אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הנפילות בשוק החוב לא פוסחות על אליעזר פישמן צילום: עמית שעל

הנפילות בשוק החוב לא פוסחות על אליעזר פישמן

אג"ח ה' של כלכלית ירושלים נסחרות ב־15% תשואה; תוכנית המימושים שפרסמה חברת הנדל"ן בסוף מאי לא הצליחה למנוע נפילה של 10% באיגרות החוב במח"מ הבינוני

26.06.2012, 07:51 | עומרי כהן

איגרות החוב של כלכלית ירושליםשבשליטת אליעזר פישמן, בעלות משך חיים ממוצע (מח"מ) של 2–4 שנים, איבדו מתחילת יוני בין 9% ל־11% מערכן ומחיריהן הנוכחיים משקפים כעת תשואה שנתית של 13%–15% אם יוחזקו עד הפדיון המלא.

גם האג"ח החדשות שהנפיקה החברה בחודש שעבר - סדרה י' הארוכה (מח"מ של 5 שנים) - כבר הספיקו לאבד (אפקטיבית) 8.4% מערכן מאז ההנפקה.

אז מה מכביד על כלכלית ירושלים בחודש האחרון? ראשית, המגמה השלילית. מתחילת יוני איבד מדד האג"ח הקונצרניות תל בונד צמודות 1.7% מערכו, ואילו מדד המניות נדל"ן־15 ירד ב־3%. אלא שהאג"ח של כלכלית ירושלים ספגו ירידות גבוהות בהרבה.

מעבר לכך, הירידות בשוקי האג"ח מקשות על גיוס חוב חדש ומרעות את המצב. בחודש שעבר ביקשה כלכלית לגייס 145 מיליון שקל בהנפקת אג"ח מסדרה י', אולם הצליחה לגייס 118 מיליון שקל בלבד. כדי להשלים את ההנפקה היא גם נדרשה להציע ריבית גבוהה יחסית (6.75% צמודה למדד) ולשעבד בתמורה מניות של החברה־הבת דרבן.

אלא שגם תוכנית הפירעונות שהביאה כלכלית ירושלים לשוק בסוף מאי לא הצליחה בינתיים להרגיע את המשקיעים. בפרק העוסק בהשפעות המשבר הכלכלי על מצב עסקיהן ותוצאות פעילותן של החברות בדו"ח הכספי, ציינה כלכלית כי "קיים קושי מסוים בקבלת מימון מגופים בנקאיים וחוץ בנקאיים בישראל ובחו"ל". מצב זה רק החריף בחודש האחרון.

 , צילום: אוראל כהן צילום: אוראל כהן  , צילום: אוראל כהן

על־פי דו"ח תזרים המזומנים החזוי שצורף לדו"ח הדירקטוריון לרבעון הראשון של 2012, אמורה החברה לפרוע לבעלי האג"ח חוב (קרן וריבית) של 642 מיליון שקל עד סוף השנה הנוכחית, עוד 547 מיליון שקל ב־2013 ויותר מ־480 מיליון שקל ב־2014. וזאת, בנוסף לפירעון הלוואות ותשלומי ריבית לבנקים בהיקף כ־454 מיליון שקל בשנתיים הקרובות.

כדי לשרת את ההתחייבויות הציגה החברה תוכנית אגרסיבית ליצירת מקורות מפעילות שוטפת, מכירת נדל"ן וגיוסי חוב בהיקף 1.65 מיליארד שקל עד סוף 2013. החלק של גיוסי החוב, שכולל גם מכירת אג"ח, כבר הושלם ברובו (173 מיליון שקל גויסו מתוך 231 מיליון שקל מתוכננים), אולם מכירות הנכסים הן עדיין יעד מאתגר ובנוסף, כבר בשנה הבאה מתכננת החברה לשוב ולגייס עוד 400 מיליון שקל באג"ח י' – יעד שבתנאים הנוכחיים נראה שאפתני.

בינתיים כבר החלה הקבוצה לחפש מקורות מימון אחרים. ב"כלכליסט" נחשף לפני כשבועיים, כי מבני תעשיה, החברה־הבת של כלכלית, פנתה לעמיתים ולפסגות, בבקשה לקבל הלוואה פרטית של כ־350 מיליון שקל שתובטח בשעבוד על נכסים מניבים.

תגיות