אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמה תיקים זה יותר מדי? צילום: אוראל כהן

כמה תיקים זה יותר מדי?

לפני שמתלוננים על אטיות השופטים צריך לקבוע מהו מספר התיקים שראוי להטיל על כל שופט

25.06.2012, 08:48 | משה גורלי

מחלקת המחקר בהנהלת בתי המשפט עוסקת בימים אלה במחקר משמעותי - מהי כמות התיקים שאפשר להטיל על שופט בזמן נתון. המכשול העיקרי הוא במתן משקלות לתיקים, שהרי אין תיק אחד דומה למשנהו. יש תיקים פשוטים, תיקים גדולים ומגה־תיקים. הם נבדלים במספרי הנאשמים, הסעיפים ובעיקר בכמות העדים ובהיקף של חומר הראיות.

הרעיון הוא לגבש נוסחה מספרית שתשקלל ותמיין תיקים לפי גודלם ומורכבותם. למספר הזה תצטרף הערכה מושכלת בכמה תיקים מסוגל שופט לטפל. גם שופטים אינם דומים זה לזה ביעילות, בהתנהלות ובכישורי קבלת ההחלטות. אבל בסופו של יום, ניתן יהיה לקבל תמונה אמפירית כלשהי. ואז, נחלק את מספר התיקים למספר השופטים, ונקבל את מספר השופטים האופטימלי. ורק אז אפשר יהיה לדרוש מהממשלה לתקצב את הכמות הזו. היום, חוץ מלבכות על מחסור בשופטים, המערכת לא מסוגלת להגיד לאוצר לכמה שופטים היא באמת זקוקה.

אולם בית משפט, צילום: שאול גולן אולם בית משפט | צילום: שאול גולן אולם בית משפט, צילום: שאול גולן

בהעדר נתון מספרי, עושה המערכת עוול לשופטים כשהיא מחלקת להם את כל הכמות שמתקבלת. מנהיגות מערכתית אמיתית היתה מחלקת לשופטים תיקים כפי יכולתם ואומרת למתדיינים: מצטערים, התיק שלכם ממתין על המדף במזכירות ויגיע לשופט רק כשהוא יוכל לטפל בו. במקום לצבור את העומס במזכירות, מפילים אותו על השופטים, שוחקים אותם ולעתים דוחקים אותם לפינה קיצונית יותר.

כאשר יגובש תקן שופטים אל מול מספרי תיקים, אפשר יהיה לבחון בצורה נכונה יותר את תפוקת השופטים ולשחרר מהשורה את השופטים האיטיים במיוחד. התקן הזה הוא כלי ניהולי בסיסי שבלעדיו ימשיכו כולם להתלונן ובצדק, מבלי להבין מה בדיוק צריך לעשות. מודעות הניהול והבקרה אכן השתפרו בשנים האחרונות אבל עדיין חסר המספר הנוסף המשמעותי – כמה תיקים מסוגל שופט לנהל כדי לתת פסקי דין בזמן סביר.

תגיות