אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קופות החולים יעבירו עוד 150 מיליון שקל לבתי החולים צילום: מיקי אלון

קופות החולים יעבירו עוד 150 מיליון שקל לבתי החולים

ימים ספורים אחרי פסיקת בג"ץ שקבע כי מצב מערכת הבריאות נפגע עקב התנהלות המדינה בנוגע לתקציב הקופות, האחרונות נדרשות להגדיל את התעריף בבתי החולים הממשלתיים; השינוי: לקראת 2013

27.06.2012, 15:36 | מיקי פלד

קופות החולים יעבירו עוד כ-150 מיליון שקל לבתי החולים עבור אשפוזים, טיפולים ובדיקות, כך קבעה היום (ד') ועדת המחירים המשותפת למשרדי האוצר והבריאות. עלייה זו, בשיעור של 1.4% על כל הפרוצדורות הרפואיות שקופות החולים שולחות את מבוטחיהן לבצע בבתי החולים, תיכנס לתוקף ב-1 ביולי. זו העלייה השנייה השנה, לאחר שבינואר עלה התעריף ב-4.6%.

העלאות אלה הן תוצאה של הסכם השכר עם הרופאים שנחתם בסוף השנה שעברה, שהגדיל את שכרם אך בכך גם את הוצאות השכר של בתי החולים. חלק מסכום זה ממומן מתקציב המדינה וחלק – כפי שקבעה ועדת המחירים - מתקציב סל הבריאות הניתן לקופות החולים.

חדר מיון של בית חולים (ארכיון), צילום: גדי קבלו חדר מיון של בית חולים (ארכיון) | צילום: גדי קבלו חדר מיון של בית חולים (ארכיון), צילום: גדי קבלו

החלטה זו של הוועדה מגיעה ימים ספורים לאחר פסיקת בג"ץ בשבוע שעבר שקבע כי על המדינה לבצע שינוי באופן העדכון של סל הבריאות הניתן לקופות. הסל, בסך של כ-32 מיליארד שקל, מתעדכן בחלקו העיקרי באמצעות מדד הנקרא מדד יוקר הבריאות. מדד זה נבנה על ידי המדינה ואינו מכיל בתוכו את השינויים בתעריף יום האשפוז, דבר אשר הוביל את הקופות לעתור לבג"ץ לפני 9 שנים. לטענתן, אי הכלתו של סעיף זה יצר "בור" בתקציבן בסך של יותר מ-2 מיליארד שקל. בג"ץ אמנם לא קיבל במלואה את עתירת הקופות, אך קבע כי התנהלות המדינה "עלולה להביא לפגיעה חמורה ורחבה בציבור המבוטחים".

עתה, אומרים באוצר, הם יבצעו את החלטת בג"ץ לא באמצעות הכלתו של התעריף בתוך מדד יוקר הבריאות, אלא על-ידי מה שהם מכנים "רציונליזציה" של המדד. כלומר, ייקבעו פרמטרים שונים ומשקולות לכל פרמטר, שאת גובה השינוי בו תיקבע הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. לטענת אנשי האוצר, מהלך שכזה עומד ברוח פסיקת בג"ץ, אולם כפי שאמר השבוע ל"כלכליסט" פרופ' דב צ'רניחובסקי, כלכלן בריאות מאוניברסיטת בן-גוריון ומרכז טאוב, "על המדינה להוציא מידיה את חישוב המדד כולו, אלא רק לקבוע את גובה העדכון עצמו". הועדה הוציאה דרישה לאגף התקציבים באוצר ולמשרד הבריאות לשלוח לה עד אוגוסט הצעות לאותה "רציונליזציה", על-מנת להכין את התעריף של 2013 ברוח זו.

הקופות מצידן לא מתכוונות להסתפק בשינוי מתודת החישוב ומצפות ממשרדי הבריאות והאוצר לקבוע איתן פגישה למשא-ומתן לשם יישום פסיקת בג"ץ. מנכ"ל שירותי בריאות כללית, אלי דפס, אמר השבוע ל"כלכלסיט" כי "קודם כל אני מצפה להגדלה חד-פעמית של תקציב סל הבריאות בכמיליארד שקל לכל ארבע הקופות, ומשם נעדכן כל שנה לפי איך שנסכים בועדה".

דפס אמר עוד כי "השחיקה התקציבית הנוכחית גורמת למחסור בתקציב בכל מערכת הבריאות: "לא בכדי אומרים שחסרות מיטות שיקום או סיעוד, שפריסת השירותים והנגישות אליהם לא טובה, שהפריפריה מופלית לרעה. ולא בכדי, כי אין מקורות לכסות את זה. לא מן הנמנע כי לא נוכל לקלוט רופאים שאנחנו צריכים פשוט כי אין לנו כסף. כבר היום יש מקומות שחלק מהמוסדות הרפואיים לא קולטים רופאים קיימים כי אין מקורות".

מנהל איכילוב, פרופ' גבי ברבש, מהווה את הצד השני של המשוואה שדפס שותף לה. לעומת האחרון, הוא ועמיתיו המנהלים של בתי החולים לא יהיו נוכחים במשא ומתן שבין האוצר, הקופות, ומשרד הבריאות. לשאלה האם משרד הבריאות – שהוא הבעלים של בתי החולים הממשלתיים – יוכל לייצג אותם כפי שצריך בוועדה ענה ברבש כי "אני לא יודע. גם היום למשרד הבריאות אין דומיננטיות בוועדת המחירים, אלא למשרד האוצר. וגם היום מחיר יום אשפוז לא מקודם כפי שהוא צריך להיות מקודם".

תגיות