אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בז"ן נגד עיריית חיפה: בטלו היטלי פיתוח בשווי 320 מיליון שקל צילום: גיל נחושתן

בז"ן נגד עיריית חיפה: בטלו היטלי פיתוח בשווי 320 מיליון שקל

בתי זיקוק לנפט טוענים כי פיתוח המתחם נעשה במשך עשרות שנים על חשבון המפעלים הפועלים במקום והעירייה כלל לא התקינה את התשתיות המשרתות את המתחם. העירייה: נגיב בביהמ"ש

24.06.2012, 12:33 | אריאל נוי

בתי זיקוק לנפט (בז"ן) ושלוש מהחברות הבנות שבשליטתם: שמנים בסיסיים חיפה, כרמל אולפינים, וגדיב תעשיות פטרוכימיה עתרו לבית המשפט המחוזי נגד עיריית חיפה בדרישה לביטול היטלי פיתוח בסך 320 מיליון שקל. בעתירה טוענת בז"ן, כי מזה 70 שנה המתחם נוהל בידי המפעלים כרשות עצמאית לכל דבר, כולל ניהול, תחזוקה ופיתוח ומשפג תוקף זיכיון המפעלים במתחם, הוא הועבר ב-2005 לשטח השיפוט של עיריית חיפה, בהחלטה של משרד הפנים.

בתי הזיקוק בחיפה, צילום: גיל נחושתן בתי הזיקוק בחיפה | צילום: גיל נחושתן בתי הזיקוק בחיפה, צילום: גיל נחושתן

שטח מפעלי בז"ן משתרע על כ-1,700 דונם, כשטחן של 2 שכונות מגורים בעיר חיפה. אך בחברות טוענים, כי בניגוד לשכונות המגורים, בהן נדרשה העירייה להניח את התשתיות הכלל-עירוניות המוליכות אל גבול השכונה, ובנוסף את התשתיות הצמודות המונחות בתוך תחומי השכונה ומגיעות לכל בית ובית במקרה זה נחסך מהעירייה הצורך בהנחת התשתיות הצמודות שבתוך תחומי המתחם, ומטלה זו שנחסכה מהעירייה הוטלה על כתפי המפעלים.

לדברי נציגי בז"ן, לצדדים הרלוונטיים היה ברור, כי המתחם עובר לשטח השיפוט של העירייה כמו שהוא וכי עצם העברת המתחם אינו עילה להטלת תשלומים בגין המצב הקיים. לגבי העתיד, נטען, תתקיים הידברות אם ייבנו במתחם שטחים חדשים ותידרש התקנת תשתיות חדשות.

בז"ן טוענת באמצעות משרד עו"ד עפר שפיר ומשרד פלג, כהן דויטש, מוסקוביץ, כי מאז סיפוח המתחם, ניחתות על החברות בזו אחר זו דרישות תשלום בסכומי עתק הנשלחות מעיריית חיפה, בזמן שפיתוח המתחם נעשה במשך עשרות שנים על חשבון המפעלים הפועלים במקום וכי העירייה לא התקינה כלל את התשתיות המשרתות את המתחם. עוד מציינים המפעלים בעתירה, כי דרישת התשלום הוצאה לצרכי מיקוח בלבד, וכי חוקי העזר של עיריית חיפה כלל אינם חלים על המקום.

לדברי נציגי בז"ן, מפעלי החברה במפרץ חיפה מפרנסים אלפי משפחות הגרות באיזור ומשלמות ארנונה בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בשנה. "מה פתאום נזכרה העירייה לגבות? החיוב הוא חיוב מופרך, נוגד את חוקי העזר, נטול כל תכלית התשלומים לממן התקנת עירוניות. חוקי העזר של עיריית חיפה פגומים, תחשיביהם אינם מעודכנים, וכי החיוב הוטל לאחר שנים שבהן יצרה העירייה מצגים שונים כי אין בכוונתה לדרוש היטלי פיתוח על שטחי קרקע והבנייה, שהיו קיימים טרם שינוי המעמד הסטטוטורי של המתחם. העירייה אינה מוסמכת לגבות אגרות והיטלי פיתוח לנוכח מעמדו המוניציפאלי של המתחם", הסביר עו"ד שפיר.

על פי כתב העתירה בתחילה החלה עיריית חיפה בניסיונות לחייב את המתחם בארנונה, ניסיונות שהסתיימו בפשרה בשנת 2008. ובכל הזדמנות בה ביקשו מבז"ן היתרי בנייה למתקנים חדשים דרשה העירייה אגרות והיטלי פיתוח בגין שטחי הבנייה המבוקשים. בשלהי שנת 2009 הוציאה המשיבה לראשונה דרישת חיוב על שטחי בנייה וקרקע ישנים בגין היטלי ביוב בסך של כ- 170 מיליוני שקלים, דרישה זו עדיין בהליכים משפטיים בפני ועדת ערר לענייני ביוב. בחודש ינואר 2012 הוציאה העירייה חיוב נוסף, הפעם בהיטל סלילה, אגרת הנחת צנרת מים ואגרת תיעול, בסכום עתק של כ-320 מיליון שקל נוספים, ולמעשה זה היה הקש ששבר את הנהלת בז"ן שפנו לערכאות משפטיות.

מעיריית חיפה מסרו הם מתכוונים להגיב בין כותלי בית המשפט.

תגיות