אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל דויטשה בנק ישראל: "אמנם אנחנו ב-OECD, אך מתנהגים כמו בעולם השלישי" צילום: צביקה טישלר

מנכ"ל דויטשה בנק ישראל: "אמנם אנחנו ב-OECD, אך מתנהגים כמו בעולם השלישי"

בעז שורץ דיבר בכנס גז בתל אביב והוסיף: "כל יום אני משתאה מחדש איך מדינה משמידה את נכסי הגז שלה במקום לפתח אותם"; צחי סולטן מבעלי השליטה במודיעין: "אין לשוק בישראל את היכולת לממן את קידוחי הגז"

04.07.2012, 10:45 | גיא בן סימון

"נכון להיום, אין לשוק בישראל את היכולת לממן את קידוחי הגז. אולם, במידה ויהיו הצלחות בקידוחים הקרובים נראה משקיעים אסטרטגים שייכנסו לענף", כך אמר צחי סולטן מבעלי השליטה במודיעין אנרגיה בכנס מימון משק הגז שנערך על ידי מעלות S&P בתל אביב.

סולטן הוסיף: "השוק המקומי מימן עד כה אקספלורציה בסיכון גבוה, האם הוא מסוגל לממן עוד כמו מיליארד וחצי דולר? להערכתי לא. הוא לא מסוגל לממן את היקפי הענק הנדרשים לפיתוח תשתיות והמקורות יגיעו ממקומות אחרים. הסכומים מהשוק המקומי יהיו קטנים ולא משמעותיים".

מודיעין של סולטן חתמה על הסכם לרכישת 10% מהזכויות ברישיון שמשון מישראמקו , ואם יתקבל, כצפוי, האישור מהממונה על ענייני הנפט במשרד האנרגיה והמים, וכן אישור הממונה על ההגבלים העסקיים, הזכויות יועברו - וחלקה של ישראמקו ברישיון ייקטן ל-29%. השותפות ברישיון שמשון (לפני כניסת מודיעין) הן ישראמקו(39%), ATP האמריקאית (40%), חנ"ל (10%), נפטא (10%) ונפטא (1% - באמצעות חברה־בת בבעלות מלאה).

"כמו עולם שלישי"

ד"ר בעז שורץ מנכ"ל דויטשה בנק ישראל המשתתף גם הוא בכנס אמר כי "אנחנו אמנם ב-OECD אך מתנהגים כמו עולם שלישי. אם מימון "תמר" ייגרר מעבר לתקופה מסויימת הוא יגיע לקיצו ונגיע למצב ששותפויות עשויות לקבל החלטה של לדחות את הפרוייקט".

"אם המדינה היתה משכילה לעשות את כל הצעדים ולגמור את כל ההמלצות, כולל ששינסקי - אז היה מימון לפיתוח "תמר" וגם "לוויותן". החוזים בתמר היו גמורים מוכנים לחתימה עד ששבוע לפני הסגירה ביטלו את הכל. יש לנו נכס לאומי בעל חשיבות ממדרגה ראשונה, וכל יום אני משתאה מחדש איך מדינה משמידה נכסיה במקום לפתח אותם", אמר שוורץ.

 

אסדת הומר פרינגטון אסדת הומר פרינגטון אסדת הומר פרינגטון

הציבור מחה על מחיר הקוטג' אבל אף אחד לא מוחה על מחיר החשמל

אוהד מראני, מנכ"ל הכשרה אנרגיה: "יש הפנמה אצל המשקיעים הזרים כי נבנית פה תעשייה אמיתית. אם המדינה לא תתגייס אז התעשייה לא תצמח כמו שהיא אמורה. הממשלה צריכה להחליט על פרויקטים לאומיים בתחום התשתיות כי זה פרויקטים בסדר גודל כזה שמצריך את מעורבותה. כולנו יכולים לכעוס עד מחר על חברת החשמל אבל אם לא יהיה לה אנרגיה זולה אז לא יוכלו למכור חשמל זול לצרכנים. הציבור מחה על מחיר הקוטג' אבל אף אחד לא מוחה על מחיר החשמל".

 

גדעון תדמור, יו"ר דלק קידוחים: "אני מאוד מקווה שנשלים את המימון של תמר בזמן הקרוב. לא ביקשנו מענקים, ערבויות או תרומות כמו מפעלים או תעשיית ההי טק. לא קיבלנו אף אחד מהמענקים האלה. כל מבקשנו הוא שהרגולטורים יסתכלו בראייה כוללנית וישאלו בסופו של גבר איך לסייע לפרויקט התשתיות הגדול ביותר שהיה של משקיע פרטי".

הבורסה עזרה למימון

"תחום הגז הינו אחד התחומים העיקריים שהבורסה והציבור במימונו. אלמלא העזרה של הבורסה ספק גדול אם היינו מגיעים לאן שהגענו", אמרה רונית בן זאב מנכ"לית S&P מעלות בכנס.

 

לדברי מארק חביב, מומחה בינ"ל לתחום הגז והפרויקטים ב-S&P ארה"ב, ייצוא הגז בישראל אינו פרופורציונלי שכן כל הפרויקטים של הגז מייצגים יחד כ-50% מסך הייצור הכולל. "באופן יחסי ייצוא הגז בישראל הוא בעל פוטנציאל גבוה יותר מאשר בארה"ב. רוב המאגרים בישראל עדיין לא פותחו והשאלה היא עד כמה חזקים יהיו חוזי הגז שייחתמו בעתיד", אמר חביב.

לדברי איתי רפל מנהל תחום תשתיות במעלות, ישראל רק עושה את צעדיה הראשונים בהסדרת הרגולציה בתחום הגז ויש לכך השפעה על זמן פיתוח המאגרים שכן הרגולציה יכולה להגביל או לפגוע בכדאיות הכלכלית של פיתוח המאגרים. "אין ספק שזה אחד האלנמטים התחרותיים כאשר אתה מתחרה בשוק להשגת מימון", אמר רפל.

על רקע פיצוץ צינור הולכת הגז במצרים שפגע באספקת הגז בישראל אמר רפל כי "לגבי הצריכה המקומית של הגז יש לשאול מי מקבל אחריות על הצנרת. "לקוח העוגן של כל הפרויקטים האלו היא בראש ובראשונה חברת חשמל שמאוד ממונפת מול השוק המקומי. יש לשאול כמה עוד אפשר להעביר חוב שנשען על היכולות הכספיות של חברת חשמל".

כששאול צמח נכנס לאולם פנה אליו מריאני ואמר: "הממשלה צריכה לקבל החלטות. לזכותו של שאול הוועדה בראשותו קיבלה החלטה לגבי מדיניות ייצוא. משקיעים זרים רוצים לדעת אם אפשר לייצא או לא. בעבר חשבו פקידי ממשלה כי ר"ת של LNG זה 'לא נייצר גז'. עכשיו כשהתקבלו החלטות אפשר להגיד תודה".

גדען תדמור הוסיף: "המשקעים הזרים שואלים קודם את המדיניות לגבי מדיניות הגז. הדו"ח של צמח עדיין לא סגור. אם לא נסיים הליך זה מהר לא נהיה כשירים להתמודד על ליבם של המשקיעים הזרים מול פרויקטים אחרים בעולם". תדמור פנה גם הוא לל צמח והזכיר את תחילת הפאנל: "נשאל למה פרויקט תמר לא הושלם. אמרתי שאני מקווה שזה יושלם בקרוב אך הבקשה לתתן את הסיוע להשלים את החוליות האחרונות בשרשרת".

תגיות