אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מגדל שוקי הון: להגדיל את החשיפה לחו"ל צילום: אוראל כהן

מגדל שוקי הון: להגדיל את החשיפה לחו"ל

בכנס לסיכום המחצית הראשונה של 2012 העניקו בכירי בית ההשקעות המלצות להמשך השנה: מניות פארמה אמריקאיות ואג"ח אוסטרליה וברזיל

12.07.2012, 07:51 | רימונה פרקש ברוך

בכירי בית ההשקעות מגדל שוקי הון סיכמו אתמול את המחצית הראשונה של 2012, כאשר בלב העניינים עמדו סוגיית החלטת הממשלה להגדיל את הגירעון, וכן התייחסות למציאות הכלכלית האנטי־השקעתית שמאפיינת את התקופה האחרונה. "התקופה הנוכחית היא תקופת מבחן גדולה לבתי ההשקעות", אמר מנכ"ל מגדל שוקי הון רונן טורם. "המשבר הנוכחי שונה מהמשבר של 2008 שהיה סוג של קפיצת בנג'י עם ירידות חדות, ואחריהן עליות חדות. כעת אנו נמצאים במשבר ארוך יותר ומובנה יותר, שצפוי להימשך עוד תקופה ארוכה. מסיבה זאת היום יותר מתמיד חשוב לפזר סיכונים. אם בעבר השקענו יותר במניות ערך, היום אנו משקיעים יותר בנכסים שאינם קורלטיביים לשוק", הוסיף.

יו"ר מגדל אהרון פוגל הסכים עם הדברים והוסיף כי המגמה צריכה להיות הגדלת החשיפה לחו"ל. "מגדל מובילה את שוק הביטוח לא במקרה. יש לכך שלוש סיבות: הראשונה היא שהיינו הראשונים שיצאו לחו"ל עוד ב־2003, ומגמה זו צריכה להימשך. כלומר, יותר השקעה בחו"ל ופחות בישראל. הסיבה השנייה היא שהחל מסוף 2007 הורדנו את היקף החשיפה למניות בחצי. הסיבה השלישית קשורה להבנה של שפת השוק. אין תחליף לעבודה מקצועית ואנליזה נכונה". פוגל ציין כי המדינה צריכה היום להשתתף יותר בסיכון שלוקחים המשקיעים.

אוסטרליה וברזיל

בהתייחס לתחזיות הצפויות להמשך השנה, אמר מנהל ההשקעות הראשי של מגדל שוקי הון יעקב וינשטיין כי העיניים נשואות לאירופה ולסין. "אנו נמצאים כיום במציאות ששני תהליכים כלכליים גדולים אמורים להכתיב את מצב השוק: המשבר באירופה ומה שיקרה בסין. בנוגע לאירופה, אני מאמין שלפנינו שנים מסוכנות, ונראה זעזועים בכל היבשת. מנגד, קיימת האטה מאוד גדולה בסין שמעטים נותנים לה חשיבות מספקת. השפעתה של סין על השווקים המתעוררים גדולה מאוד".

טורם הוסיף שבית ההשקעות הקים דסק חוץ שיגבה את ההשקעות. בתקופה הקרובה ההשקעה צריכה להיות הרבה יותר דפנסיבית באופייה כדי לשמר את ערך התיק בלי לקחת סיכונים גבוהים מדי". טורם נתן לדוגמה השקעה במניות פארמה גדולות והשקעה בקרנות ריט. מבחינת אזורים גאוגרפיים, טורם מנה את קנדה וארה"ב וציין את איגרות החוב הממשלתיות של אוסטרליה ואפילו של ברזיל. לדבריו, כדי למנוע מצב שבו יותר מדי כסף ייצא לחו"ל, תידרש בסופו של דבר התערבות רגולטורית מקומית.

בכירי מגדל גם מתחו ביקורת על מדיניות הממשלה הדוגלת בהגדלת הגירעון והעלאת מסים. "גירעון אינו דבר טוב, אלא אם הוא נעשה כדי לשמש לדברים שיישאו פירות בעתיד. הגדלת תקציב ביטחון לא יוצרת פירות, ולכן בבחירה שכזו הממשלה למעשה בורחת מעיסוק בסדרי העדיפויות החשובים באמת", אמר פוגל. "גם הרעיון של העלאת מסים הוא שגוי. כבר היום אנחנו נמצאים במס שולי של 65% על עבודה ורווח. ישנה התעלמות מכל המס השולי".

טורם הסכים עם הדברים, והסביר שההחלטה להגדיל את גירעון המדינה איננה ראויה בעיניו. "הגדלת הגירעון איננה ראויה, בעיקר ברגע שהיא לא משמשת למטרות נאותות כמו השבחת התשתיות והחינוך".

צדקנות פוליטית

מי שהשמיע דווקא דעה שונה היה וינשטיין, שסבור שהתשובה היחידה למציאות הקיימת היא דווקא כן הגדלת הגירעון. "אנחנו נמצאים בתקופה דפלציונית, ועלינו לעודד פעילות כלכלית. הדרך היחידה לעשות זאת היא באמצעות הגדלת הגירעון. הדבר החשוב היא לאן ילך הכסף - אם הוא אכן ישמש לתשתיות ולמפעלים, מדובר בפעולה מבורכת".

פוגל התייחס למחאה החברתית והגדיר אותה כאחד הדברים החשובים שקרו בשנים האחרונות במדינה, אולם במקביל העביר ביקורת על ההתנהגות הצדקנית, לדבריו, של פוליטיקאים ושל הרגולטורים. "כל ההתעסקות עם הריכוזיות לוקחת טרמפ על גל המחאה תחת הסיסמה: בואו נדפוק את העשירים, או כמו שנהוג היום לכנותם - הטייקונים". לדבריו, במקום ההתנהלות הצדקנית מוטב היה לו הפוליטיקאים היו נוקטים בצעדים מעשיים שגם מביאים לפתרונות. "במקום להתעסק בדמגוגיה פוליטית, במה שכביכול נותן תשובה - העלאת מסים - מוטב היה לחשוב על פתרונות אמיתיים להקטנת פערים ושוויון הזדמנויות".

וינשטיין הוסיף ואמר כי ללא תוספת שכר רצינית במשק, לא תהיה אינפלציה גדולה בישראל. "למהלכי הורדת הריבית אין כוח לגרום לצמיחה מואצת".

השורה התחתונה: במגדל שוקי הון מאמינים כי בתקופה הקרובה ההשקעה צריכה להיות הרבה יותר דפנסיבית. בין היתר, הם ממליצים לבחון כיום השקעה במניות פארמה גדולות, מניות של קרנות ריט ואג"ח של ממשלות אוסטרליה וברזיל.

תגיות