אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוב המעיק לבנק דיסקונט צילום: shutterstock

החוב המעיק לבנק דיסקונט

כשהבעיה של קרדן יזמות נפגשת עם קשיי המימון של קרדן ישראל

20.06.2012, 07:52 | אורי טל טנא
בעת העברת הפעילות של קרדן ישראל ומילגם לתוך קרדן יזמות נטלה האחרונה אשראי של 200 מיליון שקל מבנק דיסקונט. בנוסף, לקרדן שירותים, חברה־בת (100%) של קרדן יזמות, הלוואה של 90 מיליון שקל מבנק הפועלים. שני הנכסים של קרדן יזמות הם אחזקה (73.67%) בקרדן ישראל ואחזקה (97%) בחברת מילגם (דרך קרדן שירותים מוניציפליים).

קרדן יזמות עומדת בפני בעיה כפולה המורכבת מכך שערך נכסיה אינו שונה באופן מהותי מערך ההתחייבויות שלה, ושהיא צפויה להיקלע לבעיית נזילות כבר בינואר 2013. מימוש מניות קרדן ישראל בפרמיה מהותית מעל ערך השוק שלהן יוכל הן להקל על הנזילות של קרדן יזמות והן להגדיל באופן מהותי את ערכה.

יוסף גרינפלד, יו"ר קרדן יזמות, צילום: עמית שעל יוסף גרינפלד, יו"ר קרדן יזמות | צילום: עמית שעל יוסף גרינפלד, יו"ר קרדן יזמות, צילום: עמית שעל

שיעור הרווחיות פוחת

למילגם שני תחומי פעילות עיקריים: האחד, ניהול מערך גבייה של רשויות מקומיות ותאגידי מים בישראל, בעיקר טיפול בגביית חשבונות ארנונה, מים, חניה והיטלים נוספים. התחום השני הנו מתן שירותי תחזוקת רשת המים שכוללים הנחת קווי מים וביוב וטיפול במדי המים. בנוסף, למילגם ארבע פעילויות נוספות מהותיות פחות באמצעות חברות שנמצאות בשליטתה. פעילויות אלו כוללות את השליטה בפאנגו המאפשרת תשלום על חניה באמצעות הטלפון הסלולרי, התקנת מתקנים פוטו־וולטאים לייצור חשמל, מתן שירותי מחשוב למגזר המוניציפלי ושירות מוקד טלפוני.

המגמה בשנים האחרונות של הרשויות המקומיות ושל תאגידי המים היא הפרטה ומיקור־חוץ של שירותי הגבייה והטיפול במים. מגמה זו הובילה לעלייה חדה בהכנסות מילגם בשנים האחרונות. אבל בעקבות התרחבות שוק זה גוברת גם התחרות בתחום, בעיקר בתחום הטיפול במים, ושיעור הרווחיות פוחת.

בחודש מאי 2011 נקבעה תקנה שמגדירה תקרת הוצאות מקסימלית שניתן להטיל על חייב עבור המאמץ לגביית החוב. תקנה זו פגעה ברווחי מילגם מתחום הגבייה. הכנסות מילגם עלו מ־207 מיליון שקל ב־2010 ל־278 מיליון שקל ב־2011, אך הרווח הגולמי נשאר ברמה דומה של כ־52 מיליון שקל בשל העבודה שהעלייה ברמת התחרותיות וההגבלה על הוצאות הגבייה שניתן להפיל על האזרח קיזזו את השפעת עליית ההכנסות. הרווח הנקי של מילגם ב־2011 עמד על 36.5 מיליון שקל, אך כמעט מחצית ממנו נבעה מאירועים חשבונאיים חד־פעמיים (בעיקר מכירת חלק מהאחזקה בפאנגו).

ברבעון הראשון של 2012 הסתכמו הכנסות מילגם ב־75 מיליון שקל והרווח הנקי שלה ב־6 מיליון שקל. בדומה לרבעונים הקודמים, הרווח הושפע לטובה מהגדלת פעילות הגבייה, והושפע לרעה מירידת שיעור הרווח הגולמי. הרווח ברבעון זה הושפע מרווח חד־פעמי של כחצי מיליון שקל ממכירת חלק נוסף מפאנגו.

שתי מגמות אלו של עלייה בהכנסות הנובעות ממעבר של רשויות מקומיות נוספות למיקור־חוץ, וירידה בשיעור הרווחיות הנובע מתחרות גוברת בתחום, צפויות להמשיך ולהשפיע בכיוונים מנוגדים על החברה. קשה להעריך את השווי של מילגם, ולכן קשה לתמחר את נכסי קרדן יזמות. הערכה סבירה לשווי חברת מילגם עומדת על 200–150 מיליון שקל, ומכך נובע שערך הנכסים של קרדן יזמות דומה לערך התחייבויותיה.

החוב לבנק דיסקונט

יתרות המזומנים של קרדן יזמות בסוף הרבעון הראשון עמדו על 13 מיליון שקל, וכבר אתמול היא היתה צריכה לפרוע הלוואה של 20 מיליון שקל לבנק הפועלים. בעת כתיבת שורות אלו החברה עדיין לא דיווחה על הפתרון לתשלום זה, אך אנחנו מעריכים שהיא תצליח לשלם את החוב, או לפחות לשלם חלק ולגלגל את היתר. יתרת ההלוואה לבנק הפועלים, בסכום של כ־70 מיליון שקל, תוחזר בהדרגה מספטמבר 2013 עד ספטמבר 2020. הביטחונות לחוב זה הם פעילות מילגם.

ההלוואה הבעייתית יותר של קרדן יזמות היא חוב של 200 מיליון שקל לבנק דיסקונט (הביטחונות לחוב זה הם מניות קרדן ישראל), כאשר 75 מיליון שקל מחוב זה צפויים להיפרע כבר בינואר 2013 והיתרה בתשעה תשלומים שנתיים שווים עד ספטמבר 2021. הקופה הריקה של קרדן יזמות לא תאפשר לה לשלם את החוב, והיא תהיה תלויה ביכולתה לגלגל את החוב, או למכור את האחזקה בקרדן ישראל או במילגם.

מצוקה זו של קרדן יזמות, המשתלבת עם קשיי המימון של קרדן ישראל, מגבירה את הסבירות למכירת השליטה בקרדן ישראל במהלך השנה לגוף עם יכולות פיננסיות גדולות יותר, או לפחות מכירה של חלק מהותי של האחזקות בקרדן ישראל בצורה שתאפשר הקלה במימון והעברת מזומנים לקרדן יזמות.

תגיות