אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה מחפשת אחר הכנסות חדשות: מהדקת את הפיקוח על תמלוגים מעסקאות צילום: נועם מושקוביץ'

המדינה מחפשת אחר הכנסות חדשות: מהדקת את הפיקוח על תמלוגים מעסקאות

על רקע הגירעון הגדול בתקציב, פרסמה החשבת הכללית הנחיות חדשות - בניסיון להגדיל את הכנסות המדינה מתמלוגים. בין השאר, אם ייווצר שינוי של יותר מ-20% בסכום שהתקבל מחברה מסוימת - רואה חשבון חיצוני יבדוק את ספריה

04.07.2012, 13:54 | תומר אביטל

הגירעון המתנפח מוביל את האוצר לקושש אחר הכנסות במקומות נוספים מאשר הגדלת המע"מ: החשבת הכללית מיכל עבאדי-בויאנג'ו פרסמה הבוקר (ד') הנחיות מחייבות לחשבי משרדי הממשלה במטרה להרחיב את הבקרה הממשלתית על עסקאות תמלוגים. באוצר מאמינים כי דרך הרחבת הפיקוח על הסדרי התמלוגים והכנה לקראת עסקאות עתידיות, המדינה תרחיב את ההכנסות שלה בצורה משמעותית.

כמה משמעותי? לאוצר אין הערכה לגבי תוספות התמלוגים שיתקבלו בעקבות חידוד הבקרה אך הם סמוכים ובטוחים כי התזרימים יגדלו. ב-2011 לבדה נהנתה המדינה מהכנסות של כ-1.7 מיליארד שקל. בממשלה גם מזכירים את ההכנסות הצפויות מתגליות הגז (ללא האתר 'לוויתן') הנאמדים בכ-139 מיליארד שקל (כולל מסים והטלים) לאחר מסקנות ועדת ששינסקי.

תמלוגים על פטנטים, צילום: shutterstock תמלוגים על פטנטים | צילום: shutterstock תמלוגים על פטנטים, צילום: shutterstock

כעת מקווים באוצר לטפל בכלל משפחות התמלוגים: החל מגז ונפט, דרך זהב ונחושת וכלה בפטנטים רפואיים ותמלוגי תקשורת. "ספקטרום התדרים למשל זה חור שחור גדול אחד במשרד הביטחון. הוא אמור לגבות ולהעביר אותם למשרד התקשורת ויש פה מקום להסדרה. צריך להגדיר אפילו מה זה תדר כי זה הרי נכס לא מוחשי". באוצר מדגישים כי ההוראה לא כרוכה בעלויות. "זה משרת חד משמעי את צד ההכנסה ועשוי לשרת את אי-העלאת המסים".

ההוראות דורשות בין היתר מהחשבים לבצע ביצוע מיפוי ובחינה של הסדרי התמלוגים בכל משרד, לערוך נוהל כתוב לטיפול בתמלוגים ולדווח על נאותות הבקרה בנושאי תמלוגים. הנחיה פיבוטאלית קובעת שבמידה והגבייה השנתית חורגת את הסכום של 100 מיליון שקל, או שנוצר שינוי העולה על-20% בסכום שהתקבל - אזי רואה חשבון חיצוני יישלח לבדוק את ספרי החברה. כמו כן האחריות על הניהול העסקי של התמלוגים בכל משרד תחול לא רק על החשב, אלא גם על השר והמנכ"ל.

בנוסף, חשב יחויב להתריע כשנה וחצי לפני תפוגת ההסכמים. "זה הזמן שלוקח לשינויי חקיקה וקביעת תקנות", מסביר הגורם. "לעיתים אנו תקועים עם מודל עשרות שנים ואם רוצים לשנות למשל את הסדר התמלוגים של זהב, או של מחצבי ים המלח משום שהעולם השתנה מעת חתימת ההסכם – אז לעיתים ניתן רק לחדש את ההסדר הישן. בזכות ההוראה נוכל לבצע שינויי מדיניות אמיתיים. החברות העסקיות חיות את השקלים, יש להן גישה לכל המידע והן יודעות כיצד לתכנן היטב".

עבודת המטה, שהובלה על ידי סגן החשבת הכללית, רו"ח יהלי רוטנברג, ארכה כחצי שנה וכללה סקר מקדים מול משרדי הממשלה. "החשכ"ל הציבה דגל לנושא זה, ואחד התוצרים הוא הנחיה גורפת לכל החשבים לעשות שינוי בסדרי מדיניות ולהפוך אותם לגורם פרואקטיבי", אמר הבכיר באוצר.

מה אתם מצפים שיקרה בעקבות יישום ההוראות?

"מחר בבוקר כלום - כי זה ייקח זמן. אך אלו הנחיות ביצועיות שנמדדים עליהן והן יביאו בסוף לשינוי. באופן מיידי אופן הבקרה וחישוב התמלוגים ישתפרו - נבין אם יש פיגורים, האם הנוסחאות מחושבות נכון ובעתיד ההכנסות יגדלו".

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
1 לפטר 24 שרים +100 סגני שרים , למצוא מי השקיע כספו (הלוואות שקיבל מאיתנו)
כלומר מהבנקים בחו"ל ולא משלם מיסים על כל הכנסותיו + מקבל פטור מתשלום החזר הלוואות . רק המדינה שמה את ידיה על מעמד הביניים שחסך לזמן מצוקה , ומחזיק את כספו בבנק שעושה על כספו רווחים -ולבסוף עוד צריך לשלם גם לבנק וגם לממשלה על כסף שכבר שילם עליו מס , מיסים נוספים. עם ישראל כולו צריך ביום אחד למשוך את כספו מהבנקים ולהשאיר אותו בביתו , כך יהיה ניתן למנוע שעבוד על הכנסותנו ששולמו עליהם מיסים גבוהים. מאחר ואף אחד לא נהנה מריבית משמעותית על חסכונותיו , ואפילו כספו נעלם בגלל עמלות הבנקים
כלכליסט  |  04.07.12