אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ועדת הכספים בוחנת הגבלת הפטור מארנונה על מבנים שניזוקו ולא נעשה בהם שימוש

ועדת הכספים בוחנת הגבלת הפטור מארנונה על מבנים שניזוקו ולא נעשה בהם שימוש

הממשלה מעוניינת להגביל את הפטור לחצי שנה עד תשעה חודשים בלבד. התאחדות התעשיינים: "מה יעשה אדם שהנכס שלו נשרף ואין לו כסף לשפצו? אז החוק יעניש אותו?"

03.07.2012, 14:56 | שי פאוזנר

ועדת הכספים דנה היום באפשרות להגביל לחצי שנה את הפטור מארנונה על נכסים שנהרסו או ניזוקו ואינם ניתנים לשימוש. בתזכיר חוק חדש מבקשת הממשלה, להגביל את תקופת הפטור לחצי שנה עד תשעה חודשים בלבד. יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה) דרש לבחון את משך תקופת הפטור והשלכותיה ולקבוע סייגים במקרים חריגים, כאשר בעלי נכסים אינם מצליחים למכור או להשכיר את נכסיהם או שנכסיהם ניזוקו עקב אסון וטרם הושב מצבם לקדמותו. המתנגדים המרכזיים לשינוי הם נציגי התאחדות התעשיינים המתנגדים לו בטענה כי "חצי שנה זה פרק זמן קצר מדי".

משה גפני, צילום: עמית שעל משה גפני | צילום: עמית שעל משה גפני, צילום: עמית שעל

חיזקיה ישראל, נציג ההתאחדות אמר בישיבה היום: "מה יעשה אדם שהנכס שלו נשרף ואין לו כסף לשפצו? אז החוק יעניש אותו?". עו"ד רונית פלג, גם היא מהתאחדות התעשיינים מסרה "קיצור הזמן כפי שמתבקש לא הגיוני. אם יש לי נכס תעשייתי בפריפריה באזור ללא ביקוש, לא ניתן להעניש אותי אם לא הצלחתי להשכירו. ואולי יש לי בעיות כלכליות ואפילו כונס נכסים או מפרק אינם מעוניינים בנכס; אזי למה אחרי חצי שנה או תשעה חודשים אדרש לשלם ארנונה כפולה? צריך להבדיל בין אדם שאין לו פתרון והנכס שלו ניזוק בצורה משמעותית לבין מי שמסיבות אחרות לא משפץ אותו. טווחי הזמן הם בלתי אפשריים. צריך לקבוע משך זמן ארוך יותר לפטור".

השינוי של המצב הקיים, המעניק פטור מלא ללא הגבלת זמן, הוצע לראשונה במסגרת חוק ההסדרים לשנים 2011–2012, אז הוצע להגביל את הפטור מתשלום ארנונה על נכסים שניזוקו או נהרסו לשלוש שנים בלבד. העניין פוצל מחוק ההסדרים וכעת עולה לדיון מחודש.

גפני ציין בדיון: "העניין אף הוזכר בין המלצות ועדת טרכטנברג בנושא הדיור". רפרנט השיכון באגף התקציבים באוצר, צחי דוד, אמר בעקבות הדיון, "הממשלה מבקשת לקדם הצעת חוק חדשה בעניין וכבר לפני שבועיים הוכן תזכיר חוק לשם כך. לפי ההצעה החדשה, יוגבל הפטור מארנונה לחצי שנה בלבד עם אפשרות להארכה של עוד שלושה חודשים, כלומר תשעה חודשים לכל היותר". לדבריו, לאחר תקופה זו, בעלי נכס שלא ישופץ ישלמו בגינו ארנונה כפולה".

דוד הוסיף, "חלפו כמעט שנתיים מאז שפוצל הסעיף הזה מחוק ההסדרים ולאור ההתפתחויות והמלצות הוועדה לשינוי חברתי – כלכלי, הגענו למסקנה שיש לקצר את תקופת הפטור. היכולת לקבל פטור מלא לאורך זמן פוגעת במוטיבציה של בעלי נכסים לשפצם ולהשמישם, מה שאמור להוביל להגדלת מלאי הדירות בשוק. יש בארץ אלפי יחידות דיור ריקות שאינן משופצות ולא מנוצלות, שמן הראוי להשמישן".

חברי הוועדה הביעו חשש מכך שהגבלת הפטור לתקופה כה קצרה תביא לפגיעה קשה במי שאינם מצליחים להשכיר את נכסיהם או שטרם עלה בידם לשפצם מסיבות שאינן תלויות בהם. ח"כ יעקב אדרי (קדימה), ששימש בעבר ראש עיריית אור עקיבא מסר בדיון: "אני מכיר את הנושא מקרוב. התוודעתי לזה כראש עיר; כשבעלי מבנים תעשייתיים רוצים להשכיר את נכסיהם ואין דורש. לבסוף, באין מוצא, אותם בעלי נכסים נאלצו לפרק את כל הגגות וכך הנכסים הפכו ללא שמישים".

 אדרי הציע פתרון שלאחר פרק הזמן של הפטור, כפי שיוחלט, למשל לאחר שלוש שנים, ישלמו בעלי הנכסים ארנונה באופן מדורג: תחילה 25%, בשנה שאחרי 50% ובשנה שלאחריה 75%. ואם אז עדיין לא יצליחו להשכיר את נכסיהם, יהיו פטורים לחלוטין מתשלום ארנונה".

תגיות