אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי ל"כלכליסט": אלווריון במו"מ למכירת חטיבת ה־WiMAX לחברה הודית צילום: באדיבות אלווריון

בלעדי ל"כלכליסט": אלווריון במו"מ למכירת חטיבת ה־WiMAX לחברה הודית

החברה ההודית עשויה לרכוש את החטיבה שעוסקת בייצור ציוד למפעילות סלולר תמורת 15 מיליון דולר - ולהשאיר בישראל מרכז פיתוח קטן. אלווריון תתמקד בפעילות הקמת רשתות ה־WiFi, שאותה רכשה לאחרונה מוויביון

09.07.2012, 07:09 | ניר צליק

אלווריון, ספקית פתרונות התקשורת למפעילות סלולר, מנהלת בימים אלו משא ומתן אינטנסיבי עם חברה הודית למכירת חטיבת ה־WiMAX שאחראית לחלק נכבד מהפסדי החברה. בשבועות האחרונים ניהלה החברה משא ומתן עם כמה גופים למכירת החטיבה, ובהם, בין היתר, קרן פורטיסימו, שהציעה לרכוש את השליטה בחברה כולה תמורת 15 מיליון דולר. עם זאת, נראה כי המתווה המועדף על החברה הוא מכירת פעילות ה־WiMAX (ייצור ציוד להעברת תקשורת סלולרית) והתמקדות בפעילות הקמת רשתות WiFi בערים גדולות, שאותה רכשה לאחרונה מוויביון הישראלית תמורת 30 מיליון דולר. במקביל, תמשיך אלווריון בפעילותה בשיפור קליטת סלולר בתוך מבנים ציבוריים גדולים.

ספקית התקשורת ההודית שמגלה עניין בפעילות ה־WiMAX מאלווריון צפויה לרכוש בעיקר את הטכנולוגיה תמורת 15 מיליון דולר, וייתכן שהיא תשאיר מרכז פיתוח מקומי קטן בישראל. היתרון המשמעותי של רכישת הטכנולוגיה על ידי החברה ההודית (ששמה לא נחשף) הוא הורדת עלויות הייצור והפיתוח בצורה משמעותית, ולכן היא תוכל להפוך את פעילות ה־WiMAX לרווחית.

בניין חברת אלווריון , צילום: אביגיל עוזי בניין חברת אלווריון | צילום: אביגיל עוזי בניין חברת אלווריון , צילום: אביגיל עוזי

אלווריון, שספגה בשנתיים האחרונות הפסדים של כ־34 מיליון דולר, הורידה לפני כמה שבועות את תחזיותיה לרבעון השני וצפתה כי הכנסותיה ברבעון השני יסתכמו ב־31–38 מיליון דולר, כשנקודת האיזון של החברה היא 38–40 מיליון שקל. ללא חטיבת ה־WiMAX אלווריון צפויה לעבור לרווחיות כבר לקראת סוף השנה, מאחר שעסקי וויביון צפויים להיות רווחיים כבר ברבעון הרביעי ועסקי שיפור הקליטה בתוך מבנים רווחיים כבר היום. אחת הסיבות המרכזיות לחולשתה של פעילות ה־WiMAX של אלווריון היא, כמובן, העובדה שהטכנולוגיה המתחרה ל־WiMAX של אלווריון, טכנולוגיית ה־LTE, כבשה את השוק והותירה את אלווריון להתמודד בנישות קטנות יחסית בשווקים מתפתחים.

ברבעון הראשון של 2012 רשמה אלווריון הכנסות של 33.3 מיליון דולר, מתוכן כ־50% מחטיבת ה־WiMAX המסורתית, שמעסיקה כיום 150–200 עובדים. כשליש מהכנסותיה של החברה הגיעו מפעילות של שיפור קליטה בתוך מבנים, ואילו 20% מפעילותה הגיעו ממכירת פתרונותיה של וויביון. בסוף הרבעון הכילה קופתה של אלווריון כ־51.6 מיליון דולר, כשהחברה שרפה 11.2 מיליון דולר על מימון פעילותה השוטפת.

החברה נטלה הלוואה של 30 מיליון דולר לשם רכישת וויביון, שבה חתמה על התניות פיננסיות חדשות, ולכן קופתה אמורה להסתכם בכ־45 מיליון דולר בסוף הרבעון השני, ויתרת ההלוואה תסתכם בכ־20 מיליון דולר.

המשמעות היא כי אם אלווריון לא היתה פועלת להסדרת השקעה במתווה זה או אחר, הכסף שבקופתה היה מספיק לה לארבעה רבעונים. בנטרול היקף ההלוואה מקופת המזומנים, לאלווריון היו נותרים כ־25 מיליון דולר בלבד - סכום שמספיק לשני רבעונים בקצב שריפת המזומנים הנוכחי. לכן, מכירת חטיבת ה־WiMAX עשויה לייצב את עסקיה של אלווריון בשורה התחתונה ולעצור את דימום המזומנים. עם זאת, גם אם המגעים עם החברה ההודית לא יבשילו לכדי עסקה, אלווריון פיטרה כ־150 מאז פרסום דו"חות הרבעון הראשון ולכן הדימום במזומנים צפוי להצטמצם.

אלא שלמרות זאת קשה שלא להשתחרר מהתחושה כי סבבי הפיטורים בחברה נעשו תוך הסתכלות על הרבעון הבא, אך לא לטווח הארוך. את פעילות ה־WiMAX ניתן היה למכור כבר לפני כשנתיים (מיד לאחר שטכנולוגיית ה־LTE, מתחרתה של ה־WiMAX, נכנסה לשימוש) ובמחיר טוב יותר, כאשר מכירה שכזו היתה משאירה יותר מעובדי החברה לעומת המכירה הנוכחית.

חוזים לא רווחיים

אלווריון התמקדה בעבר בשוק מפעילי התקשורת, אלא שעיכובים במכרזי תקשורת גדולים בארצות הברית ובהודו הובילו לפגיעה קשה בהכנסותיה. שוק מפעילי התקשורת היה הלחם והחמאה של אלווריון בשנים האחרונות והיווה כ־50% מהכנסותיה. התחרות הקשה מול יצרניות סיניות כגון חוואווי ו־ZTE, שעלויות התפעול שלהן זולות בהרבה, הובילה את אלווריון למכור את מוצרי ה־WiMAX במחירי רצפה. אם לא די בכך, החברה הגיעה למצב שבו חוזה לאספקת ציוד תקשורת לאופן ריינג' האמריקאית בהיקף של 100 מיליון דולר לאורך חמש שנים, היה רווחי בקושי עבורה. חוזה זה אמנם בוטל בסופו של דבר לנוכח החלטתה של אופן ריינג' לפרוס תשתיות שמבוססות על LTE, אולם עסקה זו היתה הסימן הראשון לכך שאלווריון צריכה לצאת מפעילות ה־WiMAX - כפי שהיא מנסה לעשות כעת.

ערן גורב, מנכ"ל אלווריון לשעבר שהוחלף לפני כחודשיים בחזי לפיד, נאלץ לנהל קרב מאסף על השורה התחתונה של החברה, אולם בסופו של דבר הוא הוכרע. גורב אמר לא פעם כי השורה התחתונה של החברה חשובה מהשורה העליונה, והחברה לקחה בעבר חוזים כמו זה של אופן ריינג', שלא היו רווחיים, במטרה להחדיר את טכנולוגיית ה־WiMAX - ובהמשך להעלות מחירים כך שהעסקאות הבאות יהיו רווחיות. אלא שבסופו של דבר, עסקאות אלו לא הגיעו על רקע השתלטותה של טכנולוגיית ה־LTE.

פגיעה אנושה

בסופו של דבר, ההלוואה שנטלה החברה למטרת רכישת וויביון, בהיקף של 30 מיליון דולר, שהיתה אמורה לייצר לחברה הכנסות חדשות היתה גם זו שפגעה בחברה אנושות, והובילה לסחרור הנוכחי, שבו אלווריון נאלצת לממש נכסים במטרה לשמור על רווחיות ולשמור על קופת מזומנים גדולה מספיק כדי לממן את ההלוואה ואת פעילותה השוטפת.

למעשה, לצערו של גורב, כוונתיו הטובות ורצונו לבנות את החברה לטווח הארוך על בסיס טכנולוגיה חדשה, הקמת רשתות WiFi עירוניות, הם אלה שהובילו, בסופו של דבר, לסיום דרכו בחברה. לא מן הנמנע כי אם גורב היה ממשיך לטמון את ראשו בחול או לבחור ברכישות קטנות יותר, הוא היה נשאר על כיסא המנכ"ל עד היום. כעת, נותר לראות באיזה נתיב יבחרו בכירי החברה: מכירת פעילות ה־WiMAX, המתווה העדיף, או הכנסת משקיע חיצוני שיעשה סדר במסדרונות אלווריון, תוך מהלך פיטורים אגרסיבי נוסף.

מאלווריון לא נמסרה תגובה.

תגיות

10 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
אין קשר לסין או "למות חברות התקשורת". WIMAX מת ולקח איתו את כל מי ששם את יהבו עליו
LTE הרג את ה-WIMAX לפני בערך שנתיים. מי שלא השכיל להבין את זה והמשיך לחלום על רשתות WIMAX, כבר אז התחיל את דרכו למטה. היום ל-WIMAX יש מעט מאוד שימושים, וכולם מבוססים על 802.16D, שזה WIMAX סטטי (כלומר לא טלפונים ניידים). השוק לזה מאוד קטן. חבל - אבל זה היה צפוי, והכתובת הייתה על הקיר. העולם בחר LTE, ולא אלווריון היא זו שתשנה את זה
09.07.12
לכל התגובות