אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מתקני קליטת הגז שוב מתקרבים לחוף הכרמל צילום: גיא אסיג

מתקני קליטת הגז שוב מתקרבים לחוף הכרמל

המדינה החליטה לצמצם את רשימת האזורים המיועדים להקמת מתקני הגז לחמישה בלבד, רובם בחוף הכרמל. המתנגדים שוקלים לעתור לבג"ץ

04.07.2012, 07:05 | ליאור גוטמן

הליך הקמת מתקני קליטת הגז הטבעי התקדם אתמול צעד אחד נוסף לקראת יישום. המועצה הארצית לתכנון ולבנייה החליטה לצמצם את רשימת היעדים האפשריים להקמת המתקנים היבשתיים מ־12, כפי שהדבר הופיע בהצעת מחליטים שהוגשה לממשלה בחודש שעבר, לחמישה בלבד - כולם בין אזור זכרון יעקב לעמק חפר. עד אוגוסט 2013 תצטרך

הממשלה לבחור 2–3 מבין החלופות.

נכון לעכשיו עוד לא ברור מי יהיה אחראי להקמת כל מתקן, שעלותו מוערכת ב־150–200 מיליון דולר, כשהשאלה היא אם יהיה זה בעל מאגר הגז או שהמדינה תיקח זאת על עצמה.

המתקנים היבשתיים אמורים לקלוט את הגז מהמאגרים השונים, להפחית את הלחץ בו, לנקותו ולהזרימו למערכת הארצית. חמשת המיקומים שנבחרו ממוקמים כולם בשטח שאורכו כ־40 ק"מ במישור החוף: הראשון בהם הוא אזור תחנת הכוח חגית באליקים, בסמוך ליישובים בת שלמה ורמות מנשה.

השני הוא מתקן טיהור השפכים חדרה שממוקם מצפון לעיר; השלישי הוא אזור עמק חפר בין קיבוץ המעפיל לעין החורש; הרביעי הוא המחצבה שממזרח למושב עין איילה; והחמישי נמצא מערבית לפורדיס, כ־3.5 ק"מ מזרחית לחוף דור.

בקיץ 2010 כבר ניסתה המדינה לקדם הקמת מתקן קליטה באזור חוף דור, אך בלחץ התושבים וארגונים ירוקים תוכנית זו נגנזה. מטה המאבק נגד בניית המתקנים שהקימו 15 ראשי ערים ורשויות תקף אתמול את ההחלטה החדשה.

 "התוכנית התקבלה משיקולי אגו של שר האנרגיה עוזי לנדאו, שנכשל פעם אחר פעם בתכנון אמיתי ומקצועי של משק האנרגיה בישראל", הסבירו שם. במטה המאבק שוקלים כעת לעתור לבג"ץ כדי לעצור את התוכנית.

במשרד ראש הממשלה, המקדם את הנושא, בירכו על ההחלטה ואמרו שהיא "מהווה נדבך נוסף למתווה קליטת הגז".

תגיות