אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שרנסקי הבטיח לסטודנטים העולים: "אף אחד לא ייפגע" צילום: אלכס קולומובסקי

שרנסקי הבטיח לסטודנטים העולים: "אף אחד לא ייפגע"

יו"ר הסוכנות היהודים אמר כי העברת האחריות על מינהל הסטודנטים לממשלה לא תפגע בסיוע לעולים

01.07.2012, 16:57 | חן פונדק

יו"ר הסוכנות היהודית נתן שרנסקי שיגר מסר מרגיע לסטודנטים עולים באמצעות סרטון יוטיוב, והבטיח כי שום סטודנט עולה לא ייפגע מהמשא ומתן שמנהלת הסוכנות היהודית עם הממשלה על העברת תחומי אחריות בתחום הקליטה ארוכת הטווח לממשלה, ובכלל זה האחריות על מינהל הסטודנטים.

מוקדם יותר הבוקר (א') הפגינו 300 סטודנטים מהאוניברסיטה העברית מול ישיבת הממשלה במחאה על הכוונה לסגור את המינהל לסטודנטים עולים. שנת הפעילות הקרובה של המינהל אמורה להתחיל באולפן הקיץ בעוד כשבועיים.

"דומני שהנכם מגויסים למלחמה שאיננה קיימת", אמר שרנסקי. "הסוכנות היהודית מנהלת בימים אלה משא ומתן עם הממשלה על חלוקת האחריות על פרויקטים שונים שהיא מנהלת. הבהרנו מלכתחילה באופן הברור ביותר שאף סטודנט אחד לא ייפגע, ושאנו נמשיך להיות אחראים על הפרויקטים הללו כל עוד מתנהל משא ומתן ועד ליום שבו תקבל הממשלה על עצמה את האחריות על הפרויקטים. לכן אין כל סיכוי שמי מכם ייפגע. הסירו דאגה זו מלבכם, חיזרו ללמוד, והיו שגרירים טובים עבור מדינת ישראל ברחבי העולם".

האוניברסיטה העברית , צילום: cc by Amitay Katz האוניברסיטה העברית | צילום: cc by Amitay Katz האוניברסיטה העברית , צילום: cc by Amitay Katz

מינהל הסטודנטים הוא גוף הקיים מאז 1967, ופרוש על פני 41 יחידות ברחבי הארץ. כל הסטודנטים העולים זכאים לשכר לימוד, וחלקם זכאים למלגות קיום. עם הקמתו העניק סיוע ל-1,537 סטודנטים ובשנה החולפת נתן סיוע ל-6594 סטודנטים.

עלות הפעלת מינהל הסטודנטים עומדת על 70 מיליון שקל בשנה. עד שנת 2008 התחלק התקציב שווה בשווה בין המשרד לקליטת העלייה והסוכנות היהודית. בשנת 2009 הודיעה הסוכנות על הפחתת השתתפותה בתקציב המינהל לסטודנטים עולים מ-35 מיליון שקל ל-16 מיליון שקל. משרד הקליטה מאשים את הסוכנות היהודית כי בניגוד להחלטת הממשלה שהקיצוץ יהיה חד פעמי, קיצצה הסוכנות היהודית באופן חד צדדי את השתתפותה גם בשנים שלאחר מכן. השנה הודיעה הסוכנות היהודית כי הטיפול במינהל הסטודנטים חשוב, אך צריך לעבור לממשלה שכן מדובר בהשקעה לטווח ארוך, והסוכנות רוצה להשקיע את תקציביה בגיוס עולים חדשים. המשרד לקליטת עלייה התריע מנגד כי בשל מסגרת התקציב הדו-שנתי הקבוע מראש וקיצוץ של 30 מיליון שקל בתקציב המשרד, לא יוכל לעמוד בעול בעצמו.

בנוסף לסיוע כספי מעניק המינהל ליווי חברתי לכל סטודנט וייעוץ תעסוקתי, עזרה בחיפוש דירה וסיוע נפשי במידת הצורך לסטודנטים שחלקם עלו לבד לארץ ובניגוד לרצון הוריהם, כפי שמסבירה אנה פופוב, שעבדה בשנתיים הקודמות כרכזת חברתית ביחידה של המנהל בירושלים: "המינהל הוא גוף חיוני. אלפי עולים צעירים מלאי מוטיבציה וציוניות מגיעים לארץ מדי שנה, ואם לא תהיה תמיכה שתאפשר להם להשתלב כלכלית וחברתית במדינה, או שהם יהפכו לנטל על החברה, או שהם פשוט ישובו לארצות המוצא שלהם ויתפקחו מהחלום הציוני. שכר לימוד הוא שיקול מכריע. המינהל עוקב אחר השילוב החברתי של הסטודנטים ונותן להם הזדמנות להכיר אנשים במצב דומה באמצעות ארגון אירועי תרבות וטיולים שחושפים אותם גם לתרבות הישראלית".

נעמי בלומברג עלתה לארץ מצרפת, ולאחר שסיימה שירות לאומי, קיבלה סיוע במשך ארבע שנים במהלך לימודיה בקלינאות תקשורת במכללת הדסה. כיום היא עובדת בעצמה באגף ההסברה של המינהל, הדואג למצוא את הסטודנטים העולים ולהסביר להם מה הזכויות שלהם. "אנחנו כעולים חדשים שמגיעים לבד, לא יודעים איך להסתדר עם הכסף ואיפה לחפש אחר מלגות. יש לי המון חברים שעלו לארץ כנגד הרצון של הוריהם, ובזכות מינהל הסטודנטים הם הסתדרו ויכלו להמשיך לחיות בארץ ולמצוא עבודה, כולל אני, שוויתרתי על לימודים חינם בצרפת", סיפרה בלומברג. 

תגיות