אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חתן פרס נובל, פרופ' דניאל כהנמן: בממוצע גידול ילדים משמח כמו לעשות כביסה צילום: בלומברג

חתן פרס נובל, פרופ' דניאל כהנמן: בממוצע גידול ילדים משמח כמו לעשות כביסה

הפרופסור שהכיר לעולם את ההטיות הקוגניטיביות והיורסטיקות וחוקר כיום את תיאורית "האושר האובייקטיבי" מדגיש את ההבדל בין שביעות רצון למצב הרוח ומזכיר: "אנשים עם הכנסה גבוהה יותר נהנים פחות מההנאות הקטנות של החיים"

21.06.2012, 17:04 | חן פונדק

"אנשים עם הכנסה גבוהה יותר נהנים פחות מההנאות הקטנות של החיים", הסביר פרופ' דניאל כהנמן ב"שיחה בשניים" עם יעקב איילון, לשעבר מגיש החדשות בערוץ 10, במסגרת ועידת הנשיא. איילון הזכיר בפתיחת השיחה כי פרופ' כהנמן, חתן פרס הנובל לכלכלה, כלל אינו כלכלן אלא פסיכולוג. בנוסף, ציין כי בעוד כיום הוא יושב במעבדות המפוארות ביותר באוניברסיטת פרינסטון בארצות הברית ומקבל מלגות מהממשל האמריקאי, התחיל הפרופסור את הקריירה האקדמית שלו כסטודנט באוניברסיטה העברית בירושלים.

תחום המחקר הנוכחי של כהנמן מתרכז בתיאורית ה"אושר האובייקטיבי", המתייחסת לאושר כאל תחושה סובייקטיבית לה האדם מודע ומושפעת אף היא מהטיות קוגניטיביות. "התרומה שלי לחקר האושר זה להבחין בין שני סוגי מדדים של אושר - איך אנשים מרגישים תוך כדי החיים ואיך אנשים מרגישים כשהם חושבים על החיים שלהם". כהנמן נתן הכנסה כדוגמה: "ככל שיש יותר הכנסה אנשים בממוצע יותר מרוצים. אין נקודה בה זה מפסיק להיות משמעותי, לפי מה שאנחנו יודעים, עבור שביעות הרצון. לגבי מצב רוח, חיובי או שלילי, הממצא הוא אחר. להיות עני זה רע מאד, וזה לא מפתיע שעניים סובלים רגשית. אבל מעבר להכנסה שנתית של 75 אלף דולר, לא קורה כלום. הפונקציה שטוחה לגמרי".

פרופ פרופ' דניאל כהנמן | צילום: שחר עזרן פרופ

במסגרת מחקרי האושר בדק כהנמן גם האם ילדים זה שמחה והאם הם ממש מזיקים למצב הרוח או לא. "יש תוצאות סותרות. הם לא משפרים את מצב הרוח, זה ברור. משנות ה-50 של האדם, בהן ילדיו יוצאים מהבית, יש שיפור במצב הרוח. ילדים הם השמחה הגדולה ביותר - ביומיום אצל נשים אמריקאיות יש רגעים נפלאים, אבל בממוצע גידול ילדים זה כמו לעשות כביסה".

פרופ' כהנמן, יחד עם שותפו המנוח פרופ' עמוס טברסקי, הכיר לעולם את ההטיות הקוגניטיביות והיוריסטיקות, קיצורי הדרך המנטאליים שאנו משתמשים בהם כדי להחליט החלטות במהירות, ולרוב גם ביעילות. "ישנם תנאים בהם ההטיות המחשבתיות מביאות לטעויות. המחיר יכול להיות גבוה למדי. בהרבה תחומים אתה מבטל את האלמנט האנושי, כמו למשל בדיאגנוזות רפואיות ורכבות תחתיות", אמר.

"איך מתקנים את תהליך קבלת ההחלטות", שאל איילון בהקשר לגנרלים והמנהיגים בישראל, וכהנמן השיב כי צריך תוך כדי תהליך קבלת ההחלטה לשאול שאלות בקרה, לראות האם סביר שאנו עומדים לטעות: "האם אנחנו באמת מבינים מה הצד השני רוצה? מדוע הוא נוהג כפי שהוא נוהג? אם לא נעשה זאת, נטעה בגדול. אם נייחס לצד השני את מה שאין לו", הסביר.

תגיות

60 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

58.
ככה זה באקדמיה היום: הכל סטיסטיקה
והכל תלוש מן החיים. אדם שלא לימד בני 8 אפילו שנה אחת, נהיה פרופסור לחינוך. הכל בעזרת שאלונים ותוכנות גרפיות לבניית טבלאות. מלמדים ספרות בעזרת תאוריות פוסט-קולוניאליסטיות ופוסט מגדריות ופוט אמו, מבלי להבין כלום באומנות הסיפורת והדר השפה. באונ, העברית העבירו את פסיכולוגיה ממדעי החברה למדעי הטבע - כי שם הכל ביוכימיה מדיד במספרים. אין מקום למוסגים מטושטשים כמו נפש או אמפתיה. פעם פילוסופיה הייתה אם כל תחומי היצירה. היום סטטיסטיקה. חבל שכהנהמן לא כתב על נכדים (:
ננושקה , ירושלים  |  27.06.12
57.
חיים עם משמעות
אני רווקה בת 32 וכבר הייתי בטיולים בעולם, למדתי הרבה, גרתי במס' מקומות בארץ, חוויתי, טעמתי, ראיתי ודי. נמאס, אני רוצה משהו משמעותי בחיי, ילדים זה מעייף, זה סבל (מישהי הסבירה לי שזה סבל מתוק) אבל זה נותן לך משמעות לחיים. איזה סיפוק יש לי כרווקה?, כמה אפשר לשבת בבתי קפה עם חברה או לטייל בעולם או לעבוד?
הילה , ת"א  |  25.06.12
56.
לעניות דעתי גם ממצאי הפרופסור הנכבד , אינם תגלית !!!
לכאורה כל זוג מתחיל שואף להקים משפחה עם ילדים, הלא לכך חונכנו והורגלנו, חלקינו הרב מאמינים שזהו ייעודנו בחיים (אורתודוכסים במיוחד)! אך האמת היא קשה מנשוא , גידול ילדים זה לא ״פיקניק״ ,זוהי עבודה מפרכת של דקה דקה ,כל שעה , כל יום וחוזר חלילה,,, הילדים מטבעם הינם אגואיסטים החושבים רק על עצמם וטובתם האישית וכל מה שמעסיק אותם הוא ברוב המקרים הוא ״החומר״ מה הם יקבלו, כמה וכו׳, ,,, אני אב לשלושה בנים עם נסיון רב בגידול ילדים, את כל חיי השקעתי בלגדלם , כמו רוב ההורים שאני מכיר , אבל אין להתכחש לעובדה , שמלאכה זו גוזלת את כל זמנך וממונך שלא להקצין ולומר את כל חייך!!! מהרגע שהם הגיעו לעולם , עולמך אינו קיים כל מה שהינך חושב, ועושה כרוך בילדים, מכאן גם למה אחוז הגירושים הוא גבוה פי כמה מאחר וכזוג חדלת להתקיים כל מעייניכם הם הילדים הזנחתם את הזוגיות וכל מה שקשור לרומנטיקה ! והילדים הם ילדים באשר הם כפויי טובה (לא כולם) החושבים שהכל מגיע להם ולא חשוב ״המחיר״,כן רבותיי מי כמונו יודע עד כמה המחיר הוא גבוה ??? הייתי רוצה לבקש מהפרופסור הנכבד שיחקור כיוון חדש והוא כמה מההורים כיום , המודעים לצער גידול ילדים יהיו מוכנים לעשות זאת בשנית , אילו ניתנה להם האפשרות לחיות ללא ילדים??? אני בכל אופן בראייה לאחור לא הייתי מתנגד לחסור אחורה, לחיות בזוגיות , אך ללא ילדים !!! אני יודע שאימרה זו תקומן עליי המון אנשים, אבל אני רוצה שתדעו שאני אב מעולה בכל המשתמע מכך ובכל זאת , אני מוצא את עצמי תוהה , איךהיו נראים חיי ללא הילדים???
שגב , ארהב  |  25.06.12
לכל התגובות