אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרשנות: שריג מודה שביטוח המנהלים נחות

פרשנות: שריג מודה שביטוח המנהלים נחות

גם באוצר הבינו שלא ניתן לבטח מפני התארכות תוחלת החיים, כי מדובר בסיכון שלא ניתן להעריך

12.07.2012, 08:23 | אבי אייכלר

שלשום התבשרנו כי מינואר 2013 המפקח על הביטוח פרופ' עודד שריג יגביל את חברות הביטוח בשיווק פוליסות קצבה המבטיחות מקדם מובטח מראש שאמור לספק הגנה להתארכות של תוחלת החיים. התוצאה המיידית והכמעט היסטרית שאני ועמיתי מזהים בשעות שחלפו מאז פרסום הודעת האוצר, היא שציבור החוסכים המודאגים משוכנעים שחייבים למהר ולרכוש כעת ביטוח מנהלים, לפני שהוא אוזל.

אחת הפרשנויות שניתנה למהלך של האוצר היא שהמפקח למעשה מגן כך על חברות הביטוח מפני התחייבויות עתידיות שבהן לא יוכלו לעמוד. לכן, כך נטען, יש לאסור את שיווקם של ביטוחי המנהלים בפורמט הישן. גם אם יש בטענה זו ממש, האמת היא שהמפקח על הביטוח בחר להגן בפועל דווקא על ציבור החוסכים ולא על חברות הביטוח, שליציבותן אין צורך לחשוש.

מנטרלים את הרעיון הבסיסי בביטוח

את הטענה הזו צריך להסביר: נכון להיום ביטוח המנהלים לא באמת מהווה מוצר ביטוחי, מאחר שההתניות הכרוכות בתוכניות הביטוח לקצבה המובטחת כופות על החוסך לבחור במסלולי פרישה ספציפיים. מסלולים אלה מבטיחים תקופת תשלום פנסיה מינימלית במשך 240 חודשים, או יותר. עובדה זו מנטרלת למעשה את הרעיון הטמון בביטוח, מאחר שמדובר בתוכנית שבה החוסך מלווה את כספו לחברת הביטוח והחברה מצדה מבטיחה להחזיר לו את הקרן ואת הריבית למשך התקופה המובטחת. זאת על בסיס תוצאות השקעותיה.

למעשה, רק לאחר 20 שנות חיים אחרי הפרישה מתחילה באמת תקופת הביטוח. עם זאת, כמות הכסף העצומה שהלקוח מותיר בידי החברה המנהלת את ביטוח המנהלים מאפשרת לה לממן את כל יתרת חודשי חייו, אם תתקיים, לתקופה ארוכה מאוד. לבסוף היא אף נשארת עם עודף כסף לא מבוטל בידיה - על חשבון הלקוח.

אילוסטרציה, צילום: דוד הכהן אילוסטרציה | צילום: דוד הכהן אילוסטרציה, צילום: דוד הכהן

בפועל, לא ניתן להציע ביטוח מפני התארכות בתוחלת חיים, מאחר שמדובר בסיכון שאותו לא ניתן להעריך - ולכן מן הראוי שלא ישווק מוצר "ביטוחי" שכזה.

החלטת המפקח על הביטוח מהווה אפוא הודאה בכך שמדובר במוצר שאינו מספק את כותרתו. זו הראיה החותכת לטענות שנשמעו עד כה מאנשי מקצוע נטולי זיקה כי מדובר במוצר נחות ושאינו מומלץ בעליל.

בקרוב אולי יציעו מוצרים חדשים

על ציבור החוסכים להיזהר כעת. אחת משיטות השיווק הידועות היא ליצור מוצר במהדורה מוגבלת, כדי ליצור לו ביקוש. הצרכן, מחשש להחמיץ הזדמנות, אץ לרכוש את המוצר מתוך תפיסה שאם הוא לא יהיה זמין להשגה בעתיד, הרי שמדובר בסיבה מספקת לחשוק בו. אולם, מותר לומר שאם כספכם יקר לכם ואינכם בעד לבזבזו לריק, ותרו מראש על "ההזדמנות הנדירה" לכאורה, ואל תעשו את הטעות שאותה כל כך מצפים מכם לעשות.

מה עומד לקרות כעת בשוק ביטוחי המנהלים? אם צריך לצפות את המהלך הבא בהתבסס על ניסיון העבר, הרי שאנו צפויים להיחשף בעוד זמן לא רב לתוכניות ביטוח חדשות שיכללו רכיבים ייחודיים שיבדלו את המוצר מקרן הפנסיה. ייתכן שחלקם יהיו בעלי ערך אמיתי.

הכותב הוא הוא יועץ פנסיה עצמאי ומנכ"ל חברת "מירב הפנסיה"

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
פתרון פשוט לאין בעיה
מנפחים בעיה שאיננה קימת כנראה כדי לקדם את הציבור בגזרות פנסיוניות חדשות אז כמה עובדות: 1. אין בעית תוחלת חיים יש בעיה של חברות ביטוח ופנסיה שרוצות לקחת כסף שנחסך ולפרוש אותו על מספר שנים לא ריאלי. דהיינו חלקו את כספי החיסכון ל20 שנה החל מגיל היציאה לפנסיה שהוא 67 קיבלתם תשלום חובה של פנסיה עד גיל 87 (הרבה מעבר לתוחלת החיים הנוכחית וגם העתידית) 2. ומה יקרה אחרי גיל 87??? ובכן לאותו קמצוץ אחוז של פנסיונרים שיגיעו מעל גיל נפלא זה הממשלה תהפוך למבטח הפנסיוני שלהם. ולמה תעשה זאת הממשלה? מכיוון שמשך 20 שנות תשלום הפנסייה החל מ67 הפנסיונר ואשתו יקבלו סכום גדול ב-50% ממה שקיבלו עד עכשיו וזה פוטר את הממשלה מהשלמות הכנסה ותמיכות למינהן. 3. אז למה לא חשבו על שיטה כזו עד עכשיו?? מכיון שחברות הביטוח והפנסיה לא רוצות לוותר על התספורות לפנסיונרים. דהיינו נפתר בעל הפוליסה לפני 87 יורדת הפנסיה ל60% נפטרו שניהם כל הכסף הולך לחברה (במקום לשארים) 4. אבל יש הבטחת תשלום עד 240 חודשים? כן אבל רק עד גיל 85 וגם אז הירידה בתשלום הפנסיה החודשית כה משמעותית שרבים מעדיפים לא לחשוב על היורשים.
פנסיונר  |  12.07.12