אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסתמן: אירופה תרכוש אג"ח של ספרד ואיטליה באמצעות קרנות החילוץ צילום: אי פי אי

מסתמן: אירופה תרכוש אג"ח של ספרד ואיטליה באמצעות קרנות החילוץ

זאת לאחר שהתשואות על האג"ח של הכלכלות מוכות המשבר שברו שיאים בשבועות האחרונים

20.06.2012, 18:05 | סוכנויות הידיעות

מדיניות חילוץ חדשה לאירופה מוכת החובות החלה לקרום עור וגידים שלשום בלילה, לקראת נעילת פסגת ה־G20 במקסיקו - על כך מדווח "הטלגרף" הבריטי. על פי ההצעה, אירופה תשתמש בשתי קרנות החילוץ שהקימה - ששוויין הכולל 750 מיליארד יורו - כדי לרכוש אג"ח של ספרד ואיטליה. זאת לאחר שהתשואות על האג"ח של הכלכלות מוכות משבר אלה שברו שיאים בשבועות האחרונים.

הרעיון החל לתפוס תאוצה לאחר שנשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר כי איטליה הציעה להשתמש בקרן החילוץ החדשה של גוש היורו, כדי לרכוש חובות ממדינות שכורעות תחת עלויות הלוואה גבוהות, וכי מדובר ברעיון שכדאי לבחון אותו. ההצעה תעלה לדיון בפגישה שתתקיים מחר ברומא בהשתתפות הולנד, קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל ומנהיגי ספרד ואיטליה, לקראת פסגה קריטית שתתקיים בבריסל בסוף השבוע הבא אשר צפויה להתמקד בתוכניות להקמת איחוד בנקאי אירופי. "כרגע מדובר ברעיון, לא בהחלטה. הנושא נמצא בדיון", הדגיש הולנד. על פי דיווחים, גרמניה מוכנה לנקוט צעדים נרחבים יותר, אף כי טרם הודיעה כי היא תומכת בהצעה. להערכת מומחים, מדובר בצעד ראשוני לעבר יסודן של אג"ח אירופיות.

במזכר שהופץ עם נעילת ועידת הפסגה נאמר כי מנהיגי אירופה הסכימו לנקוט צעדים כדי להוריד את עלויות ההלוואות. לפי ההסכם, שתי קרנות החילוץ האירופיות - מנגנון הייצוב האירופי שהיקפו 500 מיליארד יורו וקרן היציבות האירופית שהיקפה 250 מיליארד יורו - ירכשו אג"ח של מדינות אירופיות.

עד כה שימש הכסף בשתי קרנות אלה, והועבר להן על ידי חברות גוש היורו כדי לחלץ מדינות קטנות יותר כמו יוון, פורטוגל ואירלנד. אף כי ממשלות המדינות קיבלו חבילות חילוץ בתמורה לצעדי צנע, לפי התוכנית החדשה, הכסף בקרנות אלה לא יינתן ישירות לממשלות, אלא ישמש לרכישת חובות בשווקים הפיננסיים.

פרנסואה הולנד. מצדד ברכישת איגרות חוב של מדינות בגוש היורו, צילום: אם סי טי פרנסואה הולנד. מצדד ברכישת איגרות חוב של מדינות בגוש היורו | צילום: אם סי טי פרנסואה הולנד. מצדד ברכישת איגרות חוב של מדינות בגוש היורו, צילום: אם סי טי

שתי הקרנות הוקמו במקור כדי לרכוש אג"ח אירופיות, אך מטרה זו לא מומשה שכן הבנק האירופי המרכזי היה הרוכש העיקרי של אג"ח אלו באמצעות תוכנית מיוחדת שהחלה לפעול ביוני 2010. לאחר שרכש בשנתיים האחרונות אג"ח אירופיות ב־210.5 מיליארד יורו, בשבועות האחרונים הוא חדל מכך, חרף העובדה כי התשואות על אג"ח ספרדיות חצו את רמות ה־7% הקריטיות ואג"ח איטלקיות זינקו מעל ל־6%. התקווה עתה היא כי התוכנית החדשה תוריד את התשואות על אג"ח ספרדיות ואיטלקיות בכך שתראה כי גוש היורו ערוך ומוכן להתייצב לצד חברותיו מוכות החוב.

התקווה היא כי המהלך החדש, שישקף שינוי משמעותי במדיניות של מרקל, יהווה איתות משמעותי לשווקים הפיננסיים כי הכלכלה הגדולה באירופה מוכנה סוף סוף לתמוך בשכנותיה החלשות יותר.

יצויין כי במהלך הפסגה הופעלו לחצים רבים על מרקל ועל מנהיגים אחרים באירופה, באופן מיוחד מכיוונן של בריטניה וארה"ב לנקוט צעדים רדיקליים כדי להשתלט על משבר היורו הממושך. בדברו בפסגה, נשיא ארה"ב ברק אובמה הביע את אמונו המוחלט כי אירופה אכן תצליח "להדוף את המחלה" ולעצור את התפשטות המשבר.

לאורך הפסגה כולה ניכרה מתיחות רבה בין המנהיגים.

בעוד שרבים מחוץ לאירופה ניסו ללחוץ לכיוון נקיטת פעולה מהירה יותר כדי לפתור את המשבר, גורמים רשמיים בגוש היורו נקטו עמדה מתגוננת וטענו כי הם פועלים בדחיפות כדי לפתור בעיות מבניות עתיקות יומין באיחוד המטבע. הקרע חשף את הדילמה העקרונית השוררת בקרב מדינות ה־G20, שהתכנסו לפגישה שביעית מאז פרוץ המשבר הפיננסי בארה"ב שגרר לתהום את הכלכלה הגלובלית.

בהינתן כי רק ארבע מבין 17 מדינות גוש היורו השתתפו בפסגה, מנהיגי אירופה ביקשו משום כך לחמוק מכל הצהרה רחבה עד לפגישה שתתקיים בבריסל בשבוע הבא. בה בעת, גורמים אירופיים קידמו בברכה את היוזמה להרחיב את משאבי קרן המטבע הבינלאומית, מהלך שאותו התחילו לקדם בשלהי 2011 למען עצירה אפקטיבית של התפשטות המשבר.

תגיות