אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יש הרבה דם ברחובות, אך ההזדמנויות הגדולות הן באירופה" צילום: בלומברג

"יש הרבה דם ברחובות, אך ההזדמנויות הגדולות הן באירופה"

גורו ההשקעות מארק פאבר טוען כי יש לא מעט מניות של חברות גלובליות אירופיות שנחתכו בשל המשבר ונסחרות כעת במחירים אטרקטיביים. בנוגע לארה"ב הוא מזהיר מפני ירידה חדה בשוק המניות ומהשקעה באג"ח ממשלתיות

08.07.2012, 06:57 | ענת ציפקין

ד"ר מארק פאבר רואה שחורות, כהרגלו. אלא שהפעם, בניגוד לראיונות הקודמים, הוא כמעט שלא מציע פתרונות לקשיים בכלכלה העולמית, ובייחוד בגוש היורו, אלא מסביר כיצד הוא כמשקיע שמבקש למקסם רווחים, פועל במציאות הנוכחית הקשה. "מה אכפת לי מהאותיות הקטנות של הסכמי החילוץ לגוש היורו? זה לא מעניין אותי. בכל מקרה ייקח למנהיגי היבשת יותר מדי זמן עד שימצאו פתרון לבעיות — בינתיים אני רוצה לעשות כסף. אני מחפש נכסים אטרקטיביים וחברות שמתומחרות בחסר — זה מה שמעניין אותי".

כפי שניתן להבין, פאבר לא מתרשם מכל המאמצים של קובעי המדיניות האירופיים לפתור את התסבוכת בגוש, וכמובן שלא מתעודד מתוצאות ועידת מנהיגי גוש היורו שהתקיימה בסוף השבוע הקודם בבריסל. "הבעיות באירופה לא נפתרו בוועידה, והן רחוקות מלהיפתר. עצוב לומר את זה, אבל עוד בשנת 2008 רוב ממשלות אירופה הנהיגו דווקא מדיניות הפוכה של מתן חבילות תמריצים ועלייה בהוצאה התקציבית. לרוע המזל, זה לא עבד אז, ובטח שזה לא יעבוד היום".

מה יקרה לגוש היורו?

"גוש היורו נכנס בארבע השנים האחרונות פעמיים למיתון. הבעיה היא שמה שקורה היום, וקרה במשך השנים האחרונות, הוא שלא הוכתב משטר צנע, אלא בדיוק להפך. בשנים 2000–2010 הממשלות באיחוד האירופי הגדילו את הוצאותיהן ב־62%. ההוצאה הממשלתית כאחוז מהתמ"ג עומדת על 49.2% כיום לעומת 44.8% ב־2000. והמגמה נמשכת: ב־2012, 24 מתוך 27 הממשלות באיחוד האירופי ימשיכו להגדיל את הוצאותיהן, ולדעתי הן על המסלול להתרסקות. רק קיצוץ מסיבי בהוצאות והורדה משמעותית של נטל המסים יעזרו להן להתגבר על הצרות — אבל זה לא עומד לקרות".

"מחיקת חוב ענקית"

 

פאבר (65) קנה את עולמו בתחום ההשקעות ב־1987, אז ייעץ ללקוחותיו בצעד חריג למכור את כל אחזקותיהם במניות שבוע לפני שאלו קרסו ב־19 באוקטובר, במה שנודע כיום שני השחור של וול סטריט. המלצה זו זיכתה אותו בכינוי המאיים Dr. Doom (ד"ר אבדון), כינוי שדבק בו מאז. כיום מנהל פאבר את חברת הייעוץ שבבעלתו, פאבר לימיטד, ומפרסם את השקפותיו בדו"ח חודשי שנקרא Gloom Boon and Doom Report - המתפרסם בבלוג הנושא את אותו שם. בנוגע לאירופה, טוען פאבר כבר כמה שנים שהדרך המהירה והיעילה ביותר לפתור את הבעיות ביבשת היא לאפשר למדינות החלשות להגיע לחדלות פירעון. "מי שחושב שהדפסת כסף על ידי הממשלות והבנקים המרכזיים תפתור את הבעיות של העולם - חולם. ממשלות ימשיכו להדפיס כסף ואז מה יקרה? הכלכלות יצמחו פתאום ב־5% לשנה? לעולם לא.

"רמת החיים במדינות המערביות תמשיך לצנוח, בדיוק כמו שירדה ב־15 השנים האחרונות. אי אפשר להיפטר כל כך מהר מהבעיה הגדולה ביותר של העולם המערבי - עודף חוב. ועידה או לא ועידה, פתרון הבעיות באירופה ממשיך להידחות. במשך שנים ארוכות זרימת האשראי שם הופנתה לצריכה, ולא להוצאות הוניות ולהשקעה. כעת לא תהיה ברירה אלא לבצע מחיקות ענק של החובות. זה תהליך ארוך וכואב שיימשך לפחות חמש שנים, אבל עדיף לבצע אותו. משום מה כולם מסרבים".

"מעט הזדמנויות בשווקים"

 

בנוגע להזדמנויות בשווקים, פאבר לא אופטימי. בסקירה האחרונה שהעלה לבלוג שלו לפני פחות משבוע השווה פאבר את התקופה שלאחר משבר המטבעות בדרום־מזרח אסיה ב־1998–1997 לתקופה הנוכחית. "הרבה אנשים אומרים - הנה, גם עכשיו יש הרבה הזדמנויות בשווקים. אני אומר שהם טועים, כי ההבדל הפעם הוא שרוב סוגי הנכסים - מניות, אג"ח, סחורות ונדל"ן - אינם קרובים היום לרמות השפל של פעם. אז היו הרבה הזדמנויות השקעה שנשארו ברמות שפל היסטוריות גם כמה שנים לאחר המשבר. שוק המניות האינדונזי היה ברמות שפל של כל הזמנים ב־1998, התאילנדי הגיע לשפל ב־2001 והפיליפיני ב־2002".

לדברי פאבר, בימים ההם היה גורם משמעותי נוסף שתמך בהשקעה במניות - מחירי הסחורות. לדוגמה הוא מציין את מחיר הנחושת שצנח בשנים 1998–1999 לשפל של 18 שנה. לאחר שהגיעו לנקודת שפל, זינקו מחירי הסחורות ומשכו למעלה גם את מחירי המניות בעיקר בשווקים המתעוררים. "היום המצב שונה. סחורות כבר לא נחשבות לזולות, אלא ליקרות. משקיעים שחושבים שייכנסו להשקעה בסחורות ויקבלו את התשואות של 1998–2008 - טועים בגדול".

אתה לא משקיע בסחורות כיום?

"יש לא מעט דם כלכלי ברחובות, אולם בגלל פעולות מוניטריות ופיסקאליות שגויות של הממשלות בעולם יש מעט הזדמנויות השקעה ראויות. המשוואה העתיקה עדיין נכונה - כששוק מניות חזק, שוק הסחורות חזק ומחיר זהב עולה, מן הצד השני הדולר חלש והאג"ח הממשלתיות חלשות. כך גם להפך, כאשר הדולר חזק ומחירי האג"ח עולים, שוק המניות נחלש ומחירי הסחורות יורדים. במילים אחרות, הנזילות שהבנקים המרכזיים מזרימים לשווקים גורמת לעלייה של קבוצות נכסים מסוימות ולהחלשה של אחרות. הקושי הוא לאתר את הנכסים המתאימים בכל צד של המשוואה ואת התזמון שבו הם יעלו. בתחום הסחורות, אני מאמין רק בזהב, וממשיך לצבור זהב. אני מעודד מביצועי היתר של חברות כריית הזהב והכסף, ומאמין שמחיר הזהב ימשיך לעלות".

אחד האזורים שעמם מזוהה פאבר במיוחד הוא דרום־מזרח אסיה. כבר שנים מתגורר פאבר בצפון תאילנד, ואת עסקיו הוא מנהל מהונג קונג. בתקופה האחרונה, ובניגוד אפילו לשנה שעברה, אז עוד שמר על אופטימיות לגבי סיכויי ההתאוששות של השווקים המתעוררים בדרום־מזרח אסיה, פאבר כבר נשמע אחרת.

כיצד אתה מנתח את מה שקורה בסין ומה ההשלכות על האזור כולו?

"בתור התחלה יש להדגיש שלא כדאי להסתמך על סטטיסטיקות כלכליות מסין, אלא מכאלה שמגיעות מטייוואן או דרום קוריאה, שהן שותפות סחר גדולות של סין ומהן ניתן ללמוד בצורה מהימנה על מה שקורה במדינה. בכל אופן, כלכלת סין מורידה הילוך וההאטה במדינה משפיעה לרעה על שווקים מתעוררים בדרום־מזרח אסיה שתלויים מאוד בזרימת הון החלשה שמגיעה מסין.

"כל האינדיקציות מראות שהכלכלות בדרום־מזרח אסיה כמעט שאינן צומחות, בגלל הסיפור הסיני. השווקים שצפויים להיפגע הם אלו שעדיין לא נפגעו דוגמת שוקי המניות באינדונזיה, סינגפור, הונג קונג והפיליפינים. מדובר בשווקים שאפילו ב־2011 הפגינו יציבות, אך לא לעולם חוסן. לא רק שהם עלולים להיפגע, אלא שכבר היום הם כבר לא זולים, ובראייה קדימה הם צפויים לרדת עוד. גם אוסטרליה צפויה להיפגע מירידת היקפי הסחר עם סין. יש לציין גם את שוק הנדל"ן באוסטרליה, שעדיין נמצא ברמות גבוהות, וצפוי לדעתי לרדת".

"אם מחברים את הדברים על ההאטה בכלכלה הסינית למצב באירופה ולאינדיקציות שמראות שהכלכלות בדרום־מזרח אסיה כמעט לא צומחות, הרי שחברות רב־לאומיות צפויות (אירופיות או אמריקאיות — ע"צ) להוריד תחזיות רווח, כי 50%–40% מההכנסות שלהן הן גלובליות. המשמעות היא שאם אירופה לא צומחת, ארה"ב מדשדשת ובאסיה יש האטה, אין הרבה אפשרויות מעניינות להשקעה. אולם, מתוך כל אלו, שוק המניות האירופי הוא האטרקטיבי ביותר".

פאבר מספר שרבים פונים אליו לאחרונה בנוגע להזדמנויות השקעה טובות במדינות הפריפריה האירופיות - פורטוגל, יוון ואפילו ספרד. "באופן כללי, אני מסכים עם צורת החשיבה הזו. אולם אדגיש הבדל מהותי אחד בין שוקי המניות של 1997 לעומת המצב עכשיו. לאחר משבר המטבעות של 1997 בדרום־מזרח אסיה, שוקי המניות רשמו רמות שפל, וכך גם המטבעות, אך בשנים שלאחר מכן שניהם התרוממו. כיום המטבע (יורו — ע"צ) אינו ברמות שפל היסטוריות, אבל אם המדינות החלשות יעזבו את גוש היורו, המטבעות המקוריים שלהם יעברו פיחות חד של 30%–50%. זה ישפיע לטובה על שוק המניות. גם לתרחיש הזה אני מתכונן".

מהמר על אירופה

 

פאבר מסמן, כאמור, בעיקר את שוקי המניות האירופיים. ב־52 השבועות האחרונים ירד מדד יורוסטוקס 600 האירופי ב־6.6%, ומתחילת השנה הוא עלה ב־5.2%. פאבר סבור ששוק המניות האירופי צפוי בחלקו ליהנות מאפסייד. לדברי פאבר, רוב הבורסות באירופה הגיעו לשיא של השנה האחרונה במאי 2011, ואחרות בדצמבר האחרון, כשחלקן הגדול נסחרות קרוב לשפל של 2009.

מארק פאבר. "מי שחושב שהדפסות כסף יפתרו את בעיות העולם – חולם", צילום: בלומברג מארק פאבר. "מי שחושב שהדפסות כסף יפתרו את בעיות העולם – חולם" | צילום: בלומברג מארק פאבר. "מי שחושב שהדפסות כסף יפתרו את בעיות העולם – חולם", צילום: בלומברג

מהן הזדמנויות ההשקעה של השוק האירופי?

"שלא תביני אותי לא נכון, אירופה במיתון, ואיני אופטימי לגבי מצבה. אני מחזיק ספר שהודפס באביב 2010 והכותרת שלו היא 'השקע באירופה עכשיו! כל הסיבות שבגללן שוק המניות האירופי יפגין ביצועי יתר בארה"ב'. חרף המצב העגום, יש לא מעט חברות רב־לאומיות אירופיות שהמניות שלהן מגלמות הזדמנות ומחיריהן יפגינו ביצועי יתר בטווח הארוך של לפחות עשר שנים מעכשיו. לאחרונה, בפעם הראשונה בחיי, קניתי מניות אירופיות: טלפוניקה, ג'י.די.אף סוואז, טלקום איטליה ופראנס טלקום. שוקי המניות במדינות החלשות כבר קרובים, או בחלקם אפילו נמצאים מתחת לשפל של מרץ 2009, מכיוון שהם מגלמים את רוב החדשות הרעות. באירופה אפשר למצוא הרבה מניות נושאות דיבידנדים בתשואה של 6%–7% בתמחור חסר. במקומות האלה אני בוחר להשקיע".

הפסימיות של פאבר זולגת כמובן גם לארה"ב, שם הוא לא צופה התאוששות בקצב הצמיחה בשנים הקרובות. "הבעיות בארה"ב דומות במהותן לאלו באירופה. כאשר החוב גדל בקצב מהיר יותר משהכלכלה צומחת זו בעיה גדולה מאוד. בכלכלות המכורות לאשראי, כמו בארה"ב, בטווח הזמן הארוך אפיק הצמיחה הכלכלי לא מעודד במיוחד. למי שאומר שתוכניות הרחבה כמותית נוספות יזרימו פעילות לשווקים ויעוררו אותם, אני אומר שזה דומה למצב שבו גוף החולה מתרגל לאנטיביוטיקה שהוא רגיל לקחת, ולכן היא כבר לא משפיעה. ההקלה הכמותית הבאה תיכשל".

איך יגיבו שוקי המניות האמריקאים למצב הכלכלי המדשדש במדינה?

"כשמדד 500 S&P ירד מתחת לרף ה־1,300 נקודות במאי, רבים האשימו את המצב ביוון, בגוש היורו, בהנפקתה הכושלת של פייסבוק ומה לא. אני טוען שאפשר למצוא אינספור תירוצים, אבל בסופו של דבר מדובר בסימפטומים של מערכת שבורה לחלוטין. השווקים עדין פגיעים, ואני צופה תיקון כלפי מטה, או אפילו יותר מכך של עד 30% בחודשים הקרובים. היה לי ברור שמדד 500 S&P יתאושש מרמת השפל של חצי השנה האחרונה שבה נגע ב־4 ביוני האחרון — 1,266 נקודות — אולם היום קשה לי להאמין שהוא יטפס מעבר לשיא השנתי שרשם ב־2 באפריל השנה — 1,422 נקודות (עלייה של כ־5% לעומת רמתו היום). בהתחשב בעובדה שרוב החברות יתקשו לייצר רווחים לנוכח צמיחה אנמית גלובלית והורדה עתידית של תחזית הרווחים שלהן, יש סיכוי סביר ש־500 S&P עלול לרדת אפילו מתחת לנקודת השפל שרשם ביוני ואפילו מעבר לכך".

אילו אפשרויות השקעה מעניינות יש בארה"ב?

"סקטור מעניין להשקעה הוא הנדל"ן. אני לא מדבר על דירות יוקרה בפארק אווניו או בשדרות מדיסון, אלא על דרום ארה"ב, דוגמת אריזונה, נבאדה, ג'ורג'יה ופלורידה. שם אפשר למצוא בתים זולים מאוד. אני טוען שבגלל שלהרבה מאוד אמריקאים אין גישה לאשראי, אין להם ברירה אלא לשכור דירות או בתים. אם את קונה אותם ומשכירה אותם, הם יניבו תשואה של לפחות 7%".

דיברת לאחרונה רבות על בועת האג"ח הממשלתיות האמריקאיות.

"לממשל האמריקאי גירעון אדיר, והוא ימשיך לגדול. האיכות של האג"ח האמריקאיות תרד. כבר כיום אג"ח אמריקאיות לעשר שנים יכולות להניב מקסימום תשואה של 1.6% בשנה. זה כמעט שום דבר. אם מביאים בחשבון אינפלציה ריאלית, הרי שהתשואה היא שלילית. לשם השוואה ברור שעדיף להתמקד בשוק המניות האירופי שמניב דיבידנד של 6%–7%. אפילו אם אני מביא בחשבון שמדד 500 S&P לא צפוי להתרומם באופן משמעותי בשנה הקרובה, הוא עדיין עדיף על האג"ח האמריקאיות".

 מארק פאבר (65)

מקום מגורים: תאילנד

תפקיד: יו"ר ובעלים של חברת ייעוץ ההשקעות פאבר לימיטד

השכלה: דוקטורט בכלכלה

עוד משהו: מפרסם דו"ח חודשי בבלוג Gloom Boon and Doom

תגיות