אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: הליכוד מסר לרשם המפלגות דיווחים סותרים על מספר נכסיו

מבקר המדינה: הליכוד מסר לרשם המפלגות דיווחים סותרים על מספר נכסיו

בין ממצאי הדו"ח, שימוש בפארק שוני בניגוד לחוזה שנחתם עם המדינה, ליקויים בניהול מצודת זאב וכן העדר נהלים ברכישת ומכירת נכסים

01.07.2012, 16:03 | הדס שפר
ממצאי דו"ח מבקר המדינה היוצא מיכאל לינדנשראוס הנוגעים לנכסי הנדל"ן של הליכוד מגלים שורה ארוכה של ליקויים. הללו כוללים בין היתר דיווחים סותרים בדבר מספר הנכסים לרשם המפלגות, אי-רישום זכויות בפנקסי המקרקעין, אי-רישום זכויות הליברלים בפנקסי המקרקעין על שם הליכוד, היעדר אסמכתאות לזכויות בנכסים, שימוש חורג בפארק שוני בניגוד לחוזה, העדר מדיניות מגובשת בעניין רכישת נכסים, מכירתם וניהולם, העדר נהלים לדרכי קבלת ההחלטות והיעדר מאגר מידע ממוחשב לגבי זכויותיו בנכסים.

אחד הליקויים עליהם מצביע המבקר נוגע לשימוש בפארק שוני שליד בנימינה בניגוד לחוזה שנחתם עם המדינה. מתברר כי הפעלת האטרקציות באתר, שמושך אליו מבקרים רבים, נעשתה בניגוד למטרה שלשמה הושכרו מלכתחילה ובשימוש חורג.

הכניסה לפארק שוני. אין אישור לפעילות במקום, צילום: גיל נחושתן הכניסה לפארק שוני. אין אישור לפעילות במקום | צילום: גיל נחושתן הכניסה לפארק שוני. אין אישור לפעילות במקום, צילום: גיל נחושתן

בשנת 1957 חכרה קרן תל חי ממינהל מקרקעי ישראל שטח בגודל 5,540 ממ"ר ב"פארק ז'בוטינסקי" שבו מבנה היסטורי המכונה "מבצר שוני" ובסמוך לו אמפיתיאטרון. בהסכם החכירה בין הקרן למינהל נקבע כי מטרת החכירה היא הקמת מוזיאון של בית"ר והאצ"ל.

ב-1995 מינתה קרן תל חי את עמותת "ברית חיילי האצ"ל" לנהל את האתר. לטענת המבקר, העמותה מסרה את האתר לשימוש אחרים, והם קיימו בו מופעים, מסעדה ומועדון - שימוש שחרג ממטרות החכירה וחלק מהזמן ממטרות התכנית שחלה על האתר. "קרן תל חי כחוכרת האתר לא פיקחה על השימוש בנכס כדי לוודא שהוא מתאים לתנאי החכירה ולתכנית שחלה על האתר, ולא דרשה מהעמותה לדווח לה על הפעילות באתר ועל התמורה שקיבלה מהמשתמשים בו", נכתב בדו"ח.

 

מצודת זאב בתל אביב

קרן תל חי חוכרת מעיריית תל אביב בניין בן 14 קומות שחלקו משמש את משרדי מפלגת הליכוד וחלקו האחר מושכר לגורמים שונים – מצודת זאב ברחוב המלך ג'ורג'. לקרן תל חי הסכם עם חברת ניהול ולפיו חברת הניהול זכאית לגבות את דמי השכירות מכלל הדיירים בבניין בתמורה לתחזוקה שוטפת של כל הבניין ונשיאה בתשלומי חשמל.

מצודת זאב בת"א, צילום: אריאל בשור מצודת זאב בת"א | צילום: אריאל בשור מצודת זאב בת"א, צילום: אריאל בשור

בנוסף, קרן תל חי זכאית לשיעור מסוים מדמי השכירות שגובה חברת הניהול, בהתאם לתנאים המפורטים בהסכם האמור.

המבקר מצא כי "קרן תל חי לא תמחרה את השירותים שנותנת חברת הניהול ולא ביקשה חוות דעת של שמאי בדבר דמי השכירות הראויים בבניין".

עוד נמצא כי הקרן "לא גבתה מחברת הניהול את השיעור מדמי השכירות שהייתה זכאית לו. הקרן הסבירה שקיזזה שיעור זה כנגד תשלום דמי שכירות שהתחייבה לשלם על פי ההסכם עבור אולם שאינו בשימוש, ואשר חברת הניהול לא הצליחה להשכירו לאחרים. הבדיקה העלתה כי הקיזוז האמור לא התבסס על תמחיר אלא על הערכות בלבד".

אי התאמה בדיווחים על הנכסים

בשנת 1988 נחתמה אמנה בין תנועת החרות למפלגה הליברלית, שבה נקבע כי מוסדות שתי המפלגות יאוחדו - כך נוסד הליכוד. לפי הסכם זה ועדה פריטטית תפעל למיזוג המנגנונים של תנועת החירות ושל המפלגה הליברלית ותחליט על מיזוג נכסי שתי המפלגות. הליכוד מחזיק ב-96.8% ממניות קרן תל חי המחזיקה ומנהלת את מרבית הנכסים של הליכוד. לפי נתוני הדו"ח הכספי של הליכוד, מסוף 2010 הגירעון הנצבר של הסיעה עמד על כ-28.9 מיליון שקל.

המבקר מציין כי על פי נתוני הליכוד נכון ל-2011 הסיעה החזיקה ב-62 נכסים מתוכם, נכס אחד שימש משרדי המפלגה (מצודת זאב), 45 שימשו סניפי המפלגה, 3 נכסים שימשו חניון, מחסן, מוזיאון ופארק לאומי (מבצר שוני), ב-4 נכסים לא נעשה שימוש ו-9 נכסים לא היו בידי המפלגה.

לטענת המבקר לא הייתה התאמה בין דיווחי הליכוד לרשם המפלגות על מספר הנכסים שיש לליכוד זכויות בהם למספר הנכסים הרשומים ברשימות הנכסים שלו. כך למשל, "בבדיקה מדגמית של הודעות הליכוד לרשם המפלגות על זכויותיו בנכסים נמצא כי בספטמבר 1997, ביולי 2000 וביולי 2010 דיווח הליכוד לרשם על 43, 51 ו-51 נכסים, כסדר השנים, שהוא טען לזכויות בהם, במקום על 46, 55 ו-62 נכסים, כרשום ברשימות הנכסים של הליכוד", נכתב.

בנוסף בפנקסי המקרקעין לא נרשמו זכויות בעלות או חכירה של הליכוד, של קרן תל חי או של תנועת החירות (שהייתה אחד ממרכיבי הליכוד) ב-16 נכסים שהם טענו שיש להם זכויות בהם. לגבי חלק מהנכסים הם לא פעלו לאיסוף המסמכים הדרושים לרישום הזכויות על שמם, ולגבי אחרים לא ביקשו שזכויותיהם יירשמו בפנקסי המקרקעין. "הליכוד הזניח את הטיפול ברישום הנכסים האמורים בפנקסי המקרקעין: לגבי חלק מהנכסים לא פעל לאיסוף מסמכים הדרושים לרישום הזכויות על שמו ולגבי אחרים לא ביקש שזכויותיו יירשמו בפנקסי המקרקעין".

המבקר מציין כי בעקבות אי הרישום נוצרו קשיים שעתידים לעלות לליכוד באיבוד נכסים. כדוגמה הוא מציין פעיל ליכוד שנרשם כחוכר לאחד הנכסים ל-49 שנים ושהסמיך את בא הכוח של קרן תל חי להעביר את זכויותיו בנכס לקרן. המבקר מצא כי ייפוי הכוח אבד, החוכר נפטר, ו"הליכוד לא עשה דבר במשך שנים להעברת הזכויות בנכס לקרן. עוד נמצא, כי פולש המחזיק בנכס משלם את דמי החכירה בגין הנכס ומבקש לרכוש אותו. כדי שהליכוד או קרן תל חי יקבלו את הזכויות בנכס יידרשו פעולות חקירה ואיסוף מסמכים ויהיה עליהם לנקוט הליכים משפטיים, ואין ביטחון שגם אם ייעשו כל הפעולות הדרושות, הכרוכות בהוצאות, הן יוכתרו בהצלחה".

 עו"ד משה נסים, שר וח"כ לשעבר, צילום: צביקה טישלר עו"ד משה נסים, שר וח"כ לשעבר | צילום: צביקה טישלר  עו"ד משה נסים, שר וח"כ לשעבר, צילום: צביקה טישלר

אי רישום נכסים

 

טענה נוספת שמעלה המבקר מדברת על כך שהליכוד לא עשה מספיק לביסוס טענתיו לזכויות ב-10 נכסים שטען שיש לו זכויות בהם בגלל שייכותם למפלגה הליברלית (שהייתה אחד ממרכיבי הליכוד), ושצריך היה להעבירן אליו עם האיחוד בין תנועת החירות ובין המפלגה הליברלית.

הליכוד טען כי לליברלים זכויות בעלות לגבי תשעה נכסים וזכות חכירה לגבי נכס אחד. הביקורת העלתה כי הזכויות בנכסים אלה אינן רשומות בספרי המקרקעין על שם הליברלים אלא על שם אנשים פרטיים או תאגידים שחלקם אינם קיימים עוד, ואין מסמכים המעידים על זיקת הבעלים או החוכרים הרשומים לליברלים או לליכוד.

לטענת המבקר למרות שחלפו שנים רבות מאז הוקם הליכוד, הוא לא עשה דבר לרישום זכויות הבעלות והחכירה בנכסים האמורים על שמו בפנקסי המקרקעין. אמנם בשנת 1995 הגיש הליכוד עתירה לבית הדין של הליכוד נגד עו"ד משה נסים - שהיה נציג המפלגה הליברלית בהרכב הוועדה שניסחה את הסכם האיחוד - בעניין נכסי הליברלים, אך הדיון בעתירה הושעה ביוני אותה שנה על פי החלטת בית הדין עד לפנייה מחודשת. הליכוד לא פנה שוב לבית הדין.

בתשובה למבקר המדינה טען בא כוח הליכוד כי לליברלים זכויות בעלות ב-9 נכסים והמידע שיש לליכוד על נכסי הליברלים הוא מידע חסר, מכיוון שהליברלים לא המציאו לליכוד את כל המידע והאסמכתאות שהיו ברשותם ערב האיחוד. המבקר פנה לעו"ד נסים שסתר את טענות הליכוד ואף המציא מסמכים כדי לגבות את טענותיו. "משרד מבקר המדינה העיר לליכוד על שלא פעל לאימות ולבירור של הטענות בדבר זכויותיו בנכסים שונים שמקורם במפלגה הליברלית, וזאת במיוחד נוכח הסברי עו"ד משה נסים והמסמכים שבידו השוללים את טענות הליכוד", נכתב.

טענה נוספת שבגינה מעיר המבקר לליכוד נוגעת לכך שבתיקי הליכוד לא היו הסכמים או מסמכים אחרים המבססים את טענותיו בדבר זכויות בעלות בשני נכסים, זכויות חכירה של קרן תל חי ב-8  נכסים וזכות חכירה של חירות בנכס אחד, זכויות דייר מוגן של חירות בנכס אחד וזכויות בר רשות של קרן תל חי ב-2 נכסים.

באפריל 2008 מכרה קרן תל חי נכס ב-1.86 מיליון שקל, למרות שהערכת שמאי שנעשתה ביולי 2006 שוויו היה 600 אלף דולר  (2.65 מיליון שקל), ובמכירה באילוץ 540 אלף דולר (2.38 מיליון ש"ח). הנכס נמכר בכחצי מיליון שקל פחות ממחיר מכירה באילוץ על פי הערכת שמאי.

בתשובתה למבקר מסרה המפלגה: "בשים לב למצב שוק הנדל"ן ששרר באותה עת, להערכת השמאי, למשך הזמן הארוך יחסית שבו הנכס היה בשוק ולהצעות שהוגשו לרכישת הנכס הקרן סבורה כי הנכס נמכר במחיר סביר".

ואולם לטענת המבקר לתשובתה של המפלגה לא היו "תימוכין בהערכת שמאי מקרקעין שנעשתה בסמוך למועד מכירת הנכס. ההחלטה על מכירה בסכום קטן במידה ניכרת מזה שנקבע בהערכת שמאי המקרקעין לא נומקה ועל כן אין ניתן לבחון את סבירותה", נכתב בדו"ח.

העדר מדיניות מגובשת ברכישת נכסים

בנוסף טוען המבקר כי לליכוד לא הייתה מדיניות מגובשת וכתובה בעניין רכישת נכסים, מכירתם וניהולם. בשנת 2008 הכין הליכוד תכנית רב-שנתית לאיסוף מידע על נכסיו, להסדרת זכויותיו בהם ולרישומן בפנקסי המקרקעין. אולם הוא לא פעל על

פי התוכנית, ולא חל שינוי במצב רישום הזכויות בנכסיו.

כמו כן "לליכוד לא היו נהלים בנוגע לדרכי קבלת ההחלטות בעניין רכישת נכסים, מכירתם וניהולם השוטף, לתיוק ולשמירה של מסמכים הנוגעים לנכסים, לניהול מאגר מידע על הנכסים, לרישום הזכויות על הנכסים ולפיקוח ולבקרה על הפעולות הנוגעות לנכסים, לרבות בחינת ההיבטים הכלכליים של עסקות וכדאיותן. לליכוד לא היה מאגר מידע ממוחשב לגבי זכויותיו בנכסים. קיום מאגר כזה ועדכונו השוטף היו מאפשרים להפיק בקלות ובמהירות נתונים מדויקים על הנכסים. הליכוד לא הקפיד לתייק בתיקי הנכסים את מלוא המסמכים הנוגעים לכל נכס".

תגובת הליכוד: פועלים ליישומם המלא של כל הערות מבקר

 

מהליכוד נמסר כי "הליכוד ותאגיד הנדל"ן שלו, קרן תל חי (ישראל) בע"מ, פועלים ליישומם המלא של כל הערותיו של מבקר המדינה. מקורו של הפער בין מספר הנכסים שהליכוד דיווח עליהם בהודעה הראשונה שלו לרשם המפלגות בשנת 1997, לבין מספר הנכסים המופיעים ברשימת הנכסים העדכנית שלו, נובע בעיקר משיטת הרישום של הנכסים ומתיאורם. כך לדוגמה נכס מסוים שכולל שלוש חלקות נפרדות נרשם בדו"ח הנכסים לרשם המפלגות כנכס אחד, בעוד שברשימה העדכנית של הנכסים שלושת החלקות נרשמו כשלושה נכסים נפרדים".

עוד נמסר כי "למרות הקשיים הרבים הכרוכים בהסדרת הרישום של הזכויות בנכסים על שם תנועת הליכוד או קרן תל חי, הליכוד נקט במהלך השנים האחרונות בפעולות רבות להסדרת הרישום, כגון עדכון הפרטים של נכסי המקרקעין, הארכת הסכמי חכירה קיימים ואיסוף אסמכתאות ומידע מהרשויות השונות על הנכסים השונים באמצעות פנייה ללשכות רשם המקרקעין, למינהל מקרקעי ישראל, ולרשמי התאגידים השונים".

בליכוד ציינו כי "קרן תל חי ציפתה למכור את הנכס שמכרה באפריל 2008 בהתאם למחיר שנקבע בהערכת שמאי למכירה רגילה, אולם הנכס נמכר במחיר שהיה נמוך בכמה מאות אלפי שקלים ממחיר השמאי, אך גבוה בכמיליון שקל מהמחיר על פי ההצעה הנמוכה. הנכס נמכר לאחר שהתקיימה התמחרות בין מציעים, במחיר שנראה לקרן סביר לאותה עת".

תגיות