אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אולמרט: אין לי כוונה להיכנס לפוליטיקה צילום: עמית שעל

אולמרט: אין לי כוונה להיכנס לפוליטיקה

יומיים אחרי הזיכוי, ראש הממשלה לשעבר נואם לראשונה על במה מרכזית. בפתיחת כנס על מלחמת לבנון, אמר אולמרט: "רוצה להרגיע את כולם. אין לי כוונה להיכנס לפעילות פוליטית. אני לא מעורב בשום מפלגת מדף". על מלחמת לבנון אמר, כי פרצה "בגלל כישלון הדרג הפיקודי לבצע את הוראות הדרג המדיני"

12.07.2012, 13:23 | אטילה שומפלבי, yent

שש שנים בדיוק לאחר שפרצה מלחמת לבנון השנייה, נואם בצהריים (יום ה') ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בכנס על מלחמות לבנון ותפיסת הביטחון שעורך המכון למחקרי ביטחון לאומי בתל אביב.

אולמרט עמד במרכז הסערה הפוליטית והמשפטית השבוע, עם זיכויו ממרבית האישומים נגדו במספר פרשות. בתחילת דבריו הסביר אולמרט: "אני קורא בימים האחרונים על התוכניות שלי ואני רוצה להרגיע את כל המודאגים. אין לי שום כוונה להיכנס לפעילות פוליטית. אינני מעורב בשום מפלגת מדף. אין לי שום כוונה שיגררו אותי למקומות כאלה".

בהתייחס למלחמת לבנון אמר אולמרט כי "שר הביטחון פעל בצורה מדודה, שקולה ובהחלט מרשימה כדי למנוע אפשרות של פישול של חטיפה בצפון. המלחמה פרצה בגלל כישלון הדרג הפיקודי לבצע את הוראות הדרג המדיני שלא להיכנס לפינה הזו (של החטיפה), מתוך הבנה שזה יחייב אותנו להגיב".

אהוד אולמרט השבוע, צילום: אלכס קולומויסקי אהוד אולמרט השבוע | צילום: אלכס קולומויסקי אהוד אולמרט השבוע, צילום: אלכס קולומויסקי

על שר הביטחון הנוכחי, אהוד ברק, רמז אולמרט: "היו כל מיני כאלה שייעצו לי כל מיני דברים ואמרו שזה מצוין ושזו התגובה הראויה. אחרי שזה קרה, אמרו אותם אנשים שהיינו צריכים לעשות 'פוס' ולחשוב. חצי שנה התכוננו לאפשרות הזו ושל תגובה למקרה הזה. ברור לכול שאחרי יומיים שלושה הלגיטימיות להתגרות הזו יורדת".

אולמרט סיפר כי "כשהיו אירועים בדרום, אותם אנשים שייעצו לי בדיעבד שהיינו צריכים להמתין חודש לפעולה בצפון, אמרו אז שברגע שייפול טיל על אשדוד - צריך לפעול. מיד. באותו הרגע. 'וואלה', אמרתי, 'זה אותם אנשים שאמרו שבצפון היה צריך לחכות'. איך דברים משתנים כשאתה משנה פוזיציות".

בהתייחס לשדה הקרב העתידי, הדף ראש הממשלה לשעבר את הביקורת על מינוי רמטכ"ל יוצא חיל האוויר. "מי אמר שהיכולת לדעת ולהפעיל בסנכרון נכון את כל המרכיבים יותר גדולה אצל איש קרקע מאשר אצל איש חיל אוויר?". הוא תקף את "כל התפישה המקובעת, הדוגמטית הזו, שמלחמה ראויה היא כשאלף טנקים פורצים קדימה ונכנסים לשטח האויב וכובשים שטחים ומשתלטים על ערים וכל מיני דברים כאלה, ולכן איש קרקע יודע לעשות יותר טוב. את הסנכרון של כל המרכיבים של מלחמה מודרנית יודע לעשות הכי טוב האיש הכי טוב".

הוא הזדהה עם "דברי הזעם של חלוץ, שיצא נגד האמירות שלפיהן הגיע לממשלה ואמר 'רק מהאוויר'. הוא אמר לממשלה שלא יהיה כאן נוק-אאוט. כל השרים ידעו את זה". לדבריו, הוא הוביל מהלך מלחמתי מתוך תפיסה ש"צריך ליצור לחץ צבאי כזה שיביא להתערבות בינלאומית שתשנה את המציאות".

חלוץ: היו שגיאות

רא"ל במיל' דן חלוץ, שכיהן כרמטכ"ל במלחמה נאם אף הוא בכנס ופתח את דבריו בפנייה לאולמרט: "אני רוצה לברך את ראש הממשלה לשעבר על תוצאות המשפט". בהתייחס למלחמה אמר חלוץ: "תמיד שואלים אם המאזן האסטרטגי של המדינה השתפר מ-2006, אך בעיניי זה לא רלוונטי. לבודד את מלחמת לבנון השנייה ולהגיד שהיא ההיפוך של המצב זה הבל הבלים. מצרים השתנתה, סוריה, לוב, עיראק, אנחנו השתנינו".

הוא הודה כי במלחמת לבנון השנייה "היו שגיאות ואנו ממשיכים לעשות שגיאות עד היום. מדיניות הפעלת הכוח מול החיזבאללה מאז היציאה מלבנון הייתה נכונה. בסופו של דבר אנחנו מנהלים סיכונים, לא הצלחות. לנהל סיכונים זה לנהל את היום-יום שלנו, ולכן היציאה הייתה נכונה אך המדיניות שלאחריה לא הייתה נכונה. נאמר שכשתשוגר הרקטה הראשונה, נרעיד את לבנון. אבל הרעדנו את עצמנו. ארגון החיזבאללה הוא תוצאה של 1982, הוצאנו את פתח וקיבלנו את החיזבאללה".

הרמטכ"ל לשעבר הוסיף כי טרום לבנון השנייה, התוכניות האופרטיביות לא היו מושלמות: "אימוני צה"ל לא התקיימו במשך שנים באופן סדור בצה"ל". לדבריו, גם מפקד חיל האוויר כרמטכ"ל מוכשר ככל שיהיה לא יכול היה לקחת בחשבון את כל אלה, "אבל אני לא בורח מזה שזה היה אצלי". חלוץ הדגיש: "המעבר התודעתי ממצב בט"ש למצב לחימה אחרת לא התרחש בקצב המתאים, לא ברמה הלאומית ולא הצבאית, גיוס המילואים לא היה במועד, שיח פנים צה"לי לא היה מספיק טוב, השפה לא הייתה מספיק חדה וברורה".

בעת כהונתו כראש ממשלה ניהלו אולמרט וחלוץ את מלחמת לבנון השנייה נגד ארגון חיזבאללה בקיץ 2006. במהלכה נורו לעבר יישובי הצפון אלפי רקטות וכוחות צה"ל פלשו לשטח לבנון. היא החלה ב-12 ביולי 2006 עם חטיפתם של שני חיילי צה"ל. הלחימה הסתיימה ב-14 באוגוסט 2006 בעקבות כניסתה לתוקף של הפסקת אש שהושגה בחסות האו"ם.

תגיות