אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הזרים בורחים מישראל: מימשו 400 מיליון שקל במק"מ במאי צילום: בלומברג

הזרים בורחים מישראל: מימשו 400 מיליון שקל במק"מ במאי

לפי נתונים שפרסם בנק ישראל, מתחילת השנה מימשו המשקיעים הזרים 4 מיליארד דולר

09.07.2012, 14:47 | אמנון אטד

נמשכת יציאת המשקיעים הזרים משוק המק"מ. מנתונים שמפרסמת היום (ב') החטיבה למידע ולסטטיסטיקה של בנק ישראל מתברר כי בחודש מאי מימשו המשקיעים הזרים אגרות מק"מ שברשותם בהיקף כולל של כ-400 מיליון דולר. זאת בהמשך למימושים בהיקף מצטבר של כ-4 מיליארד דולר שביצעו המשקיעים הזרים בשוק המק"מ בארבעת החודשים הראשונים של השנה.

המשך יציאת המשקיעים הזרים משוק המק"מ נובע בעיקר מהמלחמה שהכריז בנק ישראל על הספקולנטים במטבע חוץ בתחילת השנה שעברה. זאת לאחר שאותם ספקולנטים ניצלו את פערי הריביות בין השקל לבין הדולר והיורו והזרימו לארץ מיליארדי דולרים, שאותם הם המירו לשקלים לצורך רכישת מק"מ. פעילות ספקולטיבית זו היתה אחת הסיבות העיקריות להתחזקות הניכרת שנרשמה בשער השקל מול הדולר והיורו בשנת 2010.

בינואר 2011 הודיע בנק ישראל על שני מהלכים שנועדו להרחיק את המשקיעים הזרים משוק המק"מ: חיוב תושבי חוץ בדיווח לבנק ישראל על עסקאות במק"מ ובאג"ח ממשלתיות קצרות בסכומים של 10 מיליון שקל ומעלה ביום אחד, וחיוב הבנקים שביצעו עסקות החלף (SWAP) במט"ח עם משקיעים זרים להפקיד בבנק ישראל 10% מהיקף העסקה בפיקדון שאינו נושא ריבית. חובת הדיווח נועדה לפגוע בספקולנטים במט"ח, שפעלו עד אז בחשאיות מוחלטת, והמהלך השני נועד לייקר את עסקאות ההחלף עבור הבנקים, ובאמצעותם גם עבור המשקיעים הזרים.

שני גורמים נוספים שתרמו גם הם ליציאת המשקיעים הזרים משוק המק"מ, הם ביטול הפטור ממס בשיעור של 15% למשקיעים זרים על רווחים במק"מ ובאגרות חוב לטווח קצר, וארבע הפחתות הריבית בהיקף מצטבר של 1% שביצע בנק ישראל מאז חודש אוקטובר האחרון, שהקטינו את כדאיות ההשקעה קצרת הטווח בשקל.

מהנתונים שמפרסם היום בנק ישראל מתברר עוד כי בשוק אגרות החוב הממשלתיות מימשו המשקיעים הזרים בחודש מאי סכום נטו גדול יחסית של כ-790 מיליון דולר. זאת לאחר פעילות מאוזנת באפריל ומימושים מצטברים של כ-600 מיליון דולר באפיק השקעה זה בשלושת החודשים הראשונים של השנה.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
להלן הסיבה האמיתית:
זה שנים שיתרות המק"מ של הזרים הרקיעו שחקים תוך לחץ מסיבי על השקל (המירו דולרים לשקלים והשקיעו במק"מ כך שיצרו היצע גדול של דולרים מה שהוריד את שער הדולר). הנגיד ניסה בכל כוחו לשמור על השער, קנה דולרים במיליארדים, חובות דיווח ועוד, אבל שום דבר לא עזר, עד שמס הכנסה ביטל בדצמבר אשתקד (2011) את הפטור לזרים על המק"מ. הפלא ופלא תוך 4 חודשים הם בחוץ וטוב שכך. לא היה שום דבר טוב בשפיכת הדולרים לארץ,ו"חניה" בבנק ישראל שעוד שילם ריבית לחונה. תארו לכם שאתם תיקחו את רכבכם לחו"ל, תזהמו שם את הסביבה, תתפסו למקומיים את החניה ועוד ייתנו לכם על זה כסף...
אין כמו מיסים  |  09.07.12
2.
רגע, שנייה לא הבנתי, סטנלי פישר הבריח מכאן את כל המשיקיעים הזרים ? למה ? למי זה טוב ?
איך המדינה מרוויחה מכך שמילארדי דולרים נעלמים מישראל יום אחרי יום ? ? ? מה בדיוק הוא רוצה שיקרה כאן ? כרגע זה נראה שבנק ישראל יוזם מיתון עמוק ? מה המטרה ? אה...... שכחתי, כל מה שפישר עושה או אומר קדוש וחייב להיות נכון !
רמי  |  09.07.12
לכל התגובות