אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח טכנולוגי: אופס אתם מוצר צילום: רויטרס

דו"ח טכנולוגי: אופס אתם מוצר

פייסבוק נאלצת להסביר ש"לייק" הופך אותך למוצר, אפל עושה קופה על חשבון עובדי המכירות שלה, שופט דוחה את התביעה שלה נגד מוטורולה, הגולשים מפצים אשה שסבלה מבריונות

24.06.2012, 14:13 | יוסי גורביץ

פייסבוק חטפה תביעה בפרצוף, אחרי שיותר מדי משתמשים זועמים גילו שהם הפכו למודעות שלה. זה פשוט למדי: אם אתה עושה "לייק" למוצר מסוים, פייסבוק שומרת לעצמה את הזכות ליצור מודעה עם הפרטים שלך, ולהציג את העובדה שאתה תומך במוצר ההוא. מטבע הדברים, כדי שהמודעה תהיה אפקטיבית, פייסבוק תציג אותה דווקא לחברים שלך, כי לציידי ראשים מגיניאה החדשה אין מושג מי אתה ולא אכפת להם על מה אתה ממליץ.

הרבה מאד אנשים לא אהבו את השימוש שפייסבוק עשתה בהם, והתוצאה היתה התביעה. פייסבוק טענה בתחילה שלתביעה אין כל בסיס, אבל – כהרגלה – אולצה לסגת. על פי תנאי סיום התביעה, פייסבוק תבהיר למשתמשים שכאשר הם עושים "לייק" הם מרשים לה ליצור מהם פרסומת, והיא תאפשר למשתמשים לשלוט במצב שבהם מותר לה ליצור מהם פרסומת.

במקרה של משתמשים צעירים מתחת לגיל 18, החברה תצטרך להודיע להורים שלהם על כך שהיא מתכוונת להוון אותם, ותצטרך לאפשר להורים לומר "לא." הסעיף האחרון דווקא מטריד: מהיכרותי עם צורת הפעולה של פייסבוק, היא צפויה להשתמש בכך כדי לטעון שמאחר והיא שומרת על משתמשים מתחת לגיל 18, הרי שאין יותר סיבה למנוע ממנה לגייס בני 13 ומטה.

כמו כן, פייסבוק הסכימה לשלם 10 מיליוני דולרים לשלל ארגונים ששומרים על הפרטיות ברשת, אבל זה באמת כסף קטן.

הפערים , או, הפערים

בניו יורק טיימס פרסמו עוד כתבה בסדרת ה-iEconomy שלהם, העוסקת באפל, במוצרים שלה ובמה שהיא עושה כדי להיות רווחית כל כך (החברה הגדולה בעולם, להזכירכם). וכמובן, איך אפשר לשכוח, את הנהלת החברה – שכבר חטפה אש כבדה אחרי שהטיימס טיפל בפעולות שלה בסין - ודאי כבר נכנסו לבונקר. הפעם מתמקד הטיימס בפערים העצומים בין ההכנסות שמביאים עובדי המכירות של אפל לחברה ובין המשכורת שלהם.

נהוג לחשוב שעובד אפל ממוצע הוא מהנדס תוכנה או חומרה בכיר שמדי פעם חוטף צעקות מהבוסים שלו, נאלץ להתמודד עם ה"גסטאפו" של החברה ועם שעות עבודה מטורפות, אבל הולך בסוף החודש עם ערימה נאה של מרשרשים הביתה. אחרי הכל, אילפו אותנו לחשוב שכמות נאה של כסף מפצה פחות או יותר על הכל.

עובדי פוקסקון. ביחס למשכורות הממוצעות, הם דווקא מרוויחים יותר מעובדי אפל, צילום: רויטרס עובדי פוקסקון. ביחס למשכורות הממוצעות, הם דווקא מרוויחים יותר מעובדי אפל | צילום: רויטרס עובדי פוקסקון. ביחס למשכורות הממוצעות, הם דווקא מרוויחים יותר מעובדי אפל, צילום: רויטרס

זה לא המצב. רוב העובדים של אפל הם אנשי מכירות. ליתר דיוק, מתוך 43,000 עובדי אפל בארה"ב, 30,000 הם אנשי מכירות. הם עובדים שעות ארוכות ומקבלים שכר לא מלהיב – 25,000 דולר בשנה, הרבה פחות מהשכר הממוצע במדינה. הם מקבלים כ-11.95 דולרים לשעת עבודה, ויש רשתות מכירות שמספקות שכר טוב יותר.

עם זאת, בממוצע עובד מכירות של אפל מכניס לחברה 473,000 דולרים מדי שנה. המוצלחים שבהם עשויים להכניס לחברה יותר משלושה מיליוני דולרים מדי שנה כל אחד. היה אפשר לצפות, על כן, שהם יקבלו שכר בהתאם. אבל זו לא המדיניות של אפל. החברה מציינת להגנתה שהיא מעניקה לעובדים שורה של הטבות, כמו גם את הזכות לקנות מניות אפל ומוצרי אפל במחיר מוזל.

ועדיין, הפער הזה: בממוצע כל עובד אפל מכניס לחברה מדי שנה פי 19 ממה שהיא משלמת לו. איך הם מתגברים על הפער? הם מספרים לעצמם שהם עובדים בשביל חברה נהדרת ומוכרים מוצרים נהדרים. לשכנוע העצמי הזה יש גבול: העובד הממוצע בחנות אפל עובד שם שנתיים וחצי, בעוד שהמנהלים מצפים שהם יעבדו שש שנים.

ראוס!

אחד השופטים המפורסמים והמוערכים בעולם, ריצ'רד פוזנר, הידוע בפסיקות החדות שלו, בעט מכל המדרגות את תביעות הפטנטים ההדדיות של אפל ומוטורולה, כשהוא מתמקד בפסיקתו ב"מלחמה הגרעינית" שהכריז סטיב ג'ובס על אנדרואיד, ולא לחיוב.

הוא דחה את התביעה על הסף, מה שאומר שאפל תתקשה מאד לגרור את הגוויה המדממת של התביעה שלה לבית משפט פדרלי נוסף. אפל התחילה את התהליך כשהיא טוענת שמוטורולה הפרה 15 פטנטים שלה, וירדה בסופו של דבר לארבעה פטנטים.

פוזנר כתב שלדעת אפל הטלפונים החכמים של אנדרואיד של מוטורולה מחקים את האייפון – אבל שזה חוקי לגמרי. הרצון של מוטורולה למכור מכשירים שמתחרים באייפון, לדברי פוזנר, הם סוג שונה לגמרי של נזק מהנזק שבהפרת פטנטים – וזה נזק חוקי לגמרי.

יתר על כן, ארבעת הפטנטים של אפל היו צרים למדי, ופוזנר עצמו מצא דרכים לעקיפת שלושה מהם. ואם זה לא היה מספיק, אפל לא הצליחה להראות באיזה אופן נגרם לה נזק מהפגיעה באותם ארבעה פטנטים. פוזנר בעט גם במוטורולה, שלדבריו ניסתה למנוע מאפל להשתמש בפטנט בסיסי עד כדי כך שהיה מאלץ את אפל לשנות את האייפון עד כדי כך שיפסיק לשמש כטלפון סלולרי. אבל את עיקר הזעף שלו הוא הפנה לאפל: "לא עוד יותר לאפל להכריח בית משפט פדרלי לנהל משפט שבסיומו התוצאה היחידה תהיה מענק של דולר אחד."

אפל צפויה לערער, כמובן, כי אין שימוש טוב יותר לכספי המסים של האמריקאים.

אנשים טובים באמצע הרשת

קארן קליין, אחראית אוטובוס מבוגרת וכבדת גוף של בית ספר בארה"ב, מצאה את עצמה תחת מטח השמצות מצד ילדים באוטובוס, עד שהיא התמוטטה בבכי. פעם זה היה נגמר שם, ועם קצת מזל בשליחת הילדים לפנימיה צבאית, אבל אנחנו חיים בעידן אחר. אחד התלמידים תיעד את הכל בסרטון, שהופץ בשבוע שעבר ביוטיוב והפך ללהיט. הכותרת שלו היתה "לגרום לאחראית האוטובוס לבכות." תוך זמן קצר, צפו בו 4.7 מיליוני בני אדם. לזוועתה של קליין, היא הפכה לאושיית רשת.

קארן קליין. הודות לאינטרנט יש לה חצי מיליון דולר קארן קליין. הודות לאינטרנט יש לה חצי מיליון דולר קארן קליין. הודות לאינטרנט יש לה חצי מיליון דולר

הסרטון הגיע לרדיט, והתושבים הזועמים שם החלו לקדם קמפיין שמטרתו שליחת מיילים של הזדהות עם קליין, כמו גם מיילים לבית הספר שדורשים שהצדק יעשה. זה לא נגמר שם: מקס סידורוב, מטורונטו, התחיל לגייס כסף כדי לשלוח את קליין וילדיה לחופשה. המטרה שלו היתה להראות לקליין שיש אנשים אחרים ברשת, אנשים שאכפת להם. הוא רצה לגייס 5,000 דולרים, והופתע עד מאד כשהסכום זינק במהירות ועבר את החצי המיליון. בינתיים כבר הוקם קמפיין להודות לסידורוב – והוא כבר גייס 4,000 דולרים.

במקביל, הסרטון הוביל לחשיפה מהירה של הילדים המעורבים, והמשטרה הגיעה אליהם. קליין הראתה אצילות ואמרה שהיא לא רוצה שייפתחו להם תיקים פליליים, אבל היא גם לא רוצה לראות אותם יותר על האוטובוס שלה בשנה הקרובה.

קצרצרים

והרי ידיעה שהתקבלה במסגרת פינתנו הקבועה, "שגעונו של הקפיטליזם החזירי": שופט דחה תביעה כנגד חברת HP בנוגע לפיצויים המופלגים - 40 מיליוני דולרים -  שהחברה העניקה למנכ"ל שבעטה, מארק הרד. הלז, כזכור, הטריד מינית קבלנית של החברה, והוציא עליה סכומים גדולים ללא הסברים נאותים. חבר המנהלים החליט לפטר את הרד אבל השתפן ברגע האחרון ונתן לו מתנת פרישה נאה. משקיע תבע את החברה על כך שהיא מפנקת את הרד במקום לתבוע את הצורה שלו על כך שהוא דפק את החברה וסיבך אותה בפרשת הטרדה מינית. השופט, כאמור, דחה את התביעה, והיה לו נימוק מעניין: אם HP לא היתה משלמת להרד סכום כזה, היא היתה מתקשה למצוא מנכ"ל אחר. אז ככה זה עובד.

רדיט הוא היום אתר בעל מעמד ניכר ברשת, שקובע לעתים קרובות איזו ידיעה תעלה ואיזו תשקע. זה לא תמיד היה המצב: כשהאתר הוקם, והיה צריך להתמודד מול Digg מנוחתו עדן (מה היה הצליל הזה? יבבה של I'm not dead yet? התעלמו). אז, הבונים של רדיט לא היססו להשתמש בשטיק דוחה אפילו ביחס לפוילע שטיק הרגילים של בועת Web 2.0: הם יצרו ערימה שלמה של משתמשים מזויפים ואז שיסו אותם זה בזה. ונראה שהם ממש מתגאים להודות בכך.

אפל סירבה למכור אויפד לאזרחית אמריקאית ממוצא איראני, לאחר שזו נשמעה באחד ממקדשי אפל באזור אטלנטה כשהיא מדברת שפה זרה. משנשאלה מה השפה הזו ואמרה שהיא פרסית, סירבו העובדים - בגיבוי מנהל החנות – למכור לה את הגרוטאה בתואנה שנאסר עליהם למכור את מוצרי החברה לאיראן, ואף הציגו מסמך המעיד על כך. בשום שלב לא ניסו עובדי החברה לברר אם מדובר באזרחית אמריקאית או לא, אלא פשוט הניחו שאם היא מדברת פרסית, הרי שהיא אזרחית איראנית. איראן היא אחת המדינות עם קהילות הגולים הגדולות בעולם, ומדובר בקהילה אקטיבית ובועטת. האיראנים הגולים בארה"ב כבר התחילו להפגין מול חנויות אפל, והם מתכוונים להגיע אליהן ולדבר באופן בולט בפרסית. אפל טענה בתגובה שהיא לא מפלה אף אחד. הנסיון להפעיל את שדה עיוות המציאות המפורסם של החברה לא הרשים את הפעילים האיראנים או התקשורת האמריקאית, והוא לא צריך להרשים אתכם.

בלי אייפד בשבילכם! בואו שוב, אחרי האביב., צילום: בלומברג בלי אייפד בשבילכם! בואו שוב, אחרי האביב. | צילום: בלומברג בלי אייפד בשבילכם! בואו שוב, אחרי האביב., צילום: בלומברג

מחקר שנערך על ידי משווקים של מוצרי כתיבה, ועל כן יש להתייחס אליו בזהירות, מעיד על דעיכה מהירה בכתיבה – לא הקלדה, אלא, אתם יודעים, הפעולה ההיא שבה מעבירים צינור חלול שמכיל תמצית דיונון על פני פיסה דקיקה של מה שהיה פעם עץ. אלטרנטיבית, גם גרפיט מותר לשימוש. על פי המחקר, הבגיר הממוצע מעביר 41 ימים מבלי לכתוב, ואחד מכל שלושה בגירים מעביר כחצי שנה מבלי לכתוב. אם תהיתם למה כתב היד שלכם התנוון, הנה למה.

בסוף השבוע ציינו ברחבי העולם את יום השנה ה-100 ללידתו של אלן טיורינג, המתמטיקאי המחונן שנתן לנו את הפתרון למכונת האניגמה והביא לבניית המחשבים הראשונים. גוגל אפילו העלתה אותו – או, ליתר דיוק, את מכונת טיורינג – לשרבוט הקבוע שלה. על פי הסיפור המקובל, טיורינג – הומוסקסואל בתקופה לא סובלנית – נאלץ לבחור בין מאסר ובין לקיחת הורמונים מדכאי מיניות. הוא בחר להתאבד באמצעות תפוח מורעל. חצי תפוח נגוס נמצא ליד מיטתו. אבל ג'ק קופלנד, פרופסור להיסטוריה, מטיל בכך ספק. הוא מציין שטיורינג נהג לקחת איתו תפוחים למיטה, ולעתים קרובות לא סיים אותם, ושהמשטרה אפילו לא טרחה לברר אם יש רעל על התפוח. קופלנד טוען כי בניגוד לשמועות על כך שטיורינג סבל מדכאון בימיו האחרונים, הוא דווקא נראה עליז והיה בשיאו מבחינה אינטלקטואלית. להערכת קופלנד, קיים סיכוי סביר שטיורינג אכן מת מהרעלת ציאניד – הוא החזיק ציאניד בביתו – אלא שהדבר נבע מטעות, לא ממעשה מכוון.

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
אפל היא לא בדיוק החברה הגדולה בעולם
אפל היא החברה בעלת שווי השוק בגדול בעולם ($546B). אפשר לראות בפורבס (google - "Forbes the worlds biggest companies") שהחברה הגדולה בעולם מבחינת הכנסות היא Shell והחברה הגדולה מבחינת נכסים היא Fannie Mae ואחריה דויטשה בנק. אגב, מבחינת מספר עובדים כנראה שוולמרט (קצת צפונה ל2.1 מיליון(!!) עובדים- אחד מכל 150 אמריקאים) היא בגדולה בעולם. ולגבי המשכורות של המוכרים באפל - המספרים אולי נשמעים נמוכים, אבל אם משווים אותם לשכר הממוצע למוכרים בחנויות בארה"ב, הם בקצה הגבוה של הסקאלה (payscale.com)
Taichman  |  25.06.12