אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אילן רביב: "נושאי המשרה באמפל התנהלו בחוסר אחריות" צילום: אריאל שרוסטר

אילן רביב: "נושאי המשרה באמפל התנהלו בחוסר אחריות"

יום אחרי התפטרותו של נציג בית ההשקעות מנציגות האג"ח מסמן מנכ"ל מיטב את יוסי מימן והנהלת החברה כאחראים למצבה של אמפל: "ההסדר המוצע פשוט לא טוב. נילחם בו מבחוץ"

10.07.2012, 07:06 | לירוי פרי

מנהל ההשקעות הראשי של מיטב גמל ופנסיה, יניב צלאל, התפטר אתמול מנציגות בעלי איגרות החוב של חברת האחזקות באמפל, בטענה כי מספר נקודות עיקריות במסגרת מתווה הסדר החוב לא נענו, ובנושא הפטור מתביעות לנושאי משרה בחברה חלה אף רגרסיה לעומת ההצעה המקורית של החברה והבעל השליטה שלה, יוסי מימן. "הצעת הסדר החוב אינה סבירה בכל קנה מידה, ובמיוחד לאור הנסיבות של מקרה אמפל והחוב הכספי של בעל השליטה", נאמר בהודעה שפרסם אתמול בית ההשקעות מיטב.

אמפל שולטת בחברת גדות מיכליות ומחזיקה ב־12.5% בחברת EMG, שצינור הגז שלה ממצרים לישראל מנוטרל בשנה האחרונה בשל פיצוצים חוזרים ונשנים. כמו־כן, מחזיקה אמפל ב־25% מפרויקט האתנול של מימן בקולומביה, שמיועד ליצירת דלק מסוג ביו-אתנול על ידי הפקת אתנול מקני סוכר. הפרויקט נחלק לפרויקט חקלאי, הכולל גידול של קני סוכר ולפרויקט תעשייתי, הכולל בניית והפעלת מפעל לייצור

בשל הפסקת זרימת הגז וחוסר יכולתה של EMG לשלם דיבידנדים לבעלי מניותיה, הציעה אמפל לבעלי האג"ח (משלוש הסדרות: א', ב' ו־ג') הסדר חוב שכולל דחייה של שנתיים בפירעון קרן האג"ח (עד ינואר 2014), כאשר הריבית תשולם כסדרה בתוספת פיצוי של כ־1%.

בסמוך למועד אישור ההסדר יקבלו מחזיקי האג"ח מסדרה ב' כ־5 מיליון דולר על חשבון תשלום הקרן של הסדרה. סכום של 5 מיליון דולר נוספים יועבר לנאמנים של שלוש הסדרות להבטחת תשלומי הריבית. מחזיקי האג"ח יקבלו הקצאה של 23% ממניות אמפל וכן שעבודים נוספים. אמפל התחייבה שלא למשוך דיבידנד לפני פירעון של 50% מקרן האג"ח ולא לבצע עסקאות עם בעל השליטה. מימן מצדו, התחייב להזרים לחברה 6 מיליון דולר באמצעות מניות חברת אלטק שברשותו וכן סכומים נוספים.

בראיון ל"כלכליסט", מספר מנכ"ל מיטב אילן רביב על אכזבתו מהמשא ומתן מול אמפל ומימן (שמכהן בתפקיד יו"ר החברה) ועל חוסר האחריות, לכאורה, של בעל השליטה ובעלי המשרה בנוגע לניהול אמפל, לדבריו. החוב של אמפל לבעלי האג"ח מסתכם בכ־900 מיליון שקל.

מיטב הוא אחד הגופים שנבחרו לייצג את מחזיקי האג"ח בנציגות, יחד עם נציגי כלל ביטוח ומנורה שנחשבים למחזיקים משמעותיים. מחזיקים נוספים באג"ח של אמפל, אם כי בהיקפים קטנים יותר, הם בית ההשקעות אפסילון וחברת הביטוח הפניקס.

דמי ניהול גבוהים מדי

מה הביא אתכם להתפטרות?

"ההסדר המוצע פשוט לא טוב, לא הוגן ולא מספק", טוען רביב. "אני חושב שהצעד הזה של יציאה מהנציגות נעשה קודם כל בגלל שאין באמת רוב בין בעלי האג"ח שתומך בהסדר המוצע. 22 מיליון דולר מהכסף שיוסי מימן הציע להזרים לאמפל, זאת בעצם הלוואה שהוא קיבל מהחברה, אז אנחנו מאוד מודים לאדון מימן, אבל זה אפילו לא כסף שלו. בנוסף, עוד 6 מיליון דולר, שהם התחייבות של מימן לאי משיכת דמי ניהול על פני שנתיים — ונחשבים על ידו לחלק מהזרמה בהסדר. בפועל, ברור שזאת לא הזרמה, אלא ויתור על משיכה של דמי ניהול, שהיו גבוהים מידי מלכתחילה".

ניהלתם מו"מ ממושך מול ראשי אמפל. איך התרשמתם?

"לגבי התנהלות נושאי המשרה באמפל, יש כאן התנהלות לא אחראית. במיוחד ניתן לראות זאת בכך שאמפל האריכה בנובמבר 2011 את אותה הלוואה מפורסמת שהיא נתנה למרחב (שבבעלות מימן, ל"פ) לטובת מימון פרוייקט האתנול בקולומביה. "בנובמבר צינור הגז כבר היה מושבת, אמפל היתה במשבר ואיגרות החוב שלה כבר נסחרו בתשואות זבל. זאת פשוט חוסר אחראיות. כעת אנו מעדיפים לנהל את המאבק מחוץ לנציגות. אנחנו התנגדנו ומתנגדים להסדר המוצע והוא לא לטובת בעלי האג"ח. הוא לוקה בנקודות מהותיות. אנחנו מתכוונים להביע את עמדתנו בעניין ולהלחם עליה".

מה דרשתם מהחברה ומיוסי מימן בנוגע לשכר שמושכים בכירי החברה?

"לדעתנו, הסכומים שנמשכו מהחברה היו גבוהים, ולגבי ההסדר הנוכחי - הסדר השכר שהם הציעו גם בהסתכלות קדימה לא פרופורציונאלי".

פירוק? זה צעד אחרון

מה מונע מכם לדרוש את פירוקה של אמפל?

"פירוק של חברה אמור להיות צעד אחרון. המשא ומתן מתנהל לאורך חודשים רבים, בין היתר כי זו חברה שרשומה בארצות הברית וזה יותר יקר ומסורבל. אנחנו באמת מתחשבים בפרמטר הזה, אך עד גבול מסויים".

האם דרשתם שמימן יכניס את היד עמוק יותר לכיס?

"נתנו הרבה הערות קונסטרוקטיביות. גם בנושא שכר אנשי ההנהלה והגבלת הוצאות מטה וגם בנושא הכסף שבעל השליטה אמור להכניס לחברה".

האם תבקשו מבית המשפט להרים מסך על הנכסים האישיים של מימן?

"זו חברה אמריקאית והדין הוא אמריקאי. אך אני יכול לומר לך שכל הצעדים נבחנים".

דרשתם ממימן למכור נכסים אישיים כמו היאכטה שלו?

"דרשנו שיזרים יותר כסך לחברה. לא נכנסו לאיך תבוצע ההזרמה".

אילן רביב, מנכ"ל מיטב, צילום: עמית שעל אילן רביב, מנכ"ל מיטב | צילום: עמית שעל אילן רביב, מנכ"ל מיטב, צילום: עמית שעל

עסקאות בעלי עניין

האם עומדת על הפרק אפשרות של השתלטות בעלי האג"ח על אמפל?

 

"אחד הצעדים האפשריים זה לפנות למחזיקים נוספים באג"ח של אמפל כדי לבצע שינוי בהנהלת החברה. אנחנו חושבים שתפקיד של מנהלי השקעות בתנאים הנוכחיים זה גם להילחם על השבת כספי העמיתים, במצבים שהחברה לא מחזירה את הכסף. זה נעשה כיום חלק מתפקידו של מנהל ההשקעות. אנחנו לא ננהג באופן שווה בין חברות: היחס לחברה שנקלעת לקשיים כלכליים מטעמים סבירים שונה מהיחס שמגיע לחברה שהכישלון שלה נוצר מחוסר אחריות וריבוי עסקאות בעלי עניין".

מדוע לא דרשתם הרבה יותר מוקדם הפחתה דרמטית של הוצאות ההנהלה באמפל, בדגש על מימן וסמנכ"לית הכספים אירית אילוז?

"זאת באמת שאלה מעניינת, אבל אני חושב שכל עוד כושר ההחזר לא נפגע בעלי האג"ח צריכים לעמוד מהצד. ברגע שיש ערעור כלשהו של כושר ההחזר, אז בעלי האג"ח כבר צריכים להתערב. מי שרוצה להיות מעורב בניהול חברה שיקנה מניות. אנחנו צריכים לדאוג שכושר ההחזר לא יפחת".

כיצד זה שמימן הצליח להעביר עסקאות בעלי עניין - כמו עסקת האתנול בקולומביה - בקלות יחסית בלי התערבות של המוסדיים?

"הדירקטוריון של אמפל קיבל מכתב חריף בעניין ההלוואה על פרויקט האתנול. ברגע שנגעו בהלוואה הזאת, אנחנו התערבנו. אנחנו פועלים בחברות בהן אנו מושקעים גם לפני שהן נקלעות לקושי עצמו. מנסים לאתר את הרגע שבו כושר הפירעון מתערער. אנחנו מתערבים כיום בעסקאות בעלי עניין וחלוקת דיבידנד".

בתגובה לדברים נמסר מאמפל כי "החברה עשתה וממשיכה לעשות הכל על מנת להגיע למתווה הסדר מוסכם, שיכלול דחייה בתשלומי הקרן ללא תספורת כלשהי, לצד התחייבויות של בעל השליטה בהיקף של 40 מיליון דולר".

תגיות