אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם באג"ח חברות והמרה, היקר לא השתלם: המובילות בדמי הניהול לא היכו את המדד צילום: אריאל בשור

גם באג"ח חברות והמרה, היקר לא השתלם: המובילות בדמי הניהול לא היכו את המדד

קטגוריית אג"ח קונצרניות ללא מניות מציגה יחס הפוך: הקרנות היקרות ביותר סוגרות את טבלת התשואות ל־18 החודשים האחרונים

26.06.2012, 07:47 | בועז בן־נון

קטגוריית אג"ח חברות והמרה ללא חשיפה למניות היא קטגוריה גדולה. גם לאחר שחילקנו את קטגוריית רשות ני"ע והורדנו את הקרנות שמחזיקות במניות, קיבלנו לא פחות מ־75 קרנות, שמנהלות יחד כ־12 מיליארד שקל ומשקיעות באג"ח קונצרניות בדירוגים גבוהים יחסית, עם חשיפה של עד 30% למט"ח.

במיוחד בתקופה זו החשיפה לאג"ח קונצרניות מגלמת בחובה סיכון גדול יותר, דבר שבא לידי ביטוי בתנודתיות הגבוהה בתשואה הממוצעת של הקרנות לאורך זמן: מתחילת השנה הציגו הקרנות תשואה ממוצעת של 3% לעומת 0.15% ב־18 החודשים האחרונים ו־24% בשלוש השנים האחרונות.

אולם, למרות הסיכונים והתנודתיות הגבוהה, הנכסים המנוהלים בקרנות בקטגוריה גדלו בשלושת החודשים האחרונים בכ־10% - כאשר רוב הכסף התנקז לשבע קרנות בלבד. שתיים מהן, הדס ארזים אג"ח בנקים פיננסים ללא מניות ו־MTF תל בונד־20, של מגדל שוקי הון, גייסו יחד חצי מיליארד שקל. אחת הסיבות לגיוסים הגבוהים של השתיים הן אג"ח הבנקים, שהפכו לפופולריות בתקופה האחרונה. בניגוד לשבע המגייסות, חצי מהקרנות בקטגוריה ספגו פדיונות בתקופה זאת.

רפי ניב, מנכ"ל מיטב קרנות. מקום שני בדירוג ל-18 חודשים, צילום: אריאל בשור רפי ניב, מנכ"ל מיטב קרנות. מקום שני בדירוג ל-18 חודשים | צילום: אריאל בשור רפי ניב, מנכ"ל מיטב קרנות. מקום שני בדירוג ל-18 חודשים, צילום: אריאל בשור

 

תנודתיות בתשואות

מדד הייחוס בקטגוריה זו הוא תל בונד־60. בחינת ביצועי הקרנות מול מדד הייחוס מעלה כי 47 קרנות הצליחו להכות את המדד מתחילת השנה ו־33 קרנות היכו אותו ב־18 החודשים האחרונים. בטווח של שלוש השנים האחרונות רק 11 קרנות עמדו במשימה והניבו יותר מהמדד.

הקרן שמובילה את הדירוג שלנו ל־18 חודשים היא מור נבחרת אג"ח שהשיגה תשואה של 3.4% מתחילת השנה, ואת התשואה הגבוהה ביותר ב־18 החודשים האחרונים - 6.5%. רוב נכסיה המנוהלים (98%) מחולקים בין 204 אחזקות באג"ח קונצרניות: צמודות (52%), שקליות (39%) ומט"ח (6%).

השנייה בדירוג, מיטב EX תל בונד!, היא קרן קטנה יחסית (41 מיליון שקל). לעומת הקרן של מור שמתמחה באג"ח בדירוג גבוה, הקרן של מיטב מצהירה על אפשרות השקעה גם בדירוגים נמוכים יותר (BBB ומעלה) ואף באג"ח שלא נכללות במדדי תל בונד, או שאינן מדורגות.

נקודה מעניינת שעולה מניתוח התשואות היא נושא דמי הניהול. הממוצע בקטגוריה עומד על 1.05%, כאשר סטיית התקן של דמי הניהול גבוהה למדי - לצד רוב הקרנות שגובות דמי ניהול של 0.75%–1.5%, נמצאות גם קרנות יקרות שגובות דמי ניהול של כ־2%. בין הקרנות היקרות ניתן למנות את תמיר פישמן אג"ח A, אקסלנס חברות ללא מניות! ומיטב בונד A ומעלה. הקרנות הללו מציגות תשואות גבוהות במעט ממדד הייחוס מתחילת השנה, אולם כושלות מולו בטווח של 18 חודשים (עם תשואות שליליות) ושלוש שנים, ומיקומן בדירוג ל־18 חודשים הוא 73, 75 ו־59 בהתאמה.

 

מנותקים מהתשואות

לעומתן, בחלק הזול של הקטגוריה ניתן למצוא עשר קרנות מחקות, או קרנות סל, שגובות דמי ניהול של עד 0.5% ורובן מתברגות בחלק העליון של הדירוג. וכך למעשה מתבקשת המסקנה כי במקרה של הקטגוריה הזאת, הקשר בין דמי הניהול לבין התשואות רופף מאוד.

למעשה, חלוקת הקרנות בקטגוריה לארבע קבוצות לפי גובה דמי הניהול מול תשואה ב־18 החודשים האחרונים מעלה יחס הפוך: הקבוצה עם דמי הניהול הנמוכים ביותר (0.35%) רשמה את התשואה הגבוהה ביותר (2.5%), כאשר הקבוצה עם דמי הניהול הגבוהים ביותר (1.68%) רשמה את התשואה הנמוכה ביותר (-2.35%).

מבין הקרנות היקרות רק מאקסלנס הועברה תגובה. מבית ההשקעות נמסר כי "הקרן משקיעה באג"ח קונצרניות לרבות אג"ח לא מדורגות שתמחורן מצריך תשומות ניהוליות ומשאבים יקרים. משקיעי הקרן נהנו ב־2009 מתשואה של 58%, ב־2010 מתשואה של כ־12.6% וב־2011, שנה קשה לאג"ח הקונצרניות, הקרן ירדה ב־8.5%".

השורה התחתונה: בשלוש השנים האחרונות הצליחו רק 11 מתוך 75 הקרנות שבקטגורית אג"ח חברות והמרה ללא מניות להכות את מדד הייחוס.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות