אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ככה לא יוצרים שוויון בנטל צילום: יואב גלאי

ככה לא יוצרים שוויון בנטל

שיעור התעסוקה של נשים ערביות בישראל גדל בהתמדה, אך הוא עדיין הנמוך ביותר באיזור

09.07.2012, 07:59 | דני רובינשטיין
שיעור התעסוקה הנמוך של נשים ערביות בישראל מוכר ומכביד על כלכלת המדינה. כמובן, תופעה זו אינה מיוחדת לנו, אלא ידועה בחברות מסורתיות בעולם בכלל ובמזרח הערבי בפרט. על רקע זה מפתיע לגלות ששיעור השתתפות הנשים הערביות בכוח העבודה בישראל וברשות הפלסטינית הוא הנמוך ביותר באזור.

פועלות ערביות במפעל (ארכיון), צילום: עידו איז פועלות ערביות במפעל (ארכיון) | צילום: עידו איז'ק פועלות ערביות במפעל (ארכיון), צילום: עידו איז

השליטה בעברית חיונית לעבודה בישראל

ממחקר של חברת הייעוץ האסטרטגי־כלכלי פארטו, שפורסם לפני ימים אחדים, עולה כי נכון להיום, שיעור השתתפות הנשים הערביות בכוח העבודה בישראל עומד על 21%, לעומת קרוב ל־%60 אצל הנשים היהודיות. ברשות הפלסטינית שיעור הנשים העובדות נמוך עוד יותר, ועומד על כ־%17. בטורקיה שיעור השתתפות הנשים בכוח העבודה עומד על כ־27%. בארצות השכנות ירדן, מצרים ולבנון השיעור הוא קצת יותר מ־%24, ואפילו בסעודיה, שבה אסור לנשים לנהוג, שיעור השתתפותן בכוח העבודה הוא כ־%22. רק בתימן שיעור התעסוקה דומה לזה של הנשים הערביות בישראל וברשות הפלסטינית, ועומד על כ־20%.

הנתונים מפתיעים משום שהם מנוגדים לממצאים המוכרים בעולם שלפיהם ככל שהמדינה מפותחת יותר, כך אחוז הנשים המשתתפות בכוח העבודה גבוה יותר. ישראל היא מדינה מפותחת, וגם הרשות הפלסטינית מתקדמת יותר לעומת מדינה כתימן - כיצד אפוא קורה שדווקא בישראל וברשות השתתפותן של הנשים הערביות בכוח העבודה נמוך כל כך? אחד החסמים המרכזיים המונעים מנשים פלסטיניות לצאת לעבודה, הוא כישורי השפה - כדי לצאת לעבודה בישראל צריך לדעת עברית. על פי המחקר, רק 51% מהנשים הערביות בישראל מגדירות את עצמן כבקיאות בקריאה ובכתיבה בעברית, ואצל הפלסטינים בשטחים האחוז נמוך הרבה יותר. ידוע למשל שבין יותר מ־100 אלף הפלסטינים מהגדה וממזרח ירושלים שעובדים במשק הישראלי אין כמעט נשים.

התרחבות ההשכלה גברה על סגירת המפעלים

בשנים האחרונות קיים גידול שנתי של כ־%3 במספר הנשים הערביות בישראל שיוצאות לעבודה. גם זה נתון מפתיע למדי, משום שנשים רבות שעבדו בעיקר בענף הטקסטיל בעיירות הערביות בישראל, בגדה המערבית וברצועת עזה איבדו את עבודתן על רקע שקיעתו של הענף וסגירת המפעלים והמתפרות. רוב גדול של מפעלי הטקסטיל של ישראל והפלסטינים נסגרו בגלל התחרות מסין, וחלק מתעשיית הטקסטיל שהיתה בארץ עברה לארצות השכנות.

גורמים כמו התרחבות ההשכלה וירידה מסוימת בילודה גברו על סגירת המפעלים, ונשים ערביות בישראל ובשטחים יוצאות כיום יותר לעבודה. כדי להגביר את קצב יציאת הנשים הערביות לעבודה, החוקרים ממליצים על הענקת ייעוץ תעסוקתי רחב, עידוד הכשרה מקצועית והקמת מעונות יום. מדובר בהשקעות גדולות, אבל התועלת שתצמח מכך גדולה הרבה יותר.

תגיות