אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בשבוע הבא: דיון ראשון בחוק ריסון שכר הבכירים צילום: אלכס קולומויסקי

בשבוע הבא: דיון ראשון בחוק ריסון שכר הבכירים

ועדת חוק, חוקה ומשפט תחל בהכנת החוק - שכלל לא קובע תקרת שכר - לקריאה שנייה ושלישית; יוזמי החוק המקורי: "הצעת החוק שאושרה היא אחיזת עיניים ולא תביא להפחתה של שקל בשכר הבכירים השערורייתי"

12.07.2012, 18:14 | תומר אביטל

שבועיים לפני פגרת הקיץ, הכנסת סוף סוף פותחת במלאכת ההכנה של החוק לריסון שכר הבכירים בחברות ציבוריות לקריאה שנייה ושלישית. ביום שני הקרוב תדון לראשונה ועדת חוק, חוקה ומשפט בראשותו של ח"כ דוד רותם (ישראל ביתנו) בחוק - שכלל לא קובע תקרת שכר.

לפי החוק, אותו קידם שר המשפטים יעקב נאמן, תיקבע מדיניות תגמול על ידי ועדה מיוחדת שימנה הדירקטוריון. הוועדה תהיה מורכבת מרוב של דירקטורים חיצוניים ושאר חבריה יהיו דירקטורים בלתי תלויים. המלצות הוועדה יוגשו לאישור הדירקטוריון ומשם לבעלי המניות, שם המדיניות תאושר רק ברוב של בעלי מניות המיעוט, שאינן קשורות לבעל השליטה. במידה והמדיניות לא אושרה, הדבר יחזור לדירקטוריון שיהיה חייב להתייחס לתוצאות האסיפה הכללית ולבסוף הוא זה שיבחר את המדיניות, כך שההכרעה הסופית היא של הדירקטוריון.

יעקב נאמן. קידם את החוק, צילום: מיקי אלון יעקב נאמן. קידם את החוק | צילום: מיקי אלון יעקב נאמן. קידם את החוק, צילום: מיקי אלון

במילים פשוטות, הוועדה דורשת מהחברה, או יותר נכון מהדירקטוריון, להתנהג בבגרות. נאמן ואנשיו מאמינים שחברה רצינית תתבייש להעניק שכר למנכ"ל שגבוה פי 50 או 100 מהשכר הממוצע בחברה (בהמלצות המתוקנות, הממוצע כולל עובדי קבלן). המלצות נאמן משלימות תיקוני חקיקה רבים בשנים האחרונות המגבירים את כוחם של בעלי מניות המיעוט, עצמאותו של הדירקטוריון ואחריותו וכן התגברות כוחם של המוסדיים.

יוזמי החוק המקורי להגבלת שכר הבכירים, חברי הכנסת שלי יחימוביץ' (עבודה) וחיים כץ (ליכוד), צפויים לתבוע בכנסת הכנסתם של שינויים בהצעה. לדבריהם, הצעת החוק שאושרה "היא אחיזת עיניים, ולא תביא להפחתה של שקל אחד בשכר הבכירים השערורייתי".

אילן פלטו, מנכ"ל איגוד החברות, אמר לקראת הדיון בכנסת כי "עמדתנו היא שהאחריות על שכר הבכירים צריכה להמשיך להיות בידי דירקטוריון החברות בלבד. כל נתוני השכר הם נתונים פומביים הידועים לכלל המשקיעים, שיכולים לבחור 'להצביע ברגליים'. הספורט הלאומי מאז המחאה החברתית הוא לחבוט כמה שיותר חזק במגזר העסקי בישראל".

פלטו הוסיף, כי "השכר הממוצע בקרב יו"רים ומנכ"לים ירד ב-2011 בכ-23% לעומת 2010. גיוס ההון ב-2011 צנח בכ-60% לכ-5.5 מיליארד שקל בלבד לעומת 13 מיליארד שקל ב-2010. בנוסף, ב-2011 ראינו 31 חברות ציבוריות שנמחקו מהבורסה, גם בגלל עומס הרגולציה. תנו לכוחות השוק לפעול, למחזיקי מניות המיעוט שמורה הזכות לממש את אחזקתם בחברה, אך אין להסמיך אותם דה פקטו לשמש כבעלי השליטה בחברות".

תגיות