אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

השכבה הנפיצה: ניתוח מצבן של 100 פורעות החוב הגדולות עד סוף 2013

ברוב המקרים, השוק בטוח ביכולת החזר החוב של החברות. עם זאת, 12 חברות שאמורות להחזיר בתקופה זו 5.7 מיליארד שקל, נסחרות בתשואה של 10%–20%, ועלולות להיכנס למלכוד כשיידרשו למחזר חוב

19.06.2012, 06:55 | יניב רחימי

בשנים 2007–2005, שנות הגאות בבורסה המקומית, גויס בשוק ההון בישראל סכום חסר תקדים של 175 מיליארד שקל באמצעות הנפקות מאות סדרות של איגרות חוב. אולם משבר הסאב־פריים בארה"ב מחד, ואימוץ המלצות ועדת חודק בישראל מאידך, הביאו לסיומה של תקופת "המערב הפרוע" בשוק האג"ח בישראל. והיום, לאחר שהחגיגה הסתיימה, הגיע רגע התשלום.

בתקופה הקרובה יחזירו מגייסות החוב את תשלומי הקרן של אותן הנפקות משנות הגאות בבורסה. בפרויקט זה נציג את 100 החברות הציבוריות שיתמודדו עם התשלומים הגדולים ביותר למחזיקי האג"ח. על הנייר מדובר בסכום דמיוני. היקף פירעונות הקרן והריבית של 100 החברות הללו עד סוף שנת 2013 מסתכם ב־64.1 מיליארד שקל. שליש מהסכום - 21.2 מיליארד שקל - ישולם עד סוף 2012, והיתרה לאורך שנת 2013.

בינתיים, מתחילת השנה עלו מדדי התל בונד בכ־2%. אולם נתון זה עלול להטעות כי הוא מסתיר את הדרמה הגדולה שמתרחשת בעשרות חברות שאיגרות החוב שלהן לא נכללות במדדים המובילים. ביחס לרבות מהחברות הנסחרות בבורסה, תשואות איגרות החוב שלהן בשוק מרמזות שעלולים להיערם קשיים לשרת את החוב.

התשואות של איגרות החוב הנסחרות מקבלות תשומת לב מיוחדת, ונחשבות בעיני רבים כפרמטר יעיל לחיזוי יכולת הפירעון של החברה שהנפיקה אותן. יכולת ניבוי כושר ההחזר על סמך התשואות היא במידה רבה נבואה שמגשימה את עצמה. תשואות נמוכות מאפשרות לגייס אשראי חדש ללא קושי, ותשואות גבוהות מציבות אתגרים במיחזור החוב.

חברת החובות שדה מוקשים הפורעת הגדולה ביותר של החוב הקונצרני עד 2013 היא חברה שבחיים לא תצליח לעמוד בתשלום החובות שלה גולן פרידנפלד, 3 תגובותלכתבה המלאה

כפועל יוצא מכך, "חוכמת ההמונים" המשתקפת במחירי ניירות הערך ובתשואות האג"ח מנבאת טוב יותר את יכולת ההחזר של המנפיקים מאשר חברות הדירוג או חוות דעת של אנליסט, בכיר ככל שיהיה.

הקבוצה המעניינת ביותר היא של החברות שאיגרות החוב שלהן נסחרות בתשואות הנעות בטווח של 10%-20%. מחד, התשואות הגבוהות לא מאפשרות מיחזור חוב באמצעות הנפקת חוב, ומאידך, התשואות אינן גבוהות מספיק כדי לסתום את הגולל על החברות הללו.

אולם מצב שבו איגרות חוב של חברה נסחרות בתשואה דו־ספרתית לא יכול להימשך לאורך זמן. אם מדובר בכשל שוק, הן יחזרו במהרה להיסחר בתשואות חד־ספרתיות. אחרת, בשל היעדר יכולת מימון הפעילות ושירות החוב, אותן חברות עלולות להיקלע במוקדם או במאוחר לקשיים תזרימים.

לחץ כאן לרשימת 100 החברות

וכך, שילוב של היקפי פירעונות גבוהים והיעדר יכולת ריאלית לגייס חוב חדש שישמש למיחזור החוב, מחייב קבוצה גדולה של מנפיקים לפעול לאיתור מקורות חלופיים לשירות החוב. הפתרון המתבקש הוא מימוש נכסים. אף שהמהלך מתבצע בתקופה בעייתית בשווקים, ולעתים קרובות ב־Fire Sell שמונע את מקסום שווי הנכסים הנמכרים, הוא מספק אוויר לנשימה למנפיקים ועשוי להתברר כ"גלגל ההצלה" שלהם.

יש לציין כי חלק מאיגרות החוב שאמורות לפרוע תשלום קרן בהמשך השנה הנוכחית נסחרות בתשואות גבוהות, המשקפות את חוסר האמון של המשקיעים ביחס ליכולת שירות החוב של החברות המנפיקות. אולם, בחלק מהמקרים, החברות עשויות להיקלע לקשיים רק בטווח הבינוני, ואין להקיש מכך שלא יפרעו את התשלום הקרוב בשנת 2012.

מתודולוגיה

פצצת מימן הסדר באמפל: "במקרה פירוק לא תראו ערך מגדות וקולומביה" סמנכ"לית הכספים של אמפל, אירית אילוז, הציגה לבעלי האג"ח הסדר חוב מתוקן והבהירה: ההסדר מתעכב בגלל חוסר הסכמות בין הנציגויות ניר צליק, תגובה אחתלכתבה המלאה

 

איך נבחרו החברות?

הפרויקט ממפה את כל איגרות החוב הקונצרניות בבורסה בת"א. הפרויקט מציג את 100 החברות שהיקף התשלומים שלהן למחזיקי האג"ח עד סוף 2013 הוא הגבוה ביותר.

מה כולל החוב?

סך התשלומים שאמורה החברה להעביר לבעלי האג"ח - קרן וריבית - לרבות הפרשי ההצמדה הצפויים עד סוף שנת 2013 על פי לוח הסילוקין של כל סדרות האג"ח של המנפיקה. רשימת איגרות החוב כוללת את הסדרות הסחירות והלא סחירות הרשומות ברצף מוסדיים.

איך נקבעה רמת הסיכון?

רמת הסיכון של החברה נקבעה על סמך תשואת האג"ח הסחירות שלה - במונחי תשואה ריאלית. בהיעדר אג"ח צמודת מדד הופחתו 2% מהתשואה השקלית. במקרים שלחברה קיימות כמה סדרות נבחרה התשואה הגבוהה ביותר.

תגיות

26 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

26.
חומר למחשבה ( כנסו )
היות והממשלה העניקה שליטה על כספי הציבור לטייקונים ( פנסיות, קו"פ גמל , השתלמות וכו..) למעשה כספי הציבור משמשים כ "בנק" לטייקונים והבעיה הגדולה היא שאת הכסף לא צריך להחזיר ו לאחר השקעות כושלות וירידת ערך של החברות לא נשאר כלום ב "בנק " . בנק ישראל בלחץ הממשלה לא מפרסם את העובדה שבקופות הפנסיה אין למעשה כסף (ליפני כחודשיים התקיים דיון מצומצם וסודי(רביעי במספר תוך חצי שנה ) על מצבם של הקופות והחוב האקטוארי המטורף שלא ניתן יהיה להחזיר אותו גם בעוד 100 שנה ). טענת ראש הממשלה היתה שבמידה ויתפרסם דו"ח החושף עובדה זאת בציבור יצא למחאה אלימה ורחבה שתסכן את יציבותה של המדינה . לכן הבנקים מתנהגים כאילו כלום , הנגיד ממלא פיו מים , נותנים הלוואות לטייקונים ..... על מנת לשמור על שקט תעשייתי.. כאילו כלום ... ו הפיצוץ ,,,,, בדרך
דנה  |  20.06.12
25.
מדוע ולמה התנפחה בועת אג"ח?
התשובה ברורה: רפורמת בכר וחוסר פיקוח. ברפורמת בכר שביבי נתניהו דחף כשר אוצר ורבים אחרים וטובים בכנסת אישרו נטמן זרע הפורענות הנוכחי. מצד אחד, אחוז האג"ח בריבית נמוכה שהיה מובטח ע"י המדינה לקרנות הפנסיה קוצץ מ-70% ל-20%. ברור שהמדינה לא יכלה לשאת בעול לאורך זמן עם אוכלוסיה גדלה ומזדקנת אבל למה 20%? למה לא 40%? או 50%? למה לא לעשות זאת באופן מדורג לאורך מספר שנים ולתת לשוק זמן להסתגל? לכן הקרנות היו חייבות להשקיע במקומות אחרים מיליארדים ומהר. מצד שני, כל קרנות הפנסיה, גמל ואחרות הופרדו בכוח מהבנקים ונמכרו לחברות ביטוח וחברות השקעה. אני לא חושב שיש בעיה עם ההפרדה אבל מדוע חלק מהקרנות נמכרו לגופים קטנים ללא יכולת תמחור סיכונים? מדוע לא היה ועדיין אין פיקוח הדוק על דמי הניהול? גרוע מכך, מדוע המפקח על הביטוח לא בדק בציציות או אסר באיסור חמור על רכש של אג"ח בלי בטוחות ראויות? הסיבה שיש תספורות היא כי החברות יכולות. החוב לבנקים מובטח עם בטחונות משמעותיים ברוב המקרים. אבל האג"ח שנמכר לקונצרניים על חשבון הפנסיות של כולנו הוא ללא בטחונות. אם אפשר לגייס כסף מפראיירים בלי פיקוח ובטחונות לא תיקח? אז הנה עשור לאחר הרפורמה יש בועת אג"ח של יותר מ-300 מיליארד ש"ח ללא פיקוח ברוב המקרים, "הטייקונים" (הגנבים) חוגגים על חשבון הפנסיות של כולנו. חומר למחשבה.
אורי , ירושלים  |  19.06.12
22.
פרעון אגח
הכל הולך לפשיטת רגל דנקנר ושאר הטיקונים הם פאודלים שמעסיקים אלפי עבדיםועושים הון על חשבון עם ישראל יש בארץ חיקוי של יהדות הגולה שכמה גבירים עושקים את השאר וסופם יהיה כמו יהדות ארופה רק שהפעם גם כל השכירים במשק ישלמו את המחיריש להלאים את הכל מידיהם לטובת עם ישראל
רקש , ים  |  19.06.12
לכל התגובות