אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

ניתוח "כלכליסט": שוק הפנסיה עומד להיוולד מחדש ב־2013

מה יעשה עדכון לוחות התמותה לפנסיה החודשית, האם כדאי לרכוש ביטוחי מנהלים לפני שביטול ההגנה מפני שינוי בתוחלת החיים ייכנס לתוקף, איך זה אמור להשפיע על דמי הניהול, ומי עלול לצאת פראייר מכל הסיפור. "כלכליסט" מנתח את משמעויות הרפורמה של הממונה על הביטוח, שעומדת לטלטל את שוק החיסכון לפנסיה ולעצבו מחדש

12.07.2012, 06:57 | שאול אמסטרדמסקי

לא יהיה מוגזם להגדיר את המהלך הכפול שביצע המפקח על הביטוח פרופ' עודד שריג -ביטול המקדם המובטח בביטוחי המנהלים ועדכון לוחות התמותה - כתזוזה של לוחות טקטוניים בעולם החיסכון לפנסיה. המהלך הזה משפיע על הפנסיה של כל אחד ואחד מאיתנו, אם באופן מיידי ואם בעתיד הקרוב. כך או כך, עולם החיסכון לפנסיה הישראלי לא ייראה אותו הדבר.

לעדכון לוחות התמותה יש משמעות גדולה: הפנסיה החודשית של החוסכים, אם בקרנות הפנסיה ואם הם יצטרפו כעת לביטוחי מנהלים, תתכווץ. באוצר טוענים שהכיווץ לא יעלה על 2.5%, אך בפעם שעברה שלוחות התמותה עודכנו, בשלהי 2007, הפנסיה החודשית של חלק מהחוסכים התכווצה בבת אחת בעד 10%. בקרוב, כשקרנות הפנסיה יפרסמו את התקנונים החדשים שלהן, אחרי שיאמצו את לוחות התמותה החדשים, החוסכים יוכלו לדעת בדיוק כמה הם הפסידו.

כדי להבין את השלכות המהלך של שריג על החוסכים, "כלכליסט" משיב על שבע השאלות המרכזיות שעולות מהשינויים הצפויים.

1. איך יודעים בכמה הפנסיה נחתכה?

הבנת השפעת עדכון לוחות התמותה על הפנסיה שלנו היא סיפור מסובך, אך להלן תמצית של העניין כולו: אנחנו חיים יותר ויותר, ולכן ההתחייבות של גופי החיסכון לשלם לנו פנסיה עד יום מותנו הופכת למסובכת יותר. הדרך שלהם לעשות זאת מבלי לקרוס היא לקצץ לנו את הפנסיה בכל פעם שתוחלת החיים מתארכת. בכמה הפנסיה החודשית תתכווץ? אם אתם חוסכים צעירים למדי, ייתכן שבכמה מאות שקלים. אם אתם מבוגרים יותר, סביר להניח שבסכום נמוך הרבה יותר.

הדרך המרכזית להבטיח שהפנסיה החודשית שלנו לא תמשיך להישחק בכל פעם שתוחלת החיים תתארך היא להעלות את גיל הפרישה. למעשה, המשפט האחרון לא מדויק. אפשר גם להכריח את המעסיקים להפריש יותר לפנסיה - מבלי להקטין את המשכורת החודשית, או לתמרץ את החוסכים לחסוך שיעור ניכר יותר מהמשכורת שלהם, או לשנות את מודל הטבות המס כך שיגדיל משמעותית את החיסכון שלנו. אולם אלה מהלכים מורכבים מאוד, ובעולם שבו הפוליטיקאים מטרפדים מהלך כמו העלאת גיל הפרישה, קשה לראות כיצד הם ייצאו לפועל.

השורה התחתונה: אם העסק ימשיך ככה, אחרי עשרות שנות חיסכון חלק גדול ממעמד הביניים יתמודד עם ירידה משמעותית ברמת החיים בפרישה.

עודד שריג, צילום: גיא אסיאג עודד שריג | צילום: גיא אסיאג עודד שריג, צילום: גיא אסיאג

2. מה משמעות השינוי בביטוחי המנהלים?

המהלך הזה משנה לחלוטין את תמונת ענף החיסכון לפנסיה. שריג הודיע למנהלי חברות הביטוח שהחל מינואר הקרוב הם לא יוכלו להמשיך ולמכור לחוסכים ביטוחי מנהלים שבהם מובטחת הגנה מוגדרת מראש מפני עלייה בתוחלת החיים. בעוד חצי שנה כמעט כל החוסכים לפנסיה יהיו חשופים לחלוטין לעלייה בתוחלת החיים. אידיליה של ממש.

אלא שלפי המפקח על הביטוח, השד לא נורא כל כך. על פי החישובים שלו, אפילו אם תוחלת החיים תגיע לאינסוף, המשמעות לא תהיה הרסנית לגובה הפנסיה החודשית. יתרה מזאת, לטענתו, בשום מקום בעולם לא מוכרים הגנה מפני עלייה בתוחלת החיים לחוסכים בני 25, והגיע הזמן שגם בישראל יישרו קו בעניין הזה. אם לא, חברות הביטוח עלולות להגיע למצב שבו הן לא מצליחות לעמוד בהתחייבויות שלהן מבחינה פיננסית, דבר שיאיים על היציבות שלהן עד כדי סכנת קריסה.

השורה התחתונה: לחוסכים חדשים לא יהיה יותר אפיק שיספק להם הגנה מוגדרת מראש מפני עלייה בתוחלת החיים.

3. איך ייראה שוק החיסכון לפנסיה החדש?

ביום שבו יושלם המהלך, החוסכים יוכלו לחסוך באחד משלושה מכשירים: קופת גמל, קרן פנסיה וביטוח מנהלים. מאז 2008 כבר אין הבדל בהטבות המס שהמדינה נותנת לכל אחד מאפיקי החיסכון, והחל מינואר יצטמצמו גם הבדלים מהותיים אחרים ביניהם. לפחות לפי חזונו של שריג, שלושת האפיקים יהפכו למכשירי חיסכון כמעט זהים.

כלי החיסכון לגיל הפרישה בנוי כיום משלושה רכיבים: ביטוח חיים למקרה של מוות, ביטוח למקרה של אובדן כושר עבודה וחיסכון לגיל הפרישה. אחרי שהמהפכה המלאה המתוכננת על ידי המפקח על הביטוח תתממש, כל חוסך יוכל לרכוש את כל אחד מהמרכיבים האלה בנפרד בהתאם לשיקולי מחיר ושיקולים אחרים. יתר על כן, אפילו את מרכיב החיסכון החוסכים יוכלו לפצל לשניים: להפקיד את כספי הפנסיה אצל חברה אחת, אבל לקנות מחברה אחרת הבטחה לפנסיה חודשית בגובה קבוע מראש. כך יתפתח, מקווים באוצר, שוק של קצבאות, שבו החוסכים יוכלו לעשות סקר שוק בין מגוון של חברות בשקיפות מלאה. בניגוד למצב כיום, שבו רוב החוסכים שרויים בעלטה פיננסית, בעתיד החוסכים אמורים להיות מסוגלים לקבל החלטה מושכלת.

השורה התחתונה: המסר הבסיסי של שריג הוא שבפנסיה, כמו במוצרים אחרים, בסופו של דבר מה שחשוב הוא המחיר. החוסך יצטרך לשאול את עצמו מה דמי הניהול הנמוכים שמציעים לו, וכך יוכל לבחור היכן לשים את חסכונותיו.

4. איך יושפע מי שחוסך בביטוח מנהלים ישן?

 

ביטול מקדם הקצבה המובטח בביטוחי המנהלים לא נוגע למי שכבר חוסכים כיום באפיק חיסכון זה. ביטוח מנהלים הוא חוזה בין חברת הביטוח לחוסך, וכמעט אין אפשרות לשנותו אחרי ששני הצדדים חתמו עליו. לכן, בכל פעם שהאוצר עושה רפורמות בתחום הביטוח, נוצרת שכבה גיאולוגית חדשה של ביטוחי מנהלים. כך היה ב־2001, ב־2004 וב־2008, וכך יהיה ב־2013.

השורה התחתונה: מי שכבר חוסכים בביטוח מנהלים לא צריכים להיות מוטרדים מביטול המקדם

.

5. האם זה הזמן הנכון לרכוש ביטוח מנהלים?

בדיוק על הקלף הזה חברות הביטוח וסוכני הביטוח ינסו לרכוב בחצי השנה הקרובה, עד שהמודל החדש של המפקח ייכנס לתוקף בינואר 2013. סוכני הביטוח צפויים להתחיל לשווק בנמרצות את ביטוחי המנהלים עם המקדם המובטח, מהר מהר, רק היום, רגע לפני שהם נגמרים. המפקח על הביטוח ער לעניין הזה, ולכן יגביל את חברות הביטוח בכך שלא יוכלו למכור יותר מפי 1.5 מכמות ביטוחי המנהלים שמכרו בשנה שעברה. אם נתחשב בכך שנותרה רק חצי שנה, ושעד כה חברות הביטוח מכרו ביטוחים בקצב דומה לשנה שעברה, המשמעות היא שבשביל להגיע לתקרה שקבע המפקח הן צריכות להכפיל את קצב המכירות - דבר שיהפוך את השיווק של הסוכנים לאגרסיבי במיוחד.

אז הנה שני טיפים קצרים לחוסכים שיתלבטו אם לרכוש ביטוח מנהלים בחצי השנה הקרובה. ראשית, צריך לזכור שביטוחי המנהלים שחברות הביטוח יציעו ממחר ועד סוף השנה לא יהיו זהים לביטוחי המנהלים שנמכרו עד אתמול. זאת משום שהעדכון של לוחות התמותה העלה את המקדם המובטח שחברות הביטוח מציעות. אם עד אתמול הן מכרו מקדם של 200 - שמשמעותו פנסיה חודשית של 5,000 שקל למי שיחסוך מיליון שקל - ייתכן שממחר הן ימכרו מקדם של 210 או יותר. כך, הפנסיה החודשית תקטן.

שנית, לפני שמחליטים אם לחסוך את הכסף בביטוח מנהלים או בקרן פנסיה, כדאי לזכור שסוכני הביטוח מקבלים תגמול גבוה יותר ממכירת ביטוחי מנהלים. זה לא אומר שהם פועלים לרעת הלקוחות, אבל זה משהו שכדאי לדעת. גם כדאי לדעת שמלבד סוכני ביטוח מסתובבים בשוק גם יועצים פנסיוניים עצמאים שאפשר להתייעץ איתם.

השורה התחתונה: אפשר להתחיל להתכונן למתקפת שיווק אגרסיבית של ביטוחי מנהלים בחצי השנה הקרובה.

6. האם השינויים נוגעים גם לדמי הניהול?

אחת מתופעות הלוואי של המהלך של שריג היא הוזלה צפויה בדמי הניהול בחיסכון לפנסיה. התהליך אמור לעבוד כך: כיום חברות הביטוח גובות דמי ניהול יקרים יותר בביטוחי מנהלים בהשוואה לקרנות פנסיה, כי הן יכולות להציע לחוסכים את ההגנה המובטחת מראש מפני העלייה בתוחלת החיים. החל מ־2013 ביטוחי המנהלים יאבדו את היתרון הזה ויהפכו למוצר כמעט זהה לקרנות פנסיה. במצב כזה, לא תהיה שום הצדקה לגבות דמי ניהול יקרים יותר עבור ביטוחי מנהלים.

אלא שכאן ניצב מכשול. על פי רפורמת הפחתת דמי הניהול שתצא לדרך גם כן בינואר 2013, דמי הניהול המקסימליים בביטוחי מנהלים יהיו 1.1% מהחיסכון ו־4% מכל הפקדה חודשית. בשלב השני, בינואר 2014, דמי הניהול המקסימליים על החיסכון יירדו ל־1.05%. הבעיה היא שדמי הניהול המקסימליים בקרנות הפנסיה נמוכים במידה משמעותית: 0.5% לכל היותר מכלל החיסכון ועוד 6% לכל היותר מכל הפקדה חודשית. אם ביטוחי המנהלים יאבדו כל יתרון ביחס לקרנות הפנסיה, מדוע לא להשוות את דמי הניהול המקסימליים בשני המוצרים? מצד שני, יש שיאמרו כי יש כאן אישור מטעם משרד האוצר לחברות הביטוח פשוט לגנוב את החוסכים ללא כל צידוק.

השורה התחתונה: צפויה הוזלה בדמי הניהול בביטוחי המנהלים מ־2013, כתופעת לוואי של ביטול מקדם הקצבה המובטח.

7. אז חוסך שלא יוריד את דמי הניהול ייצא פראייר?

הפחתת דמי הניהול המקסימליים בביטוחי המנהלים לרמה של קרנות הפנסיה תהיה מהלך הגיוני מבחינה כלכלית, אבל כמעט בלתי עביר מבחינה פוליטית. מהלך כזה דורש תהליך חקיקה, ובדרך לשם צריך לעבור את הח"כים, ובייחוד את ח"כ חיים כץ, שלא שש לפגוע בסוכני הביטוח או בחברות הביטוח. בינתיים, מקווים באוצר, התחרות אמורה לעשות את שלה.

אז הנה מסר חשוב לציבור החוסכים: בעולם החדש, שבו גם ביטוחי מנהלים וגם קרנות פנסיה לא מבטיחים הגנה מפני עלייה בתוחלת החיים, מי שמשלם על ביטוח מנהלים דמי ניהול גבוהים יותר ממה שמשלמים בקרן פנסיה הוא פשוט פראייר.

השורה התחתונה: אם המסר הצרכני יחלחל, ייתכן שהתחרות תעשה את שלה, ותהיה הוזלה משמעותית בדמי הניהול בביטוח המנהלים. משמעותה לחוסכים באפיק זה היא תוספת של עוד מאות אלפי שקלים לחיסכון.

תגיות

28 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

28.
אחרי 2013 איראן תשאיר בידי בתי ההשקעות אלפי תיקים ללא ביקוש
ככה שהנוסטרו ודמי הניהול ישמינו את בתי ההשקעות ויאפשרו לשוק הנגזרים הלאומי והעולמי להתנפח עוד יותר על גב העניים שישרדו את האטום והכימי... ככה עושים עסקים או "עשקים" העושקים מבתי ההשקעות - סודות הנסוטרו... הבנת את זה ברוך ?
שוק הפנסיה ישתנה  |  27.07.12
27.
הגיע הזמן לשחרר את האזרחים מחוק פנסיה חובה
הרי הסיבה היחידה שיש את החוק הזה כדי לממן מאות אלפי עובדי מדינה שלא עבדו (במובן האמיתי של עבודה, לא לבוא לשתות קפה) יום אחד בחיים שלהם ונהנים מתנאים מופלגים סתם כי נולדו 20 שנה קודם. גם ככה ברור לכולם שכל המכפילים למינהם הם פיקציה (גם אם נניח שלא הם לא מגינים מאינפלציה), בסוף גם כשתגיע לגיל 60 מישהו יתעורר איזה חכמולוג ויעלים לך את הכסף שחסכת - שאותו כבר שדדו לך לפחות פעמיים (מיסים פסיכיים ודמי ניהולים פסיכותיים). למה אני צריך לשלם עשרות אלפי שקלים בשנה ביטוח לאומי אם אני מפריש לפנסיה ? למה אני מחוייב לשלם דמי ניהול על "ניהול" שבסופו המדד מנצח את ה"ניהול". מי שיש לו טיפת שכל משקיע מעבר לים היכן שיש גם מיסים סבירים (ואם לא מחיזירם את הכסף לישראל אין צורך לשלם מס הכנסה).
דניאל  |  15.07.12
25.
ההבבדל בין קפיטליזם אמיתי לקפיטליזם על פי גירסת נתניהו את פישר :
בקפיטליזם אמיתי, לוקח אדם את כספו, משקיע אותו כראות עיניו, לוקח את הסיכון, ואם יצליח, יזכה בפירות הצלחתו. בקפיטליזם נוסח נתניהו/פישר, לוקח אדם את הפנסיה של מעמד הביניים ומשקיע אותו כראות עיניו. אם יצליח, הוא יהנה מהפירות. אם יכשל, הרי שהוא נותר ללא צלקות ומעמד הביניים נשאר ללא פנסיה...
אדם א. , מרכז  |  14.07.12
לכל התגובות