אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דמוקרטיה נוסח פייסבוק איור: ליאב צברי

דמוקרטיה נוסח פייסבוק

האפשרות של המשתמשים לדווח על תכנים פוגעניים הופכת את הרשת החברתית לזירה שבה מנצח זה שצועק הכי חזק

18.06.2012, 10:34 | דור צח

כל ילד יודע שאחד העקרונות המרכזיים בדמוקרטיה הוא שהרוב קובע. אבל שיטת המשטר המקובלת בעולם המערבי מציגה עוד כמה עקרונות בסיסיים, כמו חופש הביטוי וזכויות המיעוט. העקרונות האלה נמצאים כיום תחת מתקפה, לא רק מצד גורמים פוליטיים קיצוניים, אלא במידה רבה גם מצד פייסבוק — אותו גורם שרבים חושבים שאפשר את האביב הערבי. זה לא שמארק צוקרברג הוא דיקטטור צמא דם, אבל השיטה שהוא הנהיג ברשת החברתית הגדולה בעולם הופכת את הדמוקרטיה למשהו שמזכיר יותר תחרות לייקים.

פייסבוק השקיעה בשנים האחרונות מאמץ ניכר בהגברת הוויראליות של התכנים המועלים אליה, בין אם באמצעות כפתור ה־Share, בין אם באמצעות אפשרות לעקוב אחר משתמש מבלי להיות "חבר" שלו, ובין אם באמצעות כפתורי "לייק" בתוך אתרים אחרים ברשת. כך, מזירה שבה המשתמש נחשף בעיקר לתכנים שיצרו חבריו, היא הפכה לכיכר עיר וירטואלית ענקית, שבה קל יותר לגולש להיתקל בתכנים שנוגדים את תפיסת עולמו.

פייסבוק יכולה ללכת בדרכו של אתר הווידיאו יוטיוב, ולהזהיר מפני תכנים שגולשים רבים דיווחו עליהם כבלתי הולמים — בלי להסיר אותם, איור: ליאב צברי פייסבוק יכולה ללכת בדרכו של אתר הווידיאו יוטיוב, ולהזהיר מפני תכנים שגולשים רבים דיווחו עליהם כבלתי הולמים — בלי להסיר אותם | איור: ליאב צברי פייסבוק יכולה ללכת בדרכו של אתר הווידיאו יוטיוב, ולהזהיר מפני תכנים שגולשים רבים דיווחו עליהם כבלתי הולמים — בלי להסיר אותם, איור: ליאב צברי

בנוסף, מאפשרת הרשת החברתית למשתמשיה גם לדווח על תוכן שהם מוצאים כבלתי ראוי. אם גולש נתקל בתוכן שבעיניו הוא גזעני, פוגע או מסית, הוא יכול פשוט להודיע על כך לפייסבוק ולבקש את הסרתו. לפי שיטה זו, אם מצטברים מספיק דיווחים כאלה, פייסבוק כנראה תסיר את התוכן. זוהי הדרך היחידה להיאבק בהודעות פוגעות ברשת החברתית, מלבד פנייה לרשויות החוק, וגם מי שאינו מחבב אותה נאלץ לאמץ אותה. התוצאה כונתה בידי חוקרת האינטרנט רבקה מק'קינון, "פייסבוקיסטן": אם מספיק אנשים לא אוהבים את הסטטוס או את התמונה שהעלית, גם אם הם לגיטימיים לחלוטין — אתה תמצא את עצמך בחוץ.

זה מה שקרה השבוע לכמה פעילי שמאל, שגילו שדף גדול המזוהה עם הימין דואג להסיר בעקביות תכנים שהעלו, בנימוק שהם מהווים הסתה. הפעילים, שדיווחו גם על איומים נגדם, השתמשו באותו נשק נגד הדף הימני — וקראו לדווח עליו לפייסבוק.

אבל אל תטעו: אין מדובר בבעיה של ימין מול שמאל, לא בארץ ולא בעולם. הבעיה היא שמי שצועק יותר חזק מנצח, ולעזאזל עם הזכות להביע את עצמך.

מה צוקרברג יכול לעשות בנידון? פייסבוק יכולה ללכת בדרכו של אתר הווידיאו יוטיוב, ולהזהיר את הגולשים מפני תכנים שגולשים אחרים דיווחו עליהם כבלתי הולמים — בלי להסיר אותם על דעת עצמה. היא גם יכולה למנות "שופטים", צוות שישקיע מחשבה מעט יותר עמוקה לפני שהרשת החברתית תמהר לחסום תכנים על סמך תלונות. אבל צעד כזה כבר יעלה לפייסבוק כסף, וזוהי הוצאה שכנראה לא נמצאת בראש סדר העדיפויות של מייסד האתר. עם דמוקרטיה, אחרי הכל, מארק צוקרברג לא ילך למכולת.

תגיות