אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוצים לצאת לחופש? ראו מה מגיע לכם

רוצים לצאת לחופש? ראו מה מגיע לכם

מה עושים הורים שלא נותרו להם מספיק ימי חופשה, איך מחשבים את התמורה עבורם - והאם הבוס רשאי לסרב לבקשה ליציאה לחופש

14.07.2012, 15:26 | מנחם עופר

הקיץ כבר הגיע - ואיתו גם החופש הגדול לילדים. רגע לפני שהעובדים מנצלים את ימי החופשה או נהנים מחופשות מרוכזות, חשוב שידעו את זכויותיהם.

קייטנות עד אמצע אוגוסט

לרוב ההורים יש סידור לילדים עד אמצע אוגוסט במסגרת קייטנות שונות, אך מאמצע החודש מתחילה הבעיה האמיתית; מאחר שאין סידור קבוע לילדים - הם נאלצים לקחת חופשה מרוכזת של ימים רבים.

חופשה עם הילדים (אילוסטרציה) חופשה עם הילדים (אילוסטרציה) חופשה עם הילדים (אילוסטרציה)

אורכה של חופשה נע בין 14 עד 28 ימים קלנדריים (כולל ימי שישי ושבת) בשנה, כמובן שזה תלוי בוותק שצובר העובד אצל אותו מעביד או באותו מקום עבודה ואין רלוונטיות לוותק שצבר העובד במקומות עבודה קודמים או לגילו.

הורה שעובד במשרה חלקית ואינו עובד במשך כל ימות השנה, או עבד רק חלק מהשנה, מכסת ימי החופשה מחושבת לגביו באופן יחסי, לפי מספר ימי עבודתו בפועל כפול מספר ימי החופשה עפ"י חוק חלקי 200 (למעט מצב בו הקשר המשפטי בין הצדדים קיים רק בחלק משנת העבודה, ואז מחלקים ב-240).

מינוס ולא רק בבנק

מה יעשו הורים שלא נותרו להם מספיק ימי חופשה וייאלצו להיעדר ממקום העבודה למספר רב של ימים? כניסה ליתרת חופשה שלילית הנה בעייתית עפ"י החוק. מעביד שאישר חופשה שלילית עלול למצוא את עצמו במצב בו לאחר ניתוק יחסי הצדדים לא יוכל להחזיר לעצמו חוב העובד. ממילא, מעביד גם אינו יכול לאלץ את העובד לצאת ליתרת חופשה שלילית במסגרת חופשה מרוכזת או באופן פרטני ולא יכול לחייב עובד להיכנס לחוב כספי כלפי המעביד. על כן, הורים הזקוקים לימים אלו, אך עם זאת יאלצו להיכנס למינוס מבחינת ימי החופשה שלהם, יצטרכו מראש לסגור זאת מול המעביד ולאשר מולו.

מחלות

פרט לימי החופשה, הורים שכירים שיש להם ילדים קטנים, בשנים הראשונות של חייהם, הם חולים – והרבה! הורים רבים נאלצים להעדר ממקומות העבודה לא אחת, בשל מחלות של ילדיהם. מה החוק אומר לגבי זה?

הורה שיש לו ילד עד גיל 16, זכאי לזקוף ע"ח תקופת המחלה הצבורה שלו, 8 ימי מחלה של ילדו בתנאי שבן זוגו לא נעדר מעבודתו באותם ימים. במידה והעובד הוא הורה יחיד, גדלה כמות הימים והיא עומדת על 16 יום. עובד שיש לו ילד עד גיל 18, בעל וותק עבודה של שנה באותו מקום עבודה, זכאי לזקוף עד 90 יום בשל מחלה ממארת של ילדו ע"ח תקופת המחלה שלו או ע"ח ימי חופשתו. ככל שבן הזוג לא נעדר מעבודתו או שהעובד הנו הורה יחיד, תגדל כמות הימים ל- 110. כל ההיעדרויות הנ"ל צריכות להיות מגובות באישורים רפואיים.

מרווקות להורות

להורים שבשנה שעברה לא היו ילדים והשנה נאלצים להתמודד לראשונה עם הנושא במקומות העבודה

יכולים, בהסכמת המעביד לצרף לימי החופש שנותרו להם ימי חופשה מהשנה שעברה, אך גם כאן יש חוקים בעניין. ההורה יכול היה לקחת רק שבעה ימי חופשה בשנה שעברה ולצרף את היתרה לחופשה שלו בשתי שנות העבודה הבאות.

חופשה עם הילדים היא לא ממש מנוחה

כל הורה יודע כי אין כמו לבלות עם הילדים זמן איכות בחופש, ללא הפרעות מהעבודה, אך עם זאת, אתם לא ממש מספיקים לנוח ומתרוצצים ממקום למקום, במטרה לספק לילדים את מלוא הפעילויות.

מטרת החופשה הנה לאפשר להורה העובד היעדרות אמיתית מהעבודה למטרות מנוחה ואגירת כוח, אך גם למטרות אחרות כמו סידורים וגם מידי פעם חופש עם הילדים (במידת הצורך) – זה דבר שמגיע לכל עובד מבחינה חוקית, מבלי שיפסיד משכרו. העובד אינו רשאי לוותר עליה ובמקום זאת לחשוב שהוא יכול לקבל תשלום כספי, ואין תוקף לוויתור שכזה.

הורים רבים במקום עבודה אחד

במקומות עבודה רבים מועסקים הורים לילדים ולכולם יש את אותה הבעיה בחודשי הקיץ מבחינת הסידור לילדים והחופשות שהם צריכים לקחת באותו הזמן בערך. על פי חוק, המעביד הוא זה שקובע את מועדי החופשות. קביעת לוח המועדים שבהם יצאו עובדים לחופשה היא מסמכויות המעביד, אם כי עליו להפעיל סמכות זו תוך תיאום עם העובד והתחשבות בצרכיו. לא ייתכן שכל עובד יקבע לעצמו את מועדי חופשותיו לפי רצונו ויפגע בסדרי העבודה. למרות זאת, עובד יכול לבחור לעצמו, בהודעה למעביד של 30 יום מראש, שני ימי חופשה בשנה, האחד - בכל תאריך הנראה לו והשני בתאריך מתוך רשימת תאריכים המנויה בתוספת לחוק.

"העם דורש צדק חברתי"

אנו חיים במדינה שבה מדי פעם פורצת מלחמה, מתקיימות שביתות ועוד ולכן אם במהלך החופשה שלקח ההורה לבילוי עם הילדים חלה הפסקה בשל מילואים, מחלה, אבל, שביתה ועוד, ימי ההפסקה לא ייחשבו כימי ניצול חופשה אלא החופשה נפסקת ומתחדשת לאחר תום אותה הפסקה.

ואיך התשלום עבור החופשה מתבצע?

דמי חופשה הנם בסכום השווה לשכר הרגיל (בעובד שעתי - תחשיב לפי ממוצע רבעוני). הסכום כולל רכיבי עמלות ותוספת משמרות, אך אינו כולל רכיבי שעות נוספות, החזר הוצאות, דמי נסיעה ואש"ל. במידה שההורה הפסיק לעבוד לפני שניתנה לו החופשה, ישלם לו המעביד פדיון חופשה בסכום השווה לדמי חופשה שהיו משתלמים לו אילו יצא לחופשה ביום שבו הפסיק לעבוד. אין רלוונטיות לגובה השכר שהיה לו בעת צבירת הזכות לחופשה. אי תשלום דמי חופשה נושא פיצויי הלנה, ואולם פדיון חופשה - אינו נושא פיצויי הלנה.

מעביד עצור – חובת ההוכחה עליך

המעביד חייב לנהל פנקס חופשה ובו ירשמו פרטים בדבר זיהוי העובד, תאריך תחילת וסיום עבודה, מועדי החופשות, סכומים ששולמו (דמי חופשה ופדיון חופשה). חובת ההוכחה לגבי השאלה האם ניתנה חופשה לעובד ומה אורכה, מוטלת על המעביד.

ושתהיה לכולנו חופשה מהנה!

הכותב הנו מנהל מחלקת דיני עבודה במשרד עו"ד שטיינמץ, הרינג, גורמן ושות'

תגיות