אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השופט שילה: למנות חוקר שיבדוק אחריות גאון וזבידה לקריסת אייס צילום: ישראל הדרי

השופט שילה: למנות חוקר שיבדוק אחריות גאון וזבידה לקריסת אייס

במהלך דיון שהתקיים הבוקר בבקשת ספקי אייס להורות על מימוש ערבויות הבעלים לשעבר הציע השופט להוציא צו מניעה שיאסור על הבנקים להחזיר לגאון וזבידה פקדונות שנמצאים בבנקים

15.07.2012, 14:26 | ענת רואה

שופט ביהמ"ש המחוזי מרכז, אילן שילה, מציע למנות חוקר שיבדוק את התנהלות רשת אייס בתקופה שקדמה לקריסתה ואת התנהלותם של הבעלים לשעבר, משה גאון ושלמה זבידה. בין היתר יבדוק החוקר את נסיבות מתן הערבויות מצד גאון וזבידה בסכום של 18 מיליון שקל, ערבויות שכיום מסרבים הבנקים לממש אלא דורשים שקופת הנושים הלא מובטחים תישא בסכום.

משה גאון, צילום: אוראל כהן משה גאון | צילום: אוראל כהן משה גאון, צילום: אוראל כהן

במהלך דיון שהתקיים הבוקר בפני שילה הוא הציע בנוסף להורות על צו מניעה זמני נגד הבנקים, שימנע מהם להחזיר לגאון וזבידה פקדונות בסכום של 14 מיליון שקל במזומן שנמצאים בידי בנק לאומי, הבנק הבינלאומי ובנק הפועלים, והופקדו שם כבטוחה לכתבי הערבות. לבקשת עו"ד רונן מטרי המייצג את גאון וזבידה טרם ניתן צו המניעה, אך הבנקים הסכימו בדיון כי עד מתן החלטה אחרת – הם לא מחזירים את הפקדונות לבעלים לשעבר.

בשבוע שעבר חשף "כלכליסט" כי כמה מהספקים באייס שהם נושים לא מובטחים בהיקף של 200 מיליון שקל מנהלים לבדם מאבק באמצעות עו"ד יקיר ניידיק, למימוש ערבויות הבעלים לשעבר, כאשר כונס הנכסים הרשמי, הבנקים, הבעלים ואפילו הנאמנים – עו"ד אמיר פלמר ורו"ח בועז גזית – מתנגדים לדרישה ותומכים בכך שלא יחולטו הפקדונות של גאון וזבידה אלא קופת הנושים תשלם את הערבות.

הבוקר חשף "כלכליסט" כי בינתיים שינה כונס הנכסים הרשמי את עמדתו לאחר שעיין בכתבי הערבות וקיבל הסברים מהנאמנים, והוא תומך במימוש הערבויות וחילוט הפקדונות או לחלופין בחיובם של בעלי השליטה להזרים לקופה 18 מיליון שקל.

במסגרת הדיון גם הנאמנים הציגו עמדה מעודכנת ועו"ד פלמר הזכיר כי בזכות מתן הערבויות לא ניתנה לאייס אזהרת עסק חי כמה חודשים לפני הקריסה: "לא מדובר בהסכם שנעשה בחדרי חדרים בין בנק לבין ערב. מדובר במשהו שניתן לו פומבי בדו"חות החברה. בהחלט נושים יכלו להסתמך על כך. אם לא היו ניתנים ערבויות אלה היתה ככל הנראה הערת עסק חי לחברה, ספקים יכלו לעצור אספקת סחורה כדי לצמצם את הנזק ובהחלט הייתה הסתמכות על מה שבוצע".

עו"ד מטרי ביקש בדיון לדחות את עמדתו החדשה של הכונס הרשמי וטען שהיא מתבססת על עובדות לא נכונות על נסיבות הנפקת הערבויות. הנאמן פלמר אמר כי עמדת הכנ"ר מתבססת על מידע שהוא קיבל מעו"ד גיא גיסין שהיה היועץ המשפטי של אייס לפני הקריסה.

נציגי הבנקים שהשתתפו היום בדיון יצאו להגנת הבעלים לשעבר והתנגדו בתוקף לחילוט הפקדונות במזומן שנמצאים אצלם. בתגובה לשאלת השופט שילה מה אכפת לבנק לגבות את הערבות מהבעלים במקום מקופת הנושים השיב עו"ד דן קרני בשם הבנק הבינלאומי כי "אנו רואים בכך ערבות רגילה לחלוטין. אנו צריכים לפנות קודם לחייב העיקרי, בסיטואציה שיש אפשרות לגבות את מלוא החוב המחייב העיקרי, לפנות לערב זה בניגוד לדין".

עו"ד בניהו לאבל המייצג את בנק לאומי הצטרף לדבריו של קרני ואילו עו"ד אלונה באומגרטן טענה בשם בנק הפועלים כי בית המשפט צריך "לחשוב גם מה יקרה מחר, מה יקרה עם שאר התיקים שתלויים ועומדים? איזה השלכות רוחב? בעלי תפקיד לא יוכלו לחלק כספים ויחכו שהבנקים יתבעו ערבים".

עו"ד זכריה קאסם המייצג את רשות המסים שביקשה אף היא בימים האחרונים להורות על חילוט הערבויות טען כי הוא לא מכיר ערב שמשלם ביום חתימת הערבות את הכסף כמו במקרה הנוכחי בו הכספים בגובה כתבי הערבות הועברו לבנקים ביולי 2011 "אמנם מדובר בפיקדון אך מבחינתנו אנו רואים זאת ככסף מזומן".

השופט שילה הציע לצדדים כי בימים הקרובים ימונה חוקר שיחד עם הנאמנים יחקור את כל הטענות שהועלו במהלך הדיון לגבי התנהלות החברות ובעלי השליטה בהם בתקופה שקדמה לקריסתן וכל טענה אחרת באשר לגורמי הקריסה. בעקבות דו"ח החקירה יהיה כל צד רשאי להגיש כל בקשה שימצא לנכון, ובנוסף יינתן צו מניעה האוסר כל דיספוזיציה בפיקדונות. עוד הציע השופט שילה כי הנושים יהיו מעורבים בקביעת זהותו של החוקר, ביחד עם הנאמנים והכונס הרשמי. הוא ציין בהחלטתו כי הנושים, הנאמנים והכנ"ר מסכימים להציעה וכי עו"ד מטרי יודיע בתוך 3 ימים מהי עמדת הבעלים לשעבר בסוגיה.

מקבוצת גאון-זבידה נמסר כי "בדיון שנערך היום השתכנע בית המשפט כי התשתית העובדתית של בקשת הספקים חסרה ולא מתקבלת בה התמונה המלאה. זאת במיוחד לנוכח טענות הבעלים כי הזרימו עשרות מיליוני שקלים לחברה וכי פעלו למניעת קריסתה המוקדמת. בהמשך לכך הורה בית המשפט על מחיקת בקשת הספקים בנושא הערבויות ועל מינוי חוקר לחקירת כלל הנסיבות הקשורות בקריסת אייס, לרבות אופן פעולת נושיה. בנוסף, נעתר בית המשפט לבקשת החברה כי צו המניעה, באם ינתן, יקבע לתקופה של ארבעה חודשים. יש לזכור כי הבעלים הפסידו בקבוצת אייס עשרות מיליוני שקלים ועשו עד רגע האחרון כל שניתן להצילה, לרבות הזרמת כספים מכיסם".

תגיות