אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשבת הכללית: מדינת ישראל חיה על אוברדראפט קבוע צילום: יונתן בלום

החשבת הכללית: מדינת ישראל חיה על אוברדראפט קבוע

לפי הדו"חות הכספיים של מדינת ישראל לשנת 2011, התחייבויותיה של ישראל גדולות מסך נכסיה ב-1.4 טריליון שקל; עם זאת, החשבת הוסיפה כי "למרות הכל אנו במצב די טוב"

19.06.2012, 11:18 | תומר אביטל

ההתחייבויות של ישראל גדולות מסך נכסיה ב-1.4 טריליון שקל, לרבות החוב החיצוני בסך 323 מיליארד שקל - כך לפי דבריה של החשבת הכללית, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, בדיון שנערך הבוקר (ג') בוועדת הכספים בנושא הדו"חות הכספיים של מדינת ישראל לשנת 2011. הדו"חות אמורים לכלול את כל הנכסים של המדינה ואת כל ההוצאות וההתחייבויות שלה.

לדברי החשבת הכללית, "152 ישויות שונות כלולות בדו"ח ועסקו בו מאות אנשים. מדינת ישראל חיה על אוברדראפט קבוע, אך הדבר המרכזי בדו"ח הכספי של המדינה הוא שהוא לא שלם - אין עדיין אומדן מלא של כל הנכסים וההתחייבויות של המדינה. למרות זאת אנו במצב די טוב. אני מעריכה שככל שהמשברים בעולם יימשכו הדו"ח הכספי של המדינה יהפוך לכלי מרכזי באומדנה. כי מדינה יכולה להיות בגירעון תקציבי אך גם בעלת קרן תמלוגי גז. הנושא יהפוך למשמעותי באומדן של המדינה". לפי נתוני הדו"ח, ההכנסות הצפויות של הממשלה מתמלוגי נפט וגז עומדים על סך הכל 139 מיליארד שקל בערכים נומינליים.

שר האוצר והחשבת הכללית, צילום: נועם מושקוביץ שר האוצר והחשבת הכללית | צילום: נועם מושקוביץ שר האוצר והחשבת הכללית, צילום: נועם מושקוביץ

עבאדי הוסיפה כי "אי אפשר להגיד אם סך ההתחייבויות מול הנכסים הוא במגמת עלייה או ירידה, כי כל שנה מתווספים נכסים שאנחנו לא רשמנו אף פעם". יו"ר ועדת הכספים משה גפני התבדח בתגובה ואמר כי "אם ישראל תבוא לרשם העמותות היא לא תקבל אישור ניהול תקין".

לפי הדו"ח, המצב הכספי של ישראל מורכב מהנתונים הבאים: היקף הנכסים 473 מיליארד שקל, היקף ההתחייבויות טריליון ו-877 מיליארד שקל והיקף הגירעון בהון - טריליון ו-403 מיליארד שקל. הביצוע הכספי לשנת 2011: היקף ההכנסות הינו 364 מיליארד שקל, היקף ההוצאות עומד על 477 מיליארד שקל והגירעון החשבוני - 113 מיליארד שקל.

עבאדי ציינה כי "בעוד חמש שנים דו"חות המדינה יהיו בהחלט מכובדים". יהלי רוטנברג מהחשכ"ל הוסיף כי "השנה עשינו אומדן שווי של קרקעות המדינה. סך ההקרקעות בידי המדינה - 304 מיליארד שקל". גפני בירך על הדו"ח אך ציין כי "הדו"ח מראה שיש עלייה במסים ישירים ועקיפים ופחות שירותים".

כפי שפורסם ב"כלכליסט", רק בשנים האחרונות אימצה ממשלת ישראל את התקינה החשבונאית הבינלאומית והחלה לערוך לממשלה דו"חות כספיים במתכונת המקובלת בעולם. רפורמות דומות החלו כבר לפני כעשור במדינות המפותחות, בהן ניו זילנד, אוסטרליה, בריטניה, צרפת, קנדה וארצות הברית. מרבית המדינות הללו אף מפרסמות דו"חות כספיים מבוקרים, בעוד שבעמוד השער של הדו"חות של ישראל מתנוססת האזהרה "בלתי מבוקרים". בגלל המלאכה העצומה הכרוכה בגיבוש הדו"ח המדינה נעזרת ביועצים חיצוניים.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
חובות המדינה והגירעון האמיתי
הרכוש שהשלטון מחזיק -הממשלה ,רשויות מקומיות ,הסכנות היהודית,ההסתדרות, -יצר את חוב הטריליון והממון שלו מתוקצב בריבית בגודל כמעט כמו תקציב הביטחון +הקרן בסכום דומה וביחד מהווים הוצאה של כ שליש מכל תקציב שנתי. הרכושנות הזו נותנת לשלטון כוח רודני בלתי מוגבל על אזרחי המדינה בכוח זה משתמש השלטון בכל עת כדי לרוקן את כיסי המעמד הבינוני ומה שנותר עדין ממנו. הבלוף הכי גדול הוא כמובן גודל הגירעון שאינו 2-3% אלא כ36% י-זהו ההפרש בין הכנסות ממסים להוצאות בתקציב המדינה.ההכנסה הצפויה ממסים בשנת 2014 257.6 מיליארד ₪ וההוצאה 405.3 מיליארד ₪,ההפרש מכוסה בהלואות חדשות של כ 100 מיליארד ₪ (שמוצגות בסעיף הכנסות בתקציב).
בליץ יהושע , קריות  |  17.09.14