אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המאכזבת בדירוג קרנות אג"ח מסוכנות: אקסלנס High Yield ללא מניות

המאכזבת בדירוג קרנות אג"ח מסוכנות: אקסלנס High Yield ללא מניות

הקרן התברגה אחרונה בדירוג המשוקלל ל־18 חודשים עם תשואה שלילית של 34%, פי שלושה מהממוצע בקטגוריה. מתחילת השנה איבדה 11%

10.07.2012, 07:06 | בועז בן־נון

קרנות אג"ח בסיכון גבוה, המדורגות BBB ומטה או שאינן מדורגות כלל, הן "קרנות של מנהלים". בקטגוריה הזו, יותר מאשר בקטגוריות אחרות, טיב הקרן תלוי ביכולתו של מנהלה לעשות בחירה אקטיבית של אג"ח המתומחרות לדעתו בחסר. לשם כך עליו "לחטט" בין איגרות החוב ולהצביע על אג"ח מסוכנות על פי דירוגן או על אג"ח שאינן מדורגות מסיבה אובייקטיבית כלשהי, אשר לדעתו הן בטוחות ולכן יבטיחו תשואה נאה.

כמובן שכל מנהל מביא בחשבון "תספורת" במקרים מסוימים. בארה"ב התשואה הממוצעת של אג"ח High Yield היא מעל 8%, בעוד ששיעור חדלות הפירעון עומד על כ־2%. שני המספרים הללו מסבירים את הביקוש לאפיק ההשקעה הזה - מדובר באלטרנטיבה אטרקטיבית עבור משקיעי אג"ח שמחפשים תשואה גבוהה יותר וכן עבור משקיעי מניות שמבקשים אלטרנטיבה פחות תנודתית.

רפי ניב, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של מיטב. הקרן הראשונה בדירוג היא הבטוחה בקטגוריה, צילום: אריאל בשור רפי ניב, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של מיטב. הקרן הראשונה בדירוג היא הבטוחה בקטגוריה | צילום: אריאל בשור רפי ניב, מנכ"ל חברת קרנות הנאמנות של מיטב. הקרן הראשונה בדירוג היא הבטוחה בקטגוריה, צילום: אריאל בשור

 

מפחדים מתספורות

בעוד שבארץ קרנות High Yield הן תופעה שולית (הקטגוריה מנהלת כ־850 מיליון שקל בלבד), בעולם הן אפיק מקובל ההולך ומתפתח. כך, למשל, תעודת הסל SPDR Barclays Capital High Yield Bond ETF (סימול: JNK) גייסה בשבוע החולף 85 מיליון דולר, בעוד שבישראל זרמו החוצה מהקטגוריה 51 מיליון שקל ברבעון האחרון.

בכיר בשוק ההון מסביר שהפחד המקומי מהקרנות הללו נובע מהניסיון הרע שיש למשקיעים עם אג"ח מסוכנות. אולם הניסיון מלמד שהמשקיעים ש"נשרפו" בעבר בחרו באפיק ההשקעה הזה כשהמחירים היו כבר גבוהים למדי, בעוד שהזמן הנכון להיכנס לאפיק הזה הוא דווקא בזמנים פחות טובים, כשהשוק זול. כמובן שכותרות העיתונים המדווחות תכופות על "תספורות" אינן מוסיפות לפופולריות של אפיק ההשקעה הזה.

שבע מתוך 15 הקרנות בקטגוריה הן ללא חשיפה למניות, ארבע משקיעות עד 10% במניות, שלוש עד 30% ואחת עד 50%. למשקיעים מומלץ לשים לב גם להבדלי התשואות הקיצוניים בין הקרנות, העומדים על 20% מתחילת השנה, 37% ב־18 החודשים האחרונים ועד 55% בשלוש השנים האחרונות.

התשואות שהשיגה הקבוצה ב־18 החודשים האחרונים אינן מחמיאות במיוחד. אמנם ההשוואה נעשית למדד אג"ח לא ממשלתיות שמכיל גם אג"ח המדורגות גבוה, אך יחס הדאונסייד הממוצע בקטגוריה (מושג המציג באחוזים את התשואה העודפת של הקרן לעומת מדד הייחוס. בתקופות שבהן השוק יורד מדובר ביחס דאונסייד, ובתקופות שבהן השוק עולה - יחס אפסייד) עומד על 267%, הרבה יותר מהאפסייד - 154%. מיטב הזדמנויות! היא הקרן הבטוחה ביותר עם יחס דאונסייד של 108% לעומת יחס אפסייד של 134%, והיא הקרן היחידה עם אפסייד שגבוה מהדאונסייד. בקצה השני אפשר למצוא את אקסלנס High Yieldללא מניות! עם יחס אפסייד של 101% לעומת דאונסייד של 474%.

 

פיזור אחזקות

מיטב הזדמנויות!, המשקיעה עד 30% במניות ובמט"ח, היא הראשונה בדירוג ל־18 חודשים והיחידה שהשיגה תשואה חיובית בתקופה זו. הקרן מנוהלת בשנה וחצי האחרונות על ידי מיטב, ולפני כן היתה שייכת למילניום השקעות. קרן נוספת של מיטב, המדורגת שלישית עם חמישה כוכבים - מיטב High Yield ללא מניות! - השיגה את התשואה הגבוהה ביותר מתחילת השנה ובשלוש השנים האחרונות. ערן סטפק, מנהלן של שתי הקרנות, מייחס את ההבדלים ביניהן לפרופיל הסיכון השונה: "הראשונה מחויבת בהשקעה של לפחות 50% באג"ח מסוכנות, בעוד שהשנייה מחויבת בלפחות 75%".

השנייה בדירוג היא מגדל אג"ח הזדמנויות!, הבולטת בפיזור האחזקות שלה - הקרן השנייה בגודלה בקטגוריה מפזרת את כספה, כ־150 מיליון שקל, בין 328 אחזקות. לקרן הגדולה בקטגוריה - ילין לפידות אג"ח לא מדורגות + 10! - המנהלת 334 מיליון שקל, 243 אחזקות, כאשר הממוצע בקטגוריה הוא 108 אחזקות לקרן.

השורה התחתונה: לאור פערי התשואות הקיצוניים בין הקרנות השונות, שהגיעו עד ל־55% בטווח של שלוש שנים, בחירת מנהל הקרן חשובה שבעתיים.

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות