אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
האם אוטו לוהט עשוי לסרטן? צילום: יובל חן

האם אוטו לוהט עשוי לסרטן?

שטויות. בנזן הוא באמת חומר לא סימפטי. אבל כאן זה נגמר. זה שמשתמשים בו לייצור פלסטיק לא אומר שפלסטיק מדיף בנזן כשהוא מתחמם; בדיוק כפי שביצה לא מדיפה תרנגולת כשמחממים אותה

28.06.2012, 08:31 | בלדד השוחי

הגיע אליי אימייל שמזהיר לא להדליק את המזגן באוטו ביום חם: החום גורם לפלסטיקים באוטו לשחרר את הגז המסרטן בֶּנְזֶן, והמזגן פולט אותו. לפי האימייל, צריך לנסוע בחלונות פתוחים ורק אז להפעיל את המזגן. הכצעקתה?

אסף ב'

שטויות, אסף היקר.

גם אני קראתי את המכתב הזה, ומהרגע הראשון ברור שמדע אינו הצד החזק של מי שחיבר אותו. המחבר טוען, למשל, שמכונית החונה בשמש עלולה להכיל יותר מ־40 אלף מיליגרם של גז בנזן למטר רבוע. אלא שהמטר הרבוע הוא מידת שטח. לגזים יש נפח, אז זה לא מטר רבוע אלא מטר מעוקב, וריכוז של גזים בכלל מודדים באחוזים ושברים.

גם לא צריך להיות גאון גדול כדי לחשב ולמצוא ש־40 אלף מיליגרם הם 40 גרם. ולפי המכתב, הגרמים האלה לא מגיעים מהאוויר אלא מהפלסטיק. אז לפי המספרים האלה, אם אני מחנה את המכונית 25 פעם בשמש הפלסטיקים שלי מאבדים בערך ק"ג ממשקלם. בהתחשב באורכו ועומקו של הקיץ הישראלי הטיפוסי, אנחנו לא רחוקים ממכונית מתכלה בשמש. כמה אקולוגי.

והאמת? בנזן הוא באמת חומר לא סימפטי. הוא באמת מסרטן ובאמת משתמשים בו בתעשיית הפלסטיק. אבל כאן זה נגמר. זה שמשתמשים בו לייצור פלסטיק לא אומר שפלסטיק מדיף בנזן כשהוא מתחמם; בדיוק כפי שביצה לא מדיפה תרנגולת כשמחממים אותה.

יש דרך שבה הפלסטיק יכול לפלוט כמות יפה של בנזן, אבל בשביל זה הוא צריך לעלות באש, צילום: יובל חן יש דרך שבה הפלסטיק יכול לפלוט כמות יפה של בנזן, אבל בשביל זה הוא צריך לעלות באש | צילום: יובל חן יש דרך שבה הפלסטיק יכול לפלוט כמות יפה של בנזן, אבל בשביל זה הוא צריך לעלות באש, צילום: יובל חן

יש דרך שבה הפלסטיק יכול לפלוט כמות יפה של בנזן, אבל בשביל זה הוא צריך לעלות באש, ואז אני לא חושב שהדאגה הראשונה שלך תהיה לבנזן. וזה לא קורה רק לפלסטיק - כל חומר עתיר פחמן שנשרף פולט בנזן. עצים באח מבוערת, טבק בסיגריה, וגם בנזין במנוע. וזה החלק הכי מטופש בסיפור העגום הזה: נטפלים לפליטת הבנזן של הפלסטיקים המסכנים בזמן שהמכונית כולה היא חבית של בנזין, תערובת לא שפויה של חומרים רעילים, נדיפים ומסרטנים. ואל תגיד לי שלא שמת לב לדמיון בין השמות.

בנזן הוא החומר שהיו מוסיפים לדלק כדי להעלות את האוקטן שלו, והוא שורש השם "בנזין". בשנות החמישים החליפו את הבנזן בעופרת, שהיא רעל גרוע בהרבה. למרות שהשפעותיה ההרסניות של העופרת התגלו כמעט מיד, חלפו שני עשורים לפני שהתחילו לנסות ברצינות להוציא אותה מתחנות הדלק, והבנזן זכה לקאמבק קטן.

ובכל זאת, מחקרים מראים שרוב הבנזן שמגיע לנו לגוף מגיע מסיגריות, מאגזוזי מכוניות, מתחנות דלק ומארובות מפעלים. ריכוז הבנזן במכוניות חונות אינו שונה משמעותית מזה שבאוויר סביבן, ולמרבה הפלא הוא קצת יותר גבוה (אבל עדיין לא מאד שונה מהסביבה) דווקא בחורף.

ואם זה לא מצליח להרגיע אותך, יש עוד חדשות טובות. מבחינה סטטיסטית, הנסיעה במכונית, עם או בלי מזגן, מקטינה במידה משמעותית את סיכוייך למות מסרטן. או מכל סיבה אחרת שאינה תאונת דרכים. נסיעה נעימה.

 

 שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
משהו מסריח
משהוא לא מסתדר לי בכתבה הזו,ההסברים פה קובעיםדברים חד משמעית ,אף אחד לא יודע חד משמעית ולכן הנטייה לשכנע פה בצורה אבסולוטית היא קצת מוזרה מה גם שחימום ביצה לא מוציאה תרנגולת אבל עשן בטוח כן....מה הקשר אני מעדיף להאמין לכתבה על פליטת חומרים ולאוורר את הרכב שבכל מקרה זה טוב וירוק כך המזגן מקרר טוב יותר מאשר להקשיב לתוכן הכתבה המתנשאת וכניראה מאוד לא נכונה.נקודה אחת פחות לכלכליסט
עדי רוקי  |  05.06.17
22.
הכל נכון רק לא מוסבר נכון, עזבו את הגזים למיניהם, הבנזן וכל החומרים הכימיים,
הרכב שלך חונה בשמש ,אתה רוצה לנסוע, כנס לאוטו, השאר דלתות פתוחות לכמה דקות ,הפעל את המזגן ,סגור את הדלתות והורד את השמשות לדקה אחת אפילו תוך כדי נסיעה , אחרי כדקה סגור ותהנה מהמזגן וסע בזהירות אם אתה רוצה להגיע בשלום. נסיעה טובה ובטוחה . שמעון
שמעון , השרון  |  05.07.12
19.
יש כמה שטויות במאמר הזה, שלא צריך להיות כימאי בשביל לזהות אותם
זו דוגמא בולטת לחוסר האחריות של התקשורת ואי נאמנותה של התקשורת לאמת האובייקטיבית. בידקו מה זה אוקטן- בוויקיפדיה אפילו, לפני שאתם מקשקשים על בנזין ובנזן, וריכוז באוויר מודדים ב PPM או PPB וכן הלאה, אבל הדבר הנכון יהיה פשוט לשאול מומחה או כימאי, ולא לשרבב את הדעות ה"משכילות" של כל פלצנאי. שאלו שאלות כמו כמה, ומה הריכוז המותר באוויר, וממה בדיוק עשויים פלסטיקים שונים? אפילו ילדים עושים היום מחקר בגוגל אם יש משהו שמסקרן אותם ומעלה שאלות, ואז באה התקשורת ומלמדת ילדים להתלהם בלי ידיעה בסיסית בכימיה או בכלום בעצם.
דוקטור  |  30.06.12
לכל התגובות