אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המהלך החברתי של האוזר עלול להספיק רק לחצי שנה צילום: עמית שעל

המהלך החברתי של האוזר עלול להספיק רק לחצי שנה

רשות ני"ע פרסמה תקנה להפחתת עמלות ההפצה שמשלמות קרנות הנאמנות לבנקים ב־0.05%-0.45% ובעלות כוללת של 108 מיליון שקל, שתגולגל לדמי הניהול. איגוד הבנקים: "רק הברוקרים ירוויחו"

04.07.2012, 07:57 | אסף גילעם

רשות ני"ע פותחת במהלך להפחתת עמלות ההפצה שמשלמים מנהלי הקרנות לבנקים, כך שמנהלי הקרנות ישלמו למפיצים (הבנקים בעיקר) עמלות הפצה בשיעור של 0.1% עבור קרנות כספיות במקום 0.125% שהם משלמים כיום, של 0.2% בקרנות סולידיות במקום 0.25% כיום ושל 0.35% בשאר הקרנות במקום עמלות הפצה בגובה של 0.8% לקרנות מנייתיות ושל 0.4% לשאר הקרנות שהם משלמים היום. מנהלי הקרנות מצדם יחויבו להפחית למשך חצי שנה את דמי הניהול שהם גובים, בהתאמה.

יו"ר הרשות פרופ' שמואל האוזר מסר עם הפרסום ש"הגיע הזמן שהציבור ישלם פחות לא רק על הקוטג' והסלולר, אלא גם עבור קרנות הנאמנות שהוא רוכש בשוק ההון". בשנת 2005 אישרה הכנסת חקיקה שתכליתה יישום המלצות ועדת בכר. בחקיקה זו נקבע, בין היתר, מודל תגמול בתחום הפצת קרנות הנאמנות שמבוסס על תשלום עמלות הפצה בידי היצרנים למפיצים. בתקנות המסדירות כיום את התחום קבועים שיעורים מרביים של העמלה שאותה רשאי מפיץ לגבות ממנהל קרן, אך בפועל כל הבנקים גובים את שיעור העמלות המרבי.

חסם משמעותי ביותר

מאז 2005 התחרות בענף הקרנות הובילה לשחיקה בדמי הניהול בשיעור של 50%. מנגד, בעמלות ההפצה לא חל כל שינוי ושיעורן מדמי הניהול עלה מ־27% אז ל־40% כיום. כיום זוכים הבנקים להכנסות מעמלות ההפצה בהיקף של כחצי מיליארד שקל בשנה.

עמלות ההפצה בשיעורן הנוכחי מהוות את החסם המשמעותי ביותר בפני דמי ניהול נמוכים יותר. כך, למשל, מנהל קרן מנייתית שמחויב כיום בתשלום לבנק המפיץ את יחידותיו בשיעור של 0.8% לשנה, מנוע מלקבוע דמי ניהול נמוכים משיעור זה מחשש להפסד. בקרנות כספיות, שבהן רגישותו של המשקיע לדמי הניהול גבוהה במיוחד, מהווים תשלומי מנהל הקרן לבנקים כ־75% בממוצע מכלל הכנסותיהם מדמי הניהול.

השפעת עמלות ההפצה על גובה דמי הניהול הוכחה בעבר באופן מובהק, כאשר עם הטלת האיסור על גביית עמלת הפצה בקרנות מחקות מנייתיות בתחילת 2008, ירד שיעור דמי הניהול הממוצע בהן לכ־0.18% לעומת כ־2.8% בקרנות המנייתיות שמנהליהן משלמים עמלת הפצה של 0.8%.

ברשות מעריכים כי התקנה החדשה תחסוך לצרכנים כ־20% מהעמלות - חיסכון של כ־108 מיליון שקל בשנה. התקנה הועברה אתמול להערות הציבור לתקופה של 45 יום, ולאחר מכן תגיע לאישור ועדת הכספים של הכנסת. אם המהלך לא ייתקל בהתנגדויות בוועדה, בעקבות לחצים הצפויים מצד הבנקים, תיכנס התקנה לתוקפה לקראת החגים. לאחר מכן, לתקופה של חצי שנה ייאסר על מנהלי הקרנות להעלות את דמי הניהול, ובמקביל הם יחויבו להפחית את דמי הניהול בכל קרן שבניהולם כתוצאה מהפחתת התשלומים בגין עמלת ההפצה. בתום תקופה זו מעריכים ברשות כי התחרות בענף צפויה להביא להתבססות דמי הניהול בנקודת שיווי משקל חדשה.

מערכת הפצה אינטרנטית

בנוסף, מאז 2005 מקדמת הרשות מערכת להפצת קרנות נאמנות דרך האינטרנט (דולב) שתתחרה במערכת ההפצה הבנקאית. את המהלך הוביל מנהל מחלקת ההשקעות ברשות ני"ע, דודו לביא. לקוח שירכוש קרנות דרך המערכת האינטרנטית לא יידרש לשלם לבנק דמי משמרת, ומכיוון שעמלות ההפצה שתגבה המערכת מהיצרנים יהיו נמוכות בהרבה מזו של המערכת הבנקאית, הלקוח יקבל החזר חלקי על הפער שבין עמלת ההפצה הבנקאית לזו שגובה המערכת.

לפני כמה שנים פרסם איגוד מנהלי הקרנות מכרז לגוף שיתפעל את המערכת האינטרנטית, והזוכה הנבחר היה יובנק, אלא שבנק ישראל עיכב את הקמתה, בדרישה לחקיקה נוספת בנושא הלבנת הון, שהושלמה בינתיים. גורמים בשוק מעריכים שעם השלמת המהלך הנוכחי של הרשות, שיבהיר מהו גובה עמלות ההפצה, גם המערכת האינטרנטית תצא לדרך. מנגד מזהירים בתעשייה, כי הורדת דמי ההפצה בשיעורים שכאלה תהפוך את המערכת האינטרנטית ללא כלכלית.

הלחץ של הבנקים הועיל

המהלך להפחתת עמלות ההפצה התגבש ברשות במהלך שלושת החודשים האחרונים, בתיאום עם איגוד הקרנות ואיגוד הבנקים. למרות זאת, ל"כלכליסט" נודע כי הנוסח שפורסם אתמול הפתיע את תעשיית הקרנות, כיוון שהוא נטה יותר לכיוון דרישותיהם של הבנקים. בנוסח המקורי הציעה הרשות כי בקרנות מנייתיות ואג"חיות תיגבה עמלה של 0.25% ובנוסף יגבו מהלקוחות עמלות קנייה ומכירה בשיעור של 0.05%. הבנקים התנגדו למהלך, וכעת העמלה נקבעה על 0.35%.

למרות התיאום, איגוד הבנקים שבראשו עומד משה פרל מתנגד להקטנת עמלות ההפצה. "המהלך לא יוריד, ולו באגורה אחת, את דמי הניהול שמשלם הציבור", נאמר בהודעת האיגוד. "יוזמת רשות ני"ע תגרום להעברת כסף מהבנקים לברוקרים הפרטיים שמנהלים את קרנות הנאמנות, והכל במסווה של הורדת מחירים לציבור הרחב. הציבור, לא רק שלא ירוויח ממנה דבר, אלא יש חשש משמעותי שאף ייפגע", זאת אף על פי שהרשות קבעה כי ההפחתה בעמלות ההפצה תורד באופן מלא מדמי הניהול שאותם גובים מנהלי הקרנות.

באיגוד הבנקים אומרים עוד כי הפחתת העמלות תפגע בעיקר במערכת ההפצה שלהם, שבה אלפי יועצים אובייקטיביים שמועסקים מכוח החוק ומסייעים לציבור בהחלטות ההשקעה בין מגוון הקרנות שקיימות בשוק.

מנגד, אנשי איגוד קרנות הנאמנות התכנסו אתמול לדון בהודעת הרשות, וטרם פרסמו תגובה לנושא. עם זאת, גורמים בתעשייה אמרו ל"כלכליסט" שהמהלך התקבל ברגשות מעורבים. הם בירכו על היתרון בטווח הקצר שניתן לתעשיית הקרנות, הן לעומת תעודות הסל והן לעומת רכישה ישירה של ני"ע, אך התרעמו על הדרישה של הרשות ממנהלי הקרנות להפחית את דמי הניהול בהתאם להפחתה בעמלת ההפצה. לדבריהם, השוק התחרותי והשחיקה המתמדת היו מובילים בעצמם לירידה בדמי הניהול — ולא היתה נחוצה התערבות של הרגולטור.

תגיות