אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העלות של טרולי פטנטים לארה"ב – 29 מיליארד דולר צילום: Shutterstock

העלות של טרולי פטנטים לארה"ב – 29 מיליארד דולר

מחקר באוניברסיטת בוסטון מצא כי העלות הכוללת של תביעות שווא בנושא פטנטים עמדה על עשרות מיליארדי דולרים בשנה שעברה, בארצות הברית בלבד. הנפגעות העיקריות היו דווקא חברות בינוניות

27.06.2012, 11:53 | יוסי גורביץ

מחקר שנערך באוניברסיטת בוסטון הגדיר את טרולי הפטנטים – חברות המחזיקות בפטנטים אך אינן מייצרות מוצרים, או שהשימוש בפטנטים באופן משפטי ומסחרי הוא הפעילות העיקרית שלהן – כ"מס כבד על החדשנות והפיתוח". כך דיווח אמש (ג') ה-BBC. המחקר גם העריך את הנזק שנגרם לשוק האמריקאי ב-2011 בכ-29 מיליארד דולר.

טרולי הפטנטים טוענים לעתים קרובות כי מטרתם היא לעודד חדשנות, בכך שהם מבטיחים שהממציאים יקבלו תמורה הוגנת עבור המצאותיהם. המחקר מצא, עם זאת, שהמחיר לחברה האנושית עולה על התועלת שהיא מקבלת מהגנות הפטנטים הללו. לעתים קרובות, התוצאה הסופית היא הגנה על אינטרסים של חברה שאיננה מייצרת דבר ותביעות טורדניות ומונופוליסטיות.

החוקרים – ג'יימס בסן ומייקל מוירר - העריכו את ההשקעה במחקר ופיתוח בארה"ב ב-2009 בכ-247 מיליארד דולר, כך שניתן להגדיר את ההוצאה על טרולי פטנטים כ"מס" בסך 12%. הם ציינו כי הסכום של 29 מיליארד דולר רק מכסה את ההוצאות של המאבק המשפטי הישיר בטרולי הפטנטים והתביעות שלהם: הוא אינו מבטא נזקים עקיפים נוספים, כגון איחור בהוצאת מוצרים, הפניית משאבים, ואובדן נתח שוק.

ב-2011, אומרים החוקרים, נאלצו 2,150 חברות להגיש כ-5,842 כתבי הגנה כנגד תביעות מצד טרולי פטנטים, והם מצאו כי עיקר הנפגעים לא היו דווקא חברות ענק: כמחצית מן התביעות הוגשו כנגד חברות שהמחזור השנתי שלהן קטן מ-100 מיליוני דולרים, כנראה מתוך הנחה של טרולי הפטנטים כי החברות הבינוניות הן טרף קל יותר. כרבע מהסכום הוצא על שכר טרחה של עורכי דין, והחוקרים מציינים שזו כסף שיכול היה לשמש את החברות למחקר ופיתוח.

תגיות