אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלומי פריזט: כל מי שפותח חלון רואה שיש מונופול בתחום אספקת הגז צילום: עמית שעל

שלומי פריזט: כל מי שפותח חלון רואה שיש מונופול בתחום אספקת הגז

"המטרה היא שלא יהיה ספק אחד שיצליח לסגור את כל הביקושים כך שהאלטרנטיבה של מי שמצא עוד גז תהיה רק ייצוא" - כך אמר ד"ר שלומי פריזט, הכלכלן הראשי של משרד הממונה על ההגבלים העסקיים

10.07.2012, 13:15 | ליאור גוטמן

"ישנה סוגיה כבדת משקל של איך נראים שיתופי הפעולה בין השחקנים השונים בתחום הגז הטבעי. ממה שבדקנו, זה הנושא של הדיון היום, יש המון שיתופי פעולה, תופעה שלא רואים את זה בעולם והממונה על ההגבלים העסקיים יידרש לזה בקרוב. לרגולטור יש את היכולת לוודא שיהיה שוק למוצר כל מי שפותח חלון היום רואה שיש ספק בודד, ולכן מתקיים שימוע על הכרזת 'תמר' כמונופול", אמר ד"ר שלומי פריזט, הכלכלן הראשי של הממונה על ההגבלים העסקיים.

"המטרה היא שלא יהיה ספק אחד שיצליח לסגור את כל הביקושים כך שהאלטרנטיבה של מי שמצא עוד גז תהיה רק ייצוא" - כך אמר היום פריזט. הדברים נאמרו בפאנל "תחרות במשק הגז הטבעי" שנערך היום במסגרת מפגש ציבורי שערך היום (ג') משרד האנרגיה ברמת גן בנושא מדיניות משק הגז בישראל.

לדבריו, ההסדרה הרגולטורית האחרונה הייתה לגבי משך החוזים עם חברת החשמל, שם הנחה הממונה לקצר את חוזי הגז העתידיים של כלל השחקנים במשק בעד 50% והתיר למי שרכש גז וגילה שאין בו צורך למכור אותו ללקוח שלישי.

יוג'ין קנדל מזהיר "אם ישראל לא תייצא גז לא יפותחו מאגרים חדשים" קנדל, ששותף בוועדה הבין משרדית שבוחנת ייצוא גז, הצהיר שלא כל המטרות שהוצבו בפני המדינה יושגו. "זה תהליך מאוד מורכב. אחת המטרות היא אבטחת אספקת גז ל-25 שנה קדימה למשק ואפילו יותר כי למען האמת הגז לא יעלם בעתיד לגמרי", אמר קנדל ליאור גוטמן, תגובה אחתלכתבה המלאה

"הרציונאל המנחה אותנו הוא באילו תנאים תתפתח פה תחרות. כדי שאחת תתפתח צריך מספר ספקים וצריך עודף היצע. החוזים הם לא שבלונה לכל התעשיה ומותר לכל אחד לחתום על איזה חוזה גז שהוא רוצה, בכפוף לאישור שאין פגיעה רוחבית בשוק", אמר. בהתייחסו לפעולת הרגולציה שהגיעה מאוחר טעם פריזט שאין הפתעה בפעולות הפיקוח כיוון שאלו נעשו רק לאחר חתימת החוזים.

נשיא המכון הישראלי לתכנון כלכלי ד"ר דרור שטרום, שכיהן בעבר כממונה על ההגבלים העסקיים, הציג חזון מרחיק לכת. "השוק הזה שונה לחלוטין מתחרות בשוק אחר. הגז הוא משאב לאומי הכי חשוב של הציבור והוא עתיד לנווט את המשק, כך שלמדינה יש תפקיד מוגבר בהרבה מ'סתם' רגולציה לבחינת תחרות בשוק. להערכתי הסוגיות בתחום התחרות הן רבות לאין ספור עם שתי נקודות פרקטיות חשובות - יש ספק שקיים מונופול והשאלה האם ינקט לראשונה בתולדות המדינה פיצול אחזקות, כלומר שכל שחקן בשותפות גז ימכור את גז ביחס לחלקו. השאלה השניה אם ניתן לשריין למונופסון (חברת החשמל) בלוקים של צריכה . לטעמי התשובה השנייה היא כן", הפתיע את הנוכחים. עוד אמר שטרום שמדינה תעשה טעות אם היא היא תגזור גזירה שווה על כל סוגי המאגרים. "אם יתנו למאגרי ענק כמו תמר וללויתן לייצא חצי מהגז שלנם, כמו שנותנים למאגרים קטנים חדשים, זו תהיה טעות קשה", סיכם.

שלומי פריזט, הכלכלן הראשי ש רשות ההגבלים העסקיים, צילום: עמית שעל שלומי פריזט, הכלכלן הראשי ש רשות ההגבלים העסקיים | צילום: עמית שעל שלומי פריזט, הכלכלן הראשי ש רשות ההגבלים העסקיים, צילום: עמית שעל

אבי גפן : יש פה כאוס רגולטורי שמונע משחקנים להגיע

מנכ"ל ישראמקו אבי גפן התלונן על כך שהמדינה יודעת לפקח על היזמים אבל לא יודעת לעזור. "יש גל צונאמי של רגולטורים. איפה הייתם עד היום? יש הפתעה בהסכמים של הגז?. זה התחיל עם חברת החשמל, לא נגמר איתם באה רשות החשמל והממונה על ההגבלים ואח"כ רשות החברות הממשלתיות ונתג"ז. אתם מדברים על שחקנים בינלאומיים שיבואו אבל במציאות של חצי כאוס שמתחולל פה אף אחד לא יבוא. אנחנו צריכים להתמודד עם זה". בהתייחסו לשאת פיצול השותפויות הסביר גפן שהמדינה תיצור אולי תחרות אבל אז כל שחקן יצטרך להקים מערכת הולכה משלו והעלויות העודפות יפלו על הלקוחות ומחיר הגז יעלה. "אם חברת החשמל או לקוח אחר ירצה לקנות גז הוא ילך למפעיל או לבעל הזכויות הכי גדולות בכל מאגר", כך שהשחקנים עלולים להישאר עם הגז באדמה.

מנכ"ל מודיעין אנרגיה רון מאור הסביר שוועדת ייצוא הגז (ועדת צמח - ל"ג) "עשתה צעד משמעותי בעניין נקודות הקבלה לחוף וקידום התשתיות ואלו דברים שבלעדיהם לא נוכל לפתח הלאה. המאגרים החדשים יספקו ביקושים בשוק המקומי. מצד שני המשקיעים לא מגיעים לישראל ותראו מה קרה בקפריסין. אין שם עוד גז ו-15 שחקנים בינלאומיים רצו לקבל שם שטחי חיפוש. לישראל יש גז אבל אין שחקנים בינלאומיים. המסקנה היא שהרגולטור צריך לעזור ליזמים", אמר

מנכ"ל הכשרה אנרגיה אוהד מראני, ששימש בעבר כמנכ"ל משרד האוצר, אמר שהמשק הישראלי צריך לעודד תעשייה חזקה בתחום הגז ולא לעצור אותה.

"הממשלה צריכה להתנהל לא רק דרך המשקפים של מש האנרגיה. לגבי ביטחון אנרגטי, שקובע שצריך לשמור גז לעתיד, צריך לפוצץ את הבלון. ביטחון יושג לא עם נשמור עתודות אלא רק אם תתפתח כלכלה חזקה כי אנרגיה זה מוצר ואף אחד לא יודע מה יהיו מחיריו בעתיד. אם נמצה את התעשייה למדינה יהיו תקבולים ונשקיע בחינוך ובטכ'. המדינה תהיה חזקה ותמיד נוכל לרכוש את האנרגיה בעתיד", סיכם .

תגיות