ברקע המשבר העולמי שהחריף את מאבק הממשלות במקלטי מס מבהיר מקלין: "המצב הפיננסי אצלנו יציב מאוד"

17.06.2012, 09:04 | אולגה ויניאר

מאז פרוץ המשבר הפיננסי של 2008, ממשלות אירופה וארצות הברית מנהלות מאבק עיקש נגד תופעת מקלטי מס ועושות כל שביכולתן כדי להחזיר הביתה כספי מסים הזולגים מקופותיהן. מנגד, ממשלות של מדינות ואוטונומיות שמקובל לכנותן מקלטי מס מגבירות את מאמצי השיווק שלהן ויוצאות לשכנע את העולם שלא עשו כל רע, חוץ מביסוס מודל כלכלי המאפשר להן לגבות מסים מינימליים מהתושבים והיזמים ואף להרוויח מכך.

בחודש עבר ביקר בישראל הסנטור אלן מקלין - השר לפיתוח כלכלי של האי ג'רזי הנחשב לאחד ממקלטי המס הפופולריים בעולם. עבור מקלין, שהגיע בהזמנת איגוד לשכות המסחר הישראלי, זהו הביקור השני בארץ ומטרתו לחזק את הקשרים הכלכליים בין ישראל וג'רזי וללמד את אנשי העסקים המקומיים לנצל את יתרונות מקלט המס.

מעמד אוטונומי

"ביקרנו כאן לפני שנה", מספר מקלין בראיון בלעדי ל"כלכליסט" ומודה שלא כולם יודעים מה זה בדיוק ג'רזי. "כשאני מבקר בעולם, אני נאלץ לא מעט להסביר מהיכן אני מגיע. כשאנשים שומעים ג'רזי, הם מיד חושבים על ניו־ג'רזי וזה כמובן לא אותו הדבר. אנחנו לא אמריקאים, אנחנו בריטים, נתיני הכתר הבריטי, ויש לנו מעמד חוקתי ייחודי שאותו קיבלנו בשנת 1066, כאשר ויליאם מנורמנדי כבש את אנגליה והפך לשליט אנגליה ודוכסות נורמנדי. ב־1204 המלך ג'ון איבד, לצערי, את השלטון לטובתו של מלך צרפת פיליפ השני ונשאר עם האי ג'רזי ושאר איי התעלה. מאז ועד היום האי הוא אוטונומיה עם ממשל עצמאי".

המעמד האוטונומי שקיבל ג'רזי אפשר לו לפתח מודל כלכלי משלו ולהפוך בתוך פחות משלושה עשורים מאי חקלאי נחשל למרכז פיננסי עולמי משגשג.

מקלין. "ישראל היא מדינה שחוותה נס כלכלי", צילום: מירו ממן מקלין. "ישראל היא מדינה שחוותה נס כלכלי" | צילום: מירו ממן מקלין. "ישראל היא מדינה שחוותה נס כלכלי", צילום: מירו ממן

מהי מטרת הביקור שלך בישראל?

"הכלכלה שלנו תלויה עתה מאוד בשירותים הפיננסיים שאותם אנחנו מעניקים. בזכות התערבות ורגולציה מינימלית הפכנו למקלט המס מספר אחת בעולם לחברות פיננסיות. זה כמובן תחום מאוד חשוב לכלכלה שלנו. אבל אני חייב לציין כי הוא מהווה רק 40% ממנה.

בישראל אנחנו רואים מדינה שחוותה נס כלכלי. אנו מביטים בהתפעלות בחברות שקמו כאן ואנחנו רוצים להציע להן לבוא ולפעול מהאי ג'רזי. מהלך כזה יאפשר להן לארגן מחדש את המבנה שלהן ולזכות בקרבה אסטרטגית לשווקים האירופיים. כמו כן, חברות ישראליות יכולות לנצל את ג'רזי כקרש קפיצה בדרך להנפקה בבורסת לונדון ובבורסות אירופיות אחרות. אנחנו פונים בראש ובראשונה לחברות הייטק מאחר שאנו רואים כאן אפשרות לשיתוף פעולה פורה שיכול לסייע לפתח לנו את הענף הזה גם בג'רזי".

מה אתם יכולים להציע לאנשי עסקים וחברות ישראליות?

"אנו מאמינים שיש לנו הרבה מה לתרום לחברות המבקשות להיכנס לשווקים האירופיים. יש לנו עורכי דין ומנהלי חשבונות המתמחים בפעילות באירופה. אנו מסייעים בגיוס הון וחשוב להדגיש שהמצב הפיננסי אצלנו מאוד יציב, וזה חשוב לפעילות כלכלית".

פעילות מג'רזי יכולה לחסוך לחברה לא מעט הוצאות מיסוי. יש אמנם מקומות בעולם עם מיסוי נמוך עוד יותר, אבל המוניטין שלהם מפוקפק ביחס לזה של ג'רזי הנקי ללא רבב. המס העיקרי שקיים באי הוא מס על מוצרים ושירותים (מקבילה של מע"מ), וביוני 2011 הוא עלה ל־5%. תושבי האי משלמים גם מס הכנסה בגובה 20% ושערו אחיד לכל הכנסה. בשנה שעברה נעשה ניסיון להגדיל את מס הכנסה לבעלי ההכנסות הגבוהות, אבל יוזמה זו נדחתה. מס זה הופך את ג'רזי ל"מקלט" לא הכי משתלם בעולם, אבל אנליסטים סבורים כי יציבותו ואמינותו של האי וגם יחסי הציבור הטובים שממשלתו מצליחה לעשות, הם שהופכים את ג'רזי למקלט מס פופולרי.

תהליך פתיחת עסק בג'רזי אורך כשבועיים. בג'רזי שומרים בקנאות על המוניטין, ולכן מקדישים תשומת לב רבה לשמות החברות הרשומות באי. לא אחת, אישור שם החברה הופך למהלך הבירוקרטי הממושך ביותר בתהליך רישום חברה. על איש העסקים להגיש שלושה שמות אפשריים עם הסבר מפורט לכל אחד. שמות הדומים למותגים קיימים נפסלים מיידית, וכך גם שמות בעלי צליל גס ואלה הכוללים מלים כמו עולמי ובינלאומי - ללא הצדקה של ממש.

כיצד חומקים ממשברים?

"בשנת 2004 רשות השירותים הפיננסיים בג'רזי עברה רפורמה מקיפה, מה שסייע לאי במידה רבה להימנע מהשפעות המשבר הגלובלי. במסגרת הרפורמה הוקמו ארבעה גופים רגולטוריים: פיקוח על הבנקים, פיקוח על ני"ע והשקעות, פיקוח על קרנות נאמנות ופיקוח על ענף הביטוח. על כל הרגולטורים הוטל לבחון את הסיכונים שנוטלות החברות המקומיות ולהימנע מהעמדת כספי הלקוחות בסיכון. מהלכים אלה, יש לזכור, התבצעו ארבע שנים לפני פרוץ המשבר הגלובלי שאחד מגורמיו היה נטילת יתר של סיכונים".

"שיטת העבודה של הבנקים בג'רזי די פשוטה", אומר מקלין. "הם מגייסים פיקדונות מלקוחות ברחבי העולם, ולאחר מכן משקיעים אותם בבנקים אחרים, בעיקר בבריטניה, תוך שהם מנצלים את יתרון הגודל לקבלת תנאים מועדפים". כך, לדבריו, מושגות תשואות גבוהות יחסית על השקעות בטוחות. לצמצום סיכונים מוטלות מגבלות גם על השקעות באג"ח. "18 מבין 20 הבנקים המובילים בעולם פועלים אצלנו", מוסיף מקלין, "בהם HSBC, לוידס, ברקליס וגם בנק לאומי. אנחנו מנהלים פיקדונות בהיקף של כ־170 מיליארד ליש"ט". בנוסף, ג'רזי מעניקה ערבויות ומבטחת פיקדונות באי, זאת כדי להיות בטוחה ואטרקטיבית יותר בעיני משקיעים.

מהי רמת החיים בג'רזי לעומת בריטניה?

"מובן שבג'רזי רמת החיים גבוהה יותר. אפשר לומר שאנחנו אי של אנשים מבוססים. אבל גם אצלנו יש שכבות חלשות, יש לנו תוכניות תמיכה סוציאליות וגם אנחנו משלמים קצבאות". בשל רמת החיים הגבוהה לא מעט מבקשים להגר לשם, אבל זה כמעט בלתי אפשרי לקבל מעמד של תושבות. הסיבה העיקרית: מגבלת מקום. שטחו של האי 116 קמ"ר והוא מאוכלס עתה בכ־97 אלף תושבים.

כל בקשה לתושבות מועברת לסגן שר האוכלוסייה הבוחן עד כמה הפונה עשוי להועיל לג'רזי ועד כמה המסים שישלם יתרמו לקופת המדינה. הסכום המינימלי של תשלומי מסים לשנה כדי שהבקשה בכלל תיבדק עומד על 125 אלף ליש"ט.

ירידה בהיקף הפיקדונות

על פי החוק, בעלי מעמד תושב משלמים מעבר למס על הכנסה באי 20% על מיליון הליש"ט הראשונים שרשמו כהכנסה מפעילות בינלאומית, 10% על 500 אלף הליש"ט הבאים ו־1% על כל הכנסה מעבר לכך. מי שלא קיבל מעמד של תושב, עדיין יכול לרשום את העסק שלו באי.

היקף הפיקדונות בג'רזי ירד לאחרונה, האם כתוצאה מהמאבק של אירופה וארה"ב במקלטי מס?

"אכן ראינו ירידה בהיקף הפיקדונות אבל לא הייתי קושר את זה למאבק. הפיקדונות ירדו בגלל המשבר הגלובלי שבו אנחנו שרויים, וחשוב מכך, בגלל ריביות נמוכות המאפיינות את השווקים כבר תקופה ארוכה. אנחנו עדים לתופעה שבה אנשים מעבירים את כספם לאפיקים אחרים בשל הקושי להפיק רווחים. אבל אני באמת לא יכול להתעלם מכך שמדובר בתקופה לא קלה למקלטי מס. ממשלות רבות מחפשות אחר דרכים להחזיר את המסים שזולגים החוצה ומנסות לעודד את החברות לצמצם את פעילותן הזרה. מנגד, בסיועה של ממשלת בריטניה, אנחנו משתדלים להסביר לעולם שאנחנו מעניקים שירותים פיננסיים לחברות, עושים זאת ברמה מאוד גבוהה ומציעים ניהול עסקי משתלם בדגש על הפחתת הוצאות מס. הדגש כאן הוא על הפחתה ולא על העלמת מסים כפי שרבים תופסים זאת בשוגג. אנחנו לא מעודדים שום דבר בלתי חוקי".

תגיות