אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עושים סדר בצנרת ההולכה: שותפות "תמר" תחויב לחלק את הגז בין הלקוחות צילום: אלבטרוס

עושים סדר בצנרת ההולכה: שותפות "תמר" תחויב לחלק את הגז בין הלקוחות

הסיבה להסדרת החלוקה אינה חדשה ותלויה במגבלות הולכת הגז לישראל: בהעדר ספקים נוספים, כל הגז שיגיע למשק תלוי בצינור ההולכה שימתח ברבעון השני של 2013 בין אסדת "ים תטיס" לחופי ישראל

08.07.2012, 10:02 | ליאור גוטמן

חברת החשמל מודיעה הבוקר (א') על קבלת מסמך לשימוע מטעם רשות הגז של משרד האנרגיה - שם מונחים עקרונות לחלוקת הגז הטבעי בין שלל לקוחותיה של שותפות "תמר", לרבות חברת החשמל ויצרני חשמל פרטיים.

הסיבה להסדרת החלוקה אינה חדשה ותלויה במגבלות הולכת הגז לישראל: בהעדר ספקים נוספים, כל הגז שיגיע למשק תלוי בצינור ההולכה שימתח ברבעון השני של 2013 בין אסדת "ים תטיס" לחופי ישראל. התוצאה: ככל שלקוח אחד ירכוש יותר גז - כך יישאר פחות מקום עבור לקוח אחר. אפשרות אחרת לרכוש גז היא דרך מצוף הגז הנוזלי שמוקים היום מול חופי חדרה, אולם אז עלות הרכז גבוהה פי 2 ויותר ביחס לגז שמגיע ישירות ממאגר בלב הים.

השותפות בתמר הן נובל אנרג'י (36%), ישראמקו(28.75%), אבנר (15.625%), דלק קידוחים (15.625%) ודור חיפושי גז (4%).

הודעת רשות הגז ממשיכה למעשה את הוראת הממונה על ההגבלים העסקיים פרופ' דוד גילה מלפני כחודש, אז הוא קבע ששותפות "תמר" תהיה מחייבת לתעדף את חלוקת הגז בין הלקוחות השונים, חלק מהם אמורים להפעיל תחנת כוח כבר בשנה הקרובה. מטרת תעדוף חלוקת הגז נועדה לאפשר ליצרני חשמל פרטיים שכבר נמצאים בשלב הקמת תחנת הכוח לקבל אנרגיה להפעילה. מדובר על OPC של החברה לישראל (80%) וואוליה (20%), שאמורה לספק מינואר הקרוב כ-400 מגה וואט (כ-3.5% מכושר הייצור של חברת החשמל) ודוראד, שעתידה לספק בדצמבר כ-800 מגה וואט (כ-7% מכושר הייצור של חברת החשמל). שותפות "תמר" חתמה חוזי גז עם מספר לקוחות במשק, אולם שני אלו שאמורים להפעיל תחנת כוח כבר בשנה הקרובה טרם חתמו על חוזה אספקה מחייב, נותרו ללא מקור גז זמין.

לטענת רשות החשמל, צינור ההולכה של "תמר" הוא "משאב ציבורי" ולכן "נדרשת הסדרה של הקצאת הקיבול". לפיכך, שותפות "תמר" מחייבת לחתום על חוזים עם כל הלקוחות. במקרה של מיצוי קיבולת ההולכה יוכל צרכן להוריד את תפוקתו על לרף החוזה שהוא חתום עליו, זאת כדי לאפשר כניסת גז ללקוחות אחרים. חברת החשמל מודיעה שבמקרה שכזה עלול להיווצר מצב שאין בידה את כל הגז הנדרש להפעלת תחנות הכוח, והיא תצטרך להפעיל יחידות הייצור שלה באמצעות גז נוזלי או סולר, ולכן "החברה מעריכה כי עלויות נוספות אלו יוכרו על ידי הרשות לשירותים ציבוריים – חשמל לצרכי תעריף החשמל". לעניין זה מעריכה החברה שבמידה ויאושר השינוי היא תצטרך לעדכן שנית את חוזה הגז שלה מול שותפות "תמר".

ומה יעשו אותם לקוחות שמצפים לקבל גז בהמשך העשור ועמם כבר נחתם חוזה, כגון "דליה אנרגיות"? לתפיסת המדינה, על השותפות להגדיל את יכולת הולכת הגז למשק הישראלי אם באמצעות הקמת צנרת הולכה שנייה או בהצבת מדחסים להעלאת יכולת הזרמת הגז הנוכחית.

תגיות