אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרטין וולף מזהיר: "תקיפה ישראלית באיראן תשנה את העולם" צילום: בלומברג

מרטין וולף מזהיר: "תקיפה ישראלית באיראן תשנה את העולם"

הפרשן הכלכלי מה"פייננשל טיימס": "אם תקיפה באיראן תוביל למחיר של 170 דולר לחבית נפט - ואני לא אומר שזה מה שיקרה - יאשימו את ישראל, ויהיו לכך השלכות"

24.06.2012, 09:54 | אורי פסובסקי

מרטין וולף מה"פייננשל טיימס", הפרשן הכלכלי החשוב והמשפיע ביותר בעולם, התפנה לשרטט בפני "כלכליסט" את תמונת המצב העדכנית. אמנם הנושא הבוער שעל סדר היום העולמי הוא המשבר האירופי, אך בהקשר הישראלי, וולף סבור כי איראן, ולא אירופה, עלולה לשחק תפקיד קריטי בעתידה של כלכלת ישראל. "אני לא נכנס לשאלה האם על ישראל להיות מעורבת בתקיפה באיראן, ואני כלל לא מתייחס להיבטים הביטחוניים, אבל אני חייב לומר שאני מודאג יותר מההשלכות הכלכליות ארוכות הטווח של מלחמה: הן יהיו הרבה יותר גדולות מכל מה שיגיע מכיוון גוש היורו".

מרטין וולף, צילום: בלומברג מרטין וולף | צילום: בלומברג מרטין וולף, צילום: בלומברג

תוכל להרחיב? בישראל לא דנים בהיבט הכלכלי של תקיפה ישראלית באיראן.

"אם ישראל תתקוף, היא תשנה את מצב העולם, והיא תואשם בכך. זה ברור למדי. אם תהיה תקיפה, ואם היא תוביל למחיר של 170 דולר לחבית נפט - ואני לא אומר שזה מה שיקרה, אין לי מושג - יאשימו את ישראל, ויהיו לכך השלכות".

כמו שאר משתתפי הוועידה, גם וולף דן במצב באירופה. לשאלת "כלכליסט" כיצד יכולה ישראל להיערך לתרחיש של משבר כולל בגוש היורו השיב וולף כי "כל נגיד בנק מרכזי אינטליגנטי וכל רגולטור בוחן באופן מאוד הדוק את מבנה הנכסים וההתחייבויות של המגזר הפיננסי, את החשיפה הישירה והעקיפה שלו למערכת הפיננסית של גוש היורו, ואת היכולת של הבנק המרכזי ומשרד האוצר להגן על המגזר הפיננסי במשבר קיצוני. אני משער שבנק ישראל עושה את הדברים האלה בקפידה. יש לכם את היתרון של שער חליפין נייד, וכלכלה איתנה באופן סביר מבחינת נתוני המאקרו שלה כך שאתם בעמדה סבירה להתמודד עם זעזועים, ועדיין, זה יכול להיות בלגן. אתם צריכים להיות גמישים מאוד ולהגיב במהירות.

"גוש היורו", מפרט וולף, "הוא שותף הסחר הגדול ביותר של ישראל, כך שבמקרה של משבר גדול מאוד יהיה זעזוע של שנה או שנתיים. אבל בטווח הבינוני־ארוך, הכלכלות הגדולות של אירופה יתאוששו וימשיכו הלאה - גרמניה, צרפת וגם איטליה".

את השקפתו על ישראל הוא מסכם כך: "התמודדתם טוב מאוד עם הזעזוע של קריסת ליהמן ברדרס, ויש להניח שתוכלו לעשות זאת שוב. לפי מיטב ניסיוני, כלכלות קטנות, מנוהלות היטב וגמישות מאוד, מתמודדות עם זעזועים מהסוג הזה טוב למדי. ואם דברים יהיו ממש נואשים יכול להיות שתצטרכו לשקול גם צעדים שלא יעלו על הדעת - כמו שליטה זמנית בשער החליפין. במצבי חירום קיצוניים, זה מה שעושים".

תגיות