אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה מאריכה תורים לניתוחים ושולחת חולים לרפואה הפרטית צילום: shutterstock

המדינה מאריכה תורים לניתוחים ושולחת חולים לרפואה הפרטית

משרדי הבריאות והאוצר מתמהמהים בקביעת תעריפים פרטניים לכל הניתוחים במערכת הבריאות הציבורית. כתוצאה מכך בתי החולים גוררים רגליים בביצוע ניתוחים, והחולים, שחוששים לחכות, נאלצים לשלם עבור ניתוחים יקרים בביטוח הפרטי

02.07.2012, 08:12 | שאול אמסטרדמסקי

שמונה חודשי המתנה לניתוחי כתף בתל השומר; 13 חודשי המתנה לניתוחי אף־אוזן־גרון בנהריה; שבעה חודשי המתנה לניתוחי סינוסים ואוזניים; יותר משנת המתנה לניתוח ליישור מחיצת האף באיכילוב וחצי שנת המתנה לניתוח בבלוטת הרוק; שלושה חודשי המתנה לניתוח להסרת גידולי כליה ממאירים ושמונה חודשי המתנה לניתוח לשחזור רצועת הברכיים. זו היתה המציאות שפגש כל מי שביקש לבצע ניתוחים באמצעות מערכת הבריאות הציבורית, לפחות על פי דו"ח מבקר המדינה ל־2009.

זה אינו מקרה, אלא מעשה מכוון. זהו לב לבה של השיטה, שיטה דומה לזו שבג"ץ מתח עליה ביקורת באחרונה באומרו כי המדינה מייבשת את מערכת הבריאות הציבורית. כשזמני ההמתנה במערכת הציבורית כל כך ארוכים, אין פלא שמבקר המדינה קובע כי "רבים מן הממתינים - ובעיקר בעלי אמצעים כספיים או אלה שברשותם ביטוח בריאות פרטי או משלים של קופת החולים - פונים לחלופות כגון הרפואה הפרטית. חולים נטולי אמצעים כספיים או ביטוחים ממתינים לניתוח בבית החולים חודשים ארוכים, ובכך אף נוצרת פגיעה בשוויון על פי החוק".

ולא רק החולים בוחרים ללכת למערכת הפרטית, אלא, כפי שמציין המבקר, גם הרופאים עצמם. על פי המבקר, יותר ויותר רופאים מומחים בכירים מתומרצים לערוך ניתוחים פשוטים יחסית בבתי החולים הפרטיים, כי הם מקבלים על כך תשלום נאה.

כתוצאה מכך הרופאים המתמחים זוכים לעשות פחות ופחות ניתוחים כאלה, ואינם משפרים את כישוריהם. במקביל, הרופאים המומחים הבכירים פחות זמינים לבצע ניתוחים מסובכים, היכן שהכישורים שלהם נדרשים.

חדר ניתוח. גם הרופאים בוחרים במערכת הפרטית, צילום: shutterstock חדר ניתוח. גם הרופאים בוחרים במערכת הפרטית | צילום: shutterstock חדר ניתוח. גם הרופאים בוחרים במערכת הפרטית, צילום: shutterstock

משך ההמתנה לניתוח התקצר פלאים

עכשיו רק נותר להבין מדוע זה קורה. מדוע משך ההמתנה לניתוחים מתארך כל כך במקרים מסוימים? כפי שקובע המבקר, פעמים רבות הסיבה לכך היא כלכלית לחלוטין, ואת האצבע המאשימה יש להפנות למשרדי הבריאות והאוצר.

מי שקובע מה גובה התשלום, כלומר התעריף הפרטני, עבור פעולות רפואיות שונות - בדיקות וניתוחים - הוא משרד הבריאות. אלא שנכון לפרסום דו"ח המבקר, המשרד לא קבע תעריפים פרטניים כאלה לכל הבדיקות. חכו, קובע המבקר, לבתי החולים אין תמריץ לבצע ניתוחים ובדיקות כאלה בשעות אחר הצהריים - שמשמשות את בתי החולים לעריכת ניתוחים מתוכננים - אלא לבצע בעיקר ניתוחים רווחיים, שמהווים יותר מ־20% מהכנסות בתי החולים.

עובדה, לאחר שמשרד הבריאות כן קבע תעריפים לכמה ניתוחים ספציפיים, משך ההמתנה אליהם התקצר פלאים. כך למשל, משך זמן ההמתנה לניתוח בבלוטת התריס התקצר מחצי שנה לשלושה חודשים, ומשך ההמתנה לניתוח סינוסים התקצר מחצי שנה לחודשיים בלבד. בניתוח לתיקון שבר צוואר הירך, שבעבר החולים נאלצו לחכות לו עד עשרה ימים, משרד הבריאות קבע תעריף גבוה שבתי החולים זכאים לו רק אם הניתוח מתבצע תוך 48 שעות. והנה, הפלא ופלא, מאז החולים לא נאלצים להמתין לניתוח זה.

קביעת תעריף רווחי עבור בית החולים תביא להגדלת מספר הניתוחים המבוצעים והממשלה היא זו שתצטרך לשלם על כך, ולכן ההוצאה הממשלתית לבריאות תגדל. וזה כבר עסק שעולה כסף, ומשרד האוצר לא שש לחלק אותו. למרות זאת, כפי שמסביר מנכ"ל משרד הבריאות פרופ' רוני גמזו בשיחה עם "כלכליסט", מאז פרסום דו"ח המבקר משרד הבריאות יצר רשימת תעריפים ל־200 אופרציות רפואיות. הכנת הרשימה הסתיימה לפני חודש, בדיוק שלוש שנים לאחר פרסום דו"ח המבקר בעניין, וכעת היא מחכה לאישור של ועדת המחירים המשותפת למשרד הבריאות ולמשרד האוצר.

במילים אחרות, היא מחכה לרצון הטוב של האוצר לאשר את התעריפים, בידיעה שהעניין הזה יעלה לא מעט לתקציב המדינה. מעניין איך העסק הזה יתקדם.

מחסור חמור ברופאים מרדימים ובאחיות

מלבד אי־קביעת התעריפים לחלק מן הניתוחים, למשך ההמתנה הארוך יש סיבות נוספות, כפי שמציין המבקר. ראשית, ישנו מחסור חמור ברופאים מרדימים ובאחיות שנדרשים בכל סוגי הניתוחים. שנית, שכרם של הרופאים בבתי החולים הציבוריים מוגבל, ולכן אין להם תמריץ לבצע יותר ניתוחים בשביל לקצר תורים, אלא שיש להם תמריץ מובנה לבצע ניתוחים במערכת הפרטית.

אולי משום כך במשרד הבריאות הנחו באחרונה את כל בתי החולים בישראל - הציבוריים והפרטיים כאחד - לנהל רישום על אודות הניתוחים שהם עורכים אחר הצהריים, ולדווח על כך למשרד הבריאות החל ב־1 ביולי.

בתי החולים יחויבו לדווח למשרד הבריאות מהו משך ההמתנה לפעולות רפואיות כמו ניתוח קטרקט, כריתת שקדים, ניתוח כפתורים, ניתוח לתיקון בקע וניתוחים נוספים. לדברי גמזו, חלק מבתי החולים לא ששים לשתף פעולה עם ההנחיה, אולם לדבריו היא תצא לפועל במלואה.

סיבה כלכלית נוספת שגורמת לתורים הארוכים לניתוחים נעוצה בכך שמשרדי האוצר והבריאות קובעים לבתי החולים מהי תקרת ההכנסות המותרת להם שאי אפשר לחצות אותה. גם כאן השיקול של הממשלה הוא לחסוך בכסף ולא להגדיל יתר על המידה את היקף ההוצאה הממשלתית על בריאות. את התוצאה המיידית מרגישים החולים. המבוססים שבהם, שמסוגלים להוציא באופן חד־פעמי כמה אלפי שקלים, יקצרו את התור באופן פרטי והכסף יזרום למערכת הפרטית. אלה שאינם מסוגלים לעמוד בהוצאה ייאלצו להמתין זמן רב, העיקר שאוצר המדינה יהיה מרוצה.

תגיות

20 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

20.
ניתוח פרטי ב90000 ש"ח!
כל מה שכתוב פה נכון, למזלי יש לי ביטוח פרטי של הראל, אז הם סופגים א כל העלויות של הטיפול והניתוחים במחלת סרטן שד שחליתי בה, מכבי מלבד להוציא לי התחיבות שהייתה משאירה אותי בחוב לאסותא של 45000 שקל לא עשתה דבר. ויש לי מכבי זהב את הניתוח עברתי אמנם באסותא אבל הכיסוי של מכבי ממש לא היה מלא, לא של הרופא, לא של הרופא השני , בטח לא של המרדים ובטח לא של השתלים שהייתי צריכה, ואת כל זה מכבי נזכרה להגיד לי רק יומים לפני הניתוח, והיה להם מספיק זמן לידע אותי בזה, קיצור פשע אחד גדול, מזל שיש לי הראל!!!
רני , חדרה  |  03.07.12
19.
בלי לשלוף סטיפה אין טיפול- זה המצב כבר שנים
ל-15 המצחיק. באמריקה אין מס בריאות ולכן צריך כסף לביטוח פרטי שנותן את הבריאות הטובה בעולם. בארץ אתה משלם מס בריאות הגבוה מעלות הביטוח הטוב ביותר בארה"ב ואז כשאתה מגיע לבית חולים אין לך טיפול עד שהכסף לא נשלף. לא מדובר רק על טיפול כללי אלא גם על רפואת חירום מניסיון.
ול15 באמריקה אין מס בריאות  |  03.07.12
16.
גיליתם את אמריקה
בתור אחד שעבר בשנתיים האחרונות "רק" שני ניתוחים של פריצת דיסק (עלות קרוב ל-20000 ש"ח) שני ניתוחי קטרקט (בזול - רק אלפיה אחת), פיזיוטרפיה במכון פרטי (כאלפיים לחודש עבור יותר מחודש אחד) ועוד "סתם" טיפולים באסותא, ברצוני לעדכן אתכם בנקודה הכי חשובה : במדינתנו הנאורה, אם אין לך כסף - עדיף שיהיה לך מספיק כסף. אחרת - אסור להזדקק לטיפול רפואי.
ארי , ת"א  |  02.07.12
לכל התגובות