אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יוון לא חוזרת לדרכמה: מדגם רשמי - תומכי היורו ניצחו בבחירות צילום: רויטרס

יוון לא חוזרת לדרכמה: מדגם רשמי - תומכי היורו ניצחו בבחירות

אירופה נושמת לרווחה: מפלגת הימין-מרכז זכתה ב-3% אחוזים יותר ממפלגת השמאל, שמתנגדת לתוכנית החילוץ. היא תוכל להקים ממשלה עם הסוציאליסטים. הניאו-נאצים קיבלו 6%

17.06.2012, 22:05 | סוכנויות הידיעות

יוון נשארת באירופה: מדגמים מהבחירות החוזרות שהתקיימו היום (א') ביוון הצביעו על יתרון קל לתומכי היורו, יתרון שככל הנראה יספיק להם להקים ממשלה. על פי המדגם הרשמי, מפלגת הימין-מרכז "דמוקרטיה חדשה" קיבלה 29.5 אחוז מהקולות, בעוד שמפלגת השמאל הרדיקלית "סיריזה", שמתנגדת לתוכנית החילוץ הכלכלית שהוצעה ליוון, קיבלה 27.1 אחוז מהקולות. המפלגה המנצחת תקבל "בונוס" של 50 מבין 300 המקומות בפרלמנט היווני, דבר שיקל עליה בהקמת קואליציה.

 

לפי המדגמים, בעזרת אותו בונוס תקבל "דמוקרטיה חדשה" 127 מושבים בפרלמנט, לעומת 72 של סיריזה ו-32 של הסוציאליסטים. במצב שכזה, מפלגת הימין-מרכז תוכל להקים ממשלה עם הסוציאליסטים - לשתיים יהיו 159 מושבים מה-300 שבפרלמנט. המפלגה הניאו-נאצית, "שחר מוזהב", שמרה על פי המדגם על כ-6-7 אחוזים מהקולות, שיעור דומה לזה שבו זכתה בסיבוב הבחירות שהתקיים בתחילת מאי.

 

הבחירות ביוון, צילום: רויטרס הבחירות ביוון | צילום: רויטרס הבחירות ביוון, צילום: רויטרס

 

לתוצאות האמת של הבחירות הללו תהיה השפעה דרמטית על גוש היורו, על אירופה כולה ואפילו על הכלכלה העולמית. הממשלה החדשה שתקום תיאלץ להכריע אם לדחות את תוכנית החילוץ הבינלאומית שהוצעה ליוון במטרה להציל את הכלכלה המתמוטטת במדינה, שמתקשה להתאושש מחמש שנות מיתון קשה. אם התוכנית תידחה, יוון מסתכנת בגירוש מגוש היורו.

 

כדי ליצור ממשלה יש צורך ב-151 מתוך 300 מושבי הפרלמנט. החוק היווני מעניק למפלגה שמגיעה למקום הראשון בונוס של 50 מושבים. ועדיין, לא סביר שמפלגה בודדת תצליח לזכות בדי קולות כדי להשיג רוב שיאפשר לה להקים ממשלה בעצמה. לפיכך צפוי מו"מ פוליטי להרכבת קואליציה - מו"מ מסוג זה שנכשל בבחירות הקודמות.  

 

יוון, היום, צילום: רויטרס יוון, היום | צילום: רויטרס יוון, היום, צילום: רויטרס

כאמור, המתמודדות הבולטות הן מפלגת הימין-מרכז "דמוקרטיה חדשה", המעוניינת לערוך שינויים בתוכנית החילוץ, ומפלגת השמאל הרדיקלי "סיריזה", שזוכה לפופולריות בזכות התנגדותה לתוכנית זו בשל הקיצוצים שהיא דורשת. גם סקרים שהתקיימו לקראת הבחירות הצביעו על כך ששתי המפלגות צמודות ומי שתיבחר תצטרך כנראה לערוך משא ומתן עם מפלגות קטנות.

כזכור, הבחירות הקודמות התקיימו בחודש שעבר, אך מאחר שנכשלו השיחות להקמת קואליציה, נאלצה יוון ללכת לסיבוב נוסף. סלע המחלוקת היה, גם אז, סירובם של אנשי "סיריזה" ומנהיגה אלכסיס ציפראס להתפשר בנוגע לתוכנית החילוץ. עמדת המפלגה הייתה שיש לבטל את ההסכם או לפתוח אותו ולערוך בו שינויים מרחיקי לכת.

תגיות