אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שאלות ותשובות: משמעות המהלך של רשות ני"ע

שאלות ותשובות: משמעות המהלך של רשות ני"ע

הבנקים יפנו גב לקרנות הנאמנות, מתי תיכנס התקנה לתוקף וכמה כסף ייחסך לציבור מהמהלך?

04.07.2012, 07:57 | אסף גילעם
כמה כסף ייחסך לציבור מהמהלך?

ברשות מעריכים את החיסכון השנתי לצרכנים לפי הרכב התעשייה כיום בכ־100 מיליון שקל.

מתי תיכנס התקנה לתוקף?

התקנה הועברה לקבלת הערות מן הציבור למשך כ־45 יום. לאחר מכן תועבר לאישור ועדת הכספים של הכנסת. אם תאושר שם, התקנה צפויה להיכנס לתוקף לקראת ראש השנה.

האם בתי ההשקעות יוכלו להעלות את דמי הניהול אחרי ביצוע המהלך?

עם כניסת התקנה לתוקף יחויבו כל מנהלי הקרנות להפחית את דמי הניהול באותו שיעור של ההוזלה בעמלות ההפצה. לדוגמה, מנהל קרן מנייתית, הגובה דמי ניהול בשיעור של 2.5% ששילם דמי הפצה בגובה 0.8% לבנק וישלם לאחר השינוי 0.35%, יחויב להפחית את דמי הניהול שמשלם הלקוח ל־2.05%. ייאסר על מנהלי הקרנות להעלות דמי ניהול חצי שנה לאחר כניסת המהלך לתוקף.

ומה עם לפני כניסת המהלך לתוקף?

הרשות צפויה ליצור מנגנון לנטרול מניפולציות בדמי הניהול לפני המהלך, שאותן עשויים לבצע בתי ההשקעות.

מה יקרה אחרי חצי שנה מיום כניסת התקנה לתוקף?

החשש הוא כי דמי הניהול יעלו אחרי תקופת ההקפאה של התקנה. ברשות מעריכים כי לאחר חצי שנה התחרות בענף תביא להתבססות דמי הניהול בנקודת שווי משקל חדשה שתגלם את השינויים שיחלו בגובה העמלות. במצב הנוכחי, עם התחרות העזה בענף שכבר גרמה לשחיקה בדמי הניהול, מנהלי קרנות יתקשו להעלות את דמי הניהול, גם לאחר חצי שנה. מנגד, אם תמשיך מגמת המיזוגים, וייוותרו מעט שחקנים שיותירו שוק פחות תחרותי - הדבר אפשרי.

מי ייפגע ומי ירוויח מהמהלך?

הנפגעים הם הבנקים, שיאבדו הכנסה, כשמולם - הצרכנים הם אלו שירוויחו מאחר שהם ישלמו דמי ניהול מופחתים. ההשפעה על בתי ההשקעות המנהלים את הקרנות עדיין לא ברורה. הורדת דמי הניהול הופכת את קרנות הנאמנות למוצר תחרותי יותר, וייתכן שקרנות הנמכרות בהפסד כיום יהפכו לרווחיות. מנגד, הפחתת עמלות ההפצה תהפוך את הקרנות לפחות אטרקטיביות למפיצים - הבנקים - שעלולים להעדיף להציע ללקוחות מוצרים אחרים, כגון תעודות סל, שהרווחיות עליהן גבוהה יותר לבנק בחלק מן המקרים.

תגיות