אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יאיר סרוסי בוועידת הנשיא: "יש להתמקד בהאצת הצמיחה בישראל ולא בהקטנת החוב" צילום: אריאל בשור

יאיר סרוסי בוועידת הנשיא: "יש להתמקד בהאצת הצמיחה בישראל ולא בהקטנת החוב"

יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים אמר בוועידת הנשיא כי "יש בעיה בשוק ההון שהתחילה מהקטנת המינוף של חברות האחזקה"; עוד הוסיף כי "הבעיה בשוק הנדל"ן היא בהיצע. מי שקונה היום דירה עושה זאת מצורך בסיסי ולא לצרכי השקעה"

20.06.2012, 13:26 | שי סלינס ואורי פסובסקי

יאיר סרוסי, יו"ר דירקטוריון בנק הפועלים, התייחס היום (ד') בוועידת הנשיא בירושלים למצב המאקרו כלכלי של מדינת ישראל ואמר שלדעתו יש להתמקד יותר בהאצת הצמיחה ופחות בהפחתת החוב. "מאז שישראל נכנסה ל-OECD קיים דיון ציבורי האם טוב לנו להיות מדינה מפותחת או מדינה מתפתחת. התשובה שלי היא שאנחנו איפשהו באמצע. הצמיחה שלנו עמודת על קצב שנתי של 3% ואין כל סיבה שנאיץ אותה בתקופה הקרובה".

סרוסי התייחס לירידות בבורסה באחד העם מאז תחילת השנה ולירידה במחזורי המסחר ואמר כי "אני לא מכחיש שיש בעיה בשוק ההון שהתחילה מהקטנת המינוף של חברות האחזקה על ידי הרגולטורים. כתוצאה מכך הבנקים זהירים יותר היום בלהלוות כסף לחברות הגדולות. עם זאת, אני מאמין מאוד בשוק ההון בישראל - הוא ישוב להיות אטרקטיבי. אני בטוח שאנחנו נראה הרבה יותר עסקאות בשוק בתקופה הקרובה".

"היתרון הגדול שיש לנו בישראל הוא שאנחנו ממושמעים ואין לנו חוב גדול מדי. היקף החובות של משקי הבית בישראל עומד על 42%, בהשוואה למעל ל-90% באזורים מפותחים בהרבה כמו ארה"ב ואירופה" אמר סרוסי.

"צריך לזכור שהמשבר העולמי ב-2008 התחיל ממינוף גבוה מדי. בעוד שסביבת הריביות המינימליות שיש בעולם מאז, מהווה קרקע פוריה לכל 'הבועות' שיש בעולם", אמר סרוסי.

יו"ר הפועלים התייחס לשוק הנדל"ן בישראל ואמר כי "בשנה האחרונה ראינו שינוי מגמה בשוק הנדל"ן בישראל. לאחר שנים ארוכות שהמחירים לא הפסיקו לעלות, אנחנו רואים בשנה האחרונה האטה מסויימת. הקונים בשוק בישראל הם אלו שבמאת צריכים את הדירות ולא כאלו שרוכשים דירה על מנת להשקיע".

"לסיכום", אמר סרוסי, "המגזר העסקי והרגולטורים בישראל צריכים להתמקד בהגברת קצב הצמיחה ולא בהקטנת החוב".

"התהליך הנוכחי באירופה יביא לסומליזציה - לא גלובליזציה"

"אירופה היא קורבן של המשבר הכלכלי. ארה"ב מנסה עכשיו למצוא שעיר לעזאזל, אבל אני לא רוצה שזו תהיה אירופה" - כך אמר היום (ד') ד"ר ז'אק אטאלי, מנכ"ל אטאלי ושות' הצרפתית, במסגרת ועידת הנשיא בירושלים.

"המשבר קרה בארה"ב בגלל הבדלים בהכנסות שיצרו פרדוקס. לא היה כוח קנייה והדרך לייצר אותו היתה דרך יצירת בועת נכסים בנדל"ן ובוול סטריט", אמר אטאלי. "בועות מאפשרות ליצור רווחים שמתדלקים את הצריכה, אבל זה לא יכול להימשך לנצח. ניהול משבר החובות היה אסון בארה"ב, אירופה ויפן - כולם התמודדו איתו באמצעות כניסה לעוד חובות, כמו אלכוהוליסטים שחוגגים את ההחלטה להפסיק לשתות בהרמת כוסית".

עוד סיפר אטאלי כי "המצב באירופה לא גרוע יותר מבארה"ב - הצמיחה שווה, הגירעון קטן יותר וכך גם החובות. האבטלה באירופה קטנה יותר אם משקללים את האנשים שנמצאים מחוץ לכוח העבודה - לכן בכל המדדים אנחנו טובים יותר, גם בתוחלת החיים וגם במאזן התשלומים. ההבדל מול ארה"ב הוא שהיא מוציאה יותר על ביטחון ושיש לה ממשלה פדראלית". מכאן הסיק מייסד הבנק האירופי לשיקום ופיתוח כי "או שאירופה תהפוך גם היא לממשלה פדראלית, או שהיורו יעלם. ניסינו לבנות ממשלה פדראלית מהתחתית, מה שאף אחד לא עשה בעבר".

אטאלי המשיך ואמר כי "הסכנה כרגע היא שהמדינות ינהגו על פי אינטרסים אנוכיים ויחשבו רק על עצמן. אסור לשכוח שאירופה ביצעה התאבדות כמה פעמים במאה העשרים וזה יכול לקרות שוב. לא מאוד קשה להקים ממשלה פדראלית - אנחנו צריכים לנוע מפדרליזם טכנוקרטי (בנק מרכזי) לפדרליזם פוליטי, בנוסף ליורובונדס ואג"ח לפיתוח. אירופה תוכל ללוות בשווקים חמישה טריליון יורו, וכל שנדרש לכך הוא רצון פוליטי.

לבסוף סיכם כי "אירופה היא שיעור לעולם - הסיבה העיקרית למשבר היא שיש לנו גלובליזציה של השווקים בלי גלובליזציה של שלטון החוק. הדוגמה למדינה שיש בה גלובליזציה של שווקים ולא גלובליזציה פוליטית היא סומליה, והתהליך הנוכחי, אם ימשיך, יביא לסומליזציה - לא גלובליזציה".

תגיות