אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשולי הרשת: גוגל מחפשת את השפות הנעלמות צילום מסך: endangeredlanguages.com

בשולי הרשת: גוגל מחפשת את השפות הנעלמות

ענקית הרשת הקימה אתר שנועד לשמר מעל 3,000 שפות וניבים מרחבי העולם, הנמצאים בסכנת הכחדה. שתיים מהשפות מדוברות בישראל

21.06.2012, 16:22 | הראל עילם
גוגל היא אחת החברות האחראיות למהפכת הגלובליזציה ולהתפשטות האנגלית ברחבי העולם, אבל עכשיו היא רוצה להציל מעל 3,000 שפות מהכחדה. הזרוע הפילנתרופית של ענקית הרשת הכריזה היום (ה') על פרויקט חדש, בשיתוף פעולה עם ארגוני בלשניים בינלאומיים. המטרה: לנהל אתר משותף שבו חוקרים, בלשנים ודובריהן האחרונים של השפות הנכחדות ישתפו פעולה. גוגל אמנם הקימה ומממנת את האתר, Endangered Languages, אבל הוא ינוהל דווקא בידי הבלשנים.

האתר כולל מידע על 3,054 שפות וניבים, בהן גאלית-אירית (השפה האירית העתיקה), וכן שפתו של שבט הנבאחו בארה"ב, שעל בסיסה יצר הצבא האמריקאי צופן בלתי ניתן לפיצוח במלחמת העולם השנייה. הדף של כל שפה כולל הקלטות של קטעים מדוברים, עדויות של דוברים, פעילות מאורגנת והצעות ימי מפגש, חומרי לימוד ועוד.

"אנו מקווים שנסייע לשמר שפות שעומדות להיעלם", אמרה קלארה ריברה-רודריגז, ראש הפרויקט מצד גוגל. החברה מתכוונת להעלות את המודעות לבעיה שאינה מוכרת לרוב בני האדם, החולקים את שפתם עם מיליוני דוברים נוספים. רק בשנים האחרונות הלכו לעולמם במצרים דובריה האחרונים של השפה הקופטית - השריד האחרון לשפת האימפריה המצרית העתיקה.

בישראל, לפי האתר, ישנן שתי שפות הנמצאות בסכנת הכחדה קריטית – יוונתיקה וניב יהודי-ארמי בשם ברזני, עם פחות ממאה דוברים כל אחת. במספר מדינות יש מאמץ מסודר לשימור חלק מהשפות, כמו התנועה להצלת הוולשית בבריטניה.

לפי ארגון אונסק"ו, למעלה ממחצית השפות והניבים בעולם נמצאים בסכנת הכחדה, ועד סוף המאה הקרובה עד 90% מהשפות בעולם עלולות להיעלם לעד. הבעיה חמורה במיוחד בצפון אמריקה ואוסטרליה, שם התרבויות המערביות דורסות את השפות של צאצאי של השבטים המקוריים באזור. פרט לכך, בניגריה קרוב למאתיים שפות מקומיות נמצאות בתהליכי היעלמות כיום, וכך גם בגינאה החדשה.

מתוך מפת השפות הנכחדות באתר, צילום מסך: endangeredlanguages.com מתוך מפת השפות הנכחדות באתר | צילום מסך: endangeredlanguages.com מתוך מפת השפות הנכחדות באתר, צילום מסך: endangeredlanguages.com

תגיות