אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ככה נראים מאחורי הקלעים של שידור יורו 2012 צילום: איי אף פי

ככה נראים מאחורי הקלעים של שידור יורו 2012

45 קווי שידור, יותר מ-30 אלף שידורי טלוויזיה, יותר מ-20 אלף ק"מ של כבלים וסיבים, לא פחות מ-200 מהנדסים. ככה נראה מרכז השידור של איגוד השידור האירופאי בוורשה

18.06.2012, 22:03 | חנני רפופורט, וורשה

נפלה בחלקי הזכות להיות אורח לשבוע של איגוד השידור האירופאי (EBU) ואופ"א, התאחדות הכדורגל האירופאי, במרכז השידורים הבין לאומי שהקימו בוורשה על מנת להעביר בשידורים חיים מאות שעות של כדורגל בשידור חי משמונת מגרשי הכדורגל בפולין ואוקראינה. שני הגופים הקימו את המרכז בשטח ה-EXPO במרכז וורשה בארבעה אולמות ענק במשך כשלושה חודשים והכל על מנת להיות מוכנים לאתגר הגדול – שידור31 משחקי היורו 2012, אירוע הספורט השלישי בגודלו בעולם.

כמנכ"ל "אולפני הבירה ירושלים" קיבלתי הזמנה לבקר במתחם המיוחד הזה מאחר שמרכז השידורים הבין לאומי של JCS בירושלים משמש כאחת מנקודות הסעף המרכזיות ברשת העולמית של סיבים אופטיים ושידורי הלוויין של איגוד השידור האירופאי. דרכנו עוברים במקרה זה כל שידורי הספורט מהמרכז בוורשה אל כל תחנות הטלוויזיה באסיה.

קשה להכיל את המספרים, אבל מדובר בלמעלה מ-30 אלף שידורי טלוויזיה ולא רק של המשחקים עצמם. עיקר התעבורה היא אותן שעות ארוכות של כתבות, שידורים חיים, מבזקים, שידורי הכתבים, השדרים והפרשנים של עשרות תחנות טלוויזיה מסביב לעולם במשך שלושה שבועות עד ה-1 ביולי - והכל ב-45 קווי שידור.

כאמור, מדובר באירוע הספורט השלישי בגודלו לאחר המונדיאל והאולימפיאדה - מבחינת מספר הצופים. ההערכות הן שיותר מ-150 מיליון מרחבי העולם איש יצפו בכל משחק יורו 2012.

את המרכז המטפל בו זמנית בכל שידורי הווידאו, האודיו (surround) רדיו, אינטרנט, סלולר, תקשורת מחשבים וטלפוניה מתפעלים לא פחות מ-200 מהנדסים המתמחים בכל אותם תחומי שידור. בסך הכל יש 20 אלף קילומטר של כבלים וסיבים מסוגים שונים הפרושים על פני 14,000 מ"ר של המרכז.

המארח שלי, מוסטפה ביבאק, מנהל הפרויקט מטעם איגוד השידור האירופאי, מספר על השבועות בהם פתוח המרכז 24 שעות ביממה כשהוא עצמו נמצא שם עם צוותו כ-18 שעות ביממה (במשך שלושת השבועות של הטורניר). לדבריו אי אפשר לחלק את העבודה למשמרות בגלל המורכבות של הפעילות. "אין שום מצב שניתן יהיה להעביר משמרת במהלך יום עבודה, יש פשוט יותר מדי פרטים שצריך לזכור ולטפל ללא הרף", הוא מסביר.

המדיניות היא שלא לוקחים שום סיכון ולכן לדוגמה כל שידור חי של משחק משודר מכל אצטדיון בשלושה ערוצים במקביל; בסיב אופטי ובשתי מערכות שידור לווייני בשני תחומי שידור נפרדים – והכל כאמור על מנת להבטיח אפס תקלות.

כל השידורים מהמגרשים יוצאים לעולם באיכות של High Definition אך גם באיכות של שידור רגיל Standard Definition לאותן ארצות שם אין עדיין אפשרות של קליטה וצפייה (בעיקר בעולם השלישי) באיכות של HD.

ביבאק מסביר שהטכנולוגיות החדשות מאפשרות העברה של כל השידורים בזמן אמת, וכל שידור בזמן אמת עובר גם דרך מערכת של בקרת איכות המתקנת ומשפרת בזמן אמת את איכות הסיגנל ,והכל בכדי להביא לנו הצופים בבית את האיכות הטובה ביותר.

גביע היורו בפולין. ייקח שבוע לפרק את מרכז השידורים, צילום: אי פי אי גביע היורו בפולין. ייקח שבוע לפרק את מרכז השידורים | צילום: אי פי אי גביע היורו בפולין. ייקח שבוע לפרק את מרכז השידורים, צילום: אי פי אי

כל עשרות שעות השידור של המשחקים עצמם מוקלטות על שרתי וידאו – מחשבי ענק המקליטים באיכות HD וללא דחיסה. כל משחק ומשחק מוקלט על מנת לשמש כארכיב לצרכני הטלוויזיה בעתיד. איגוד הכדורגל האירופאי משקיע בפרויקט סכומי עתק, אבל בהתחשב ביוקרה של המפעל, בחשיבות המשדרים, בעלויות של זכויות השידור לכל מדינה, money is no object!

שאלתי את ביבאק כמה זמן ייקח לפרק את המרכז והוא ענה "שבוע". אז שאלתי אם הוא ייקח חופשה ארוכה אחרי. ביבאק צחק וענה "ממש לא". הוא כבר צריך להתחיל לעבוד על פרויקט ליגת האלופות.

 הכותב הוא מנכ"ל אולפני הבירה ירושלים מקבוצת JCS

תגיות