אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"נמאס כבר. צריך לנעול את דלתות אמפל כבר היום" צילום: שאול גולן

"נמאס כבר. צריך לנעול את דלתות אמפל כבר היום"

כך לפי עידן אזולאי מאפסילון על הסדר החוב באמפל; בתי ההשקעות מיטב, אפסילון ואנליסט מובילים קו נוקשה נגד הנהלת החברה, ומתנגדים להסכים להסדר המוצע

16.07.2012, 08:33 | לירוי פרי

הסדר החוב בחברת אמפל, שבשליטת יוסי מימן, נכנס לישורת האחרונה, ובינתיים מתפצלים מחזיקי האג"ח המוסדיים לשני מחנות. המחנה הראשון, שכולל את מנורה מבטחים וכלל ביטוח נוקט בגישה רכה ותומך במתווה ההסדר שמבוסס על דחיית תשלומי הקרן בשנתיים, בעוד שהמחנה השני - שכולל את את בתי ההשקעות מיטב, אפסילון, אנליסט וחברת הביטוח הפניקס - מחזיק בעמדה נחרצת: אם לא יחול שיפור בהסדר החוב, נתמוך בפירוק אמפל באופן מיידי.

את מחזיקי האג"ח באמפל מייצגות שתי נציגויות: האחת של סדרה ב', הסדרה הגדולה, שהחוב כלפיה נאמד בכ־450 מיליון שקל, שבה יושבים מרדכי משיטה מכלל ביטוח, אדוארד קלר ועו"ד אריה דנציגר. את הנציגות השנייה של סדרות א' ו-ג' (חוב כולל של כ־400 מיליון שקל) מייצגים שמואל אשל ממנורה ועו"ד עופר שפירא.

"ההסדר לא נותן לי כלום"

בית ההשקעות מיטב היה הראשון להרים את הכפפה ולהתנגד להסדר שהציעה אמפל. בצעד מחאתי הודיע בשבוע שעבר יניב צלאל, מנהל ההשקעות הראשי של מיטב ששימש כנציג מטעמה בנציגות בעלי האג"ח ב', על התפטרותו מהנציגות. הטענות המרכזיות של בית השקעות התבטאו בראיון שערך "כלכליסט" עם מנכ"ל מיטב, אילן רביב, בשבוע שעבר. לטענת רביב, ההסדר המוצע לא מספק, בעל השליטה יוסי מימן לא מוכן להזרים סכומי כסף משמעותיים לחברה, שכר המנהלים לא הופחת באופן מספק למרות הכישלונות העסקיים, ולא התקבלו הבהרות לגבי עסקאות בעלי עניין שעשתה אמפל בעבר עם מימן (רכישת 12.5% מחברת צינור הגז המצרי EMG, ונתח מפרויקט האתנול בקולומביה).

בשיחה עם עידן אזולאי, מנכ"ל קרנות הנאמנות של אפסילון, הוא מביע זעם על היד הרכה שנוקט המחנה השמרן יותר של כלל ומנורה, וקורא לפרק את אמפל. "נמאס כבר. צריך לקחת מנעול ולשים על דלתות העסק הזה כבר היום. אין שום הצדקה להמשיך את זה. אני כבעל חוב רק נפגע כאן. תספורת או לא תספורת, זאת לא הסוגיה בכלל. למה אני צריך להמשיך לשלם את השכר הזה, בעלות מיליוני שקלים כל חודש, עבור אותם אנשים? אם אחרי שנתיים המצב לא ייפתר, אז יחל הליך פירוק ועד שייכנס המפרק, ימשיכו למשוך עוד מיליוני שקלים. לכל זאת, יש להוסיף גם הוצאות פירוק. אין מנוס מלפרק את העסק הזה שנקרא אמפל כבר עכשיו".

בכיר בבית השקעות נוסף שמתנגד להסכם המוצע אמר ל"כלכליסט" כי "במצב כפי שהוא כעת — רק פירוק. ההסדר הזה לא נותן לי כלום. מבקשים ממני להיות סבלני ולאפשר את דחיית הקרן לעוד שנתיים. מישהו מבטיח לי שעוד שנתיים אני אקבל את הכסף? מישהו כאן מוכיח לי שפירוק כעת רע יותר לעומת שנתיים שבהן כולם ימשיכו למשוך שם שכר — ובסופו של דבר גם כן ייתכן מאוד פירוק? ברור לי שפירוק עדיף על ההסדר שעל השולחן כעת, וזה לא נובע משיקולים של 'לחנך את השוק', אלא משיקול כלכלי גרידא". עוד הוסיף הבכיר כי "התביעה של EMG כנגד ממשלת מצרים — ששם נמצא הכסף הגדול — תמשיך להתנהל עם אמפל או בלעדיה. יש שם עוד מחזיקי מניות שימשיכו לנהל את התביעה הזו, כך שאם יגיע הכסף משם, אנחנו נקבל אותו.במילים אחרות, אין חברה מתאימה יותר מאמפל כדי ליישם את הכלי הזה שנקרא פירוק".

תשלום של 5 מיליון דולר לבעלי האג"ח

אמפל מחזיקה במלא המניות של חברת גדות מיכליות ומחזיקה ב־12.5% בחברת EMG, שצינור הגז שלה ממצרים לישראל מנוטרל בשנה האחרונה בשל פיצוצים חוזרים ונשנים. כמו כן, מחזיקה אמפל ב־25% מפרויקט האתנול של מימן בקולומביה, שמיועד ליצירת דלק מסוג ביו־אתנול באמצעות הפקת אתנול מקני סוכר. פרויקט האתנול נחלק לשלב החקלאי, הכולל גידול של קני סוכר ולשלב התעשייתי, שכולל בניית והפעלת מפעל לייצור.

בשל הפסקת זרימת הגז וחוסר יכולתה של EMG לשלם דיבידנדים לבעלי מניותיה, הציעה אמפל לבעלי האג"ח (משלוש הסדרות: א', ב' ו־ג') הסדר חוב שכולל דחייה של שנתיים בפירעון קרן האג"ח (עד ינואר 2014), כאשר הריבית תשולם כסדרה בתוספת פיצוי של כ־1%.

בסמוך למועד אישור ההסדר יקבלו מחזיקי האג"ח מסדרה ב' כ־5 מיליון דולר על חשבון תשלום הקרן של הסדרה. כ־5 מיליון דולר נוספים יועבר לנאמנים של שלוש הסדרות להבטחת תשלומי הריבית. מחזיקי האג"ח יקבלו הקצאה של 23% ממניות אמפל וכן שעבודים נוספים. אמפל התחייבה שלא למשוך דיבידנד לפני פירעון של 50% מקרן האג"ח ולא לבצע עסקאות עם בעל השליטה. מימן מצדו, התחייב להזרים לחברה 6 מיליון דולר, בין השאר באמצעות העברת מניות חברת רכיבי האלקטרוניקה, אלטק, שברשותו.

שלב העדויות מתקרב

אחת הטענות שעולה כל פעם מחדש היא כנגד עסקאות בעלי עניין שנעשו בעבר בחברה. תשומת הלב מופנית בעיקר להארכה שאישר בנובמבר האחרון דירקטוריון אמפל לחברת מרחב שבבעלות מימן, עבור הלוואה של כ־20 מיליון דולר. ההארכה ניתנה למרחב על מנת לפתח את פרויקט האתנול בקולומביה. על כך אמר אילן רביב כי "בנובמבר צינור הגז כבר היה מושבת, אמפל הייתה במשבר והאג"ח שלה כבר נסחרו בתשואות זבל. זה חוסר אחראיות".

אמפל היא חברה אמריקאית ולכן היא פועלת לפי חוקי החברות בארה"ב. החוק האמריקאי דורש שעסקת בעלי עניין תקבל אישור של וועדת הביקורת ושל הדירקטוריון, מבלי שיש צורך באישור של אסיפת בעלי המניות של החברה.

בשל טענות אלו, מסרבים במחנה המתנגד לאפשר למימן ושאר נושאי המשרה וחברי הדירקטוריון פטור מתביעות. "אם הייתי דירקטור באמפל היום, אני חושב שהייתי חושש, ואף מוכן לשלם, בשביל לקבל את הפטור מתביעות. הם רוצים לקבל פטור מתביעות בנזיד עדשים, אבל מדובר במרכיב שווה ערך וראוי שישלמו בשביל זה", אומר אחד מבעלי האג"ח שמתנגדים להסדר.

ברקע לחיכוכים בין הצדדים, מתנהל המשפט של נמרוד נוביק, סגן נשיא מרחב לשעבר מול יוסי מימן. בתחילת ספטמבר צפוי להתחיל שלב העדויות במשפט, שעשויות לחשוף פרטים נוספים על התנהלותם של אמפל ומימן. במחנה המתנגד עולה כבר אפשרות על הגשת תביעה נגד נושאי המשרה בבית משפט אמריקאי, וזאת חרף עלותו היקרה של המהלך. לאור זאת, ייתכן כי מימן ואנשיו ירצו לסיים את סאגת הסדר החוב עוד לפני תחילת שלב העדויות.

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
המתנגד הנצחי והמרוויח הגדול- אדוארד קלר
אדוארד קלר הנציג הידוע בהמון סדרות שבאופן אישי לא מחזיק באג"חים אוהב להיות אגרסיבי וכאילו להילחם וככה הוא הרס המון הסדרים, דוגמא ידועה היא בדלק נדלן סדרה כ"ה שהוא הנציג שם יחד עם עו"ד גיסין הגיש בקשה לפירעון מיידי ונתן מתנה לתשובה, יש עוד המון הסדרים שהוא התנגד להם ובסוף בעלי האג"ח לא קיבלו כלום (תבדקו בעצמכם, יש המון כאלה, תאמינו לי) אבל אדוארד קלר לוקח 700 ש"ח לשעה ועוד מע"מ. עם כל הסדרות שהוא מייצג ובסוף בדרך כלל מביא לבעלי האג"ח קדחת הוא מקבל כמה מיליונים טובים בכל שנה. אז למה שישקיע באג"ח קלר? הוא יתן לטיפשים להשקיע ויעזור להם לשקוע עוד יותר אבל הוא אוסף את המיליונים. אז קלר נציג סדרה ב' מתנגד ומחמם את חבריו המוסדיים להתנגד. המוסדיים אשמים שהשקיעו בכל הזבלים. אז הכי נכון זה להסכים ולקבל בינתיים את הסכומים ואת הריביות ואז נראה מה יהיה. בפירוק יקבלו אפס כמו בהרבה מקרים אחרים. תביעות שאולי יביאו משהו בעוד עשרים שנה לא שוות היום כלום.
יודע ומבין  |  16.07.12
3.
מימן לעומת תשובה
למה לתשובה המוסדיים כן מוכנים לאשר הסדר חוב? מה ההבדל? אני טוען שהטייקונים הם בדיוק כמו משפחת פשע מאורגנת: שולחים לוביסטים לכנסת ודואגים לחוקים שיגנו עליהם מפני הצורך להחזיר חובות, וכך זה חוקי מבחינת החוק שהם לא משלמים. כל מנהל של בית השקעות יודע שהמשך הקריירה שלו יהיה חלומי אם יעבוד עבור הטייקונים ולכן יש כאן מצב של שמור לי אשמור לך הוא שאמרתי, כולם מושחתים פרופורציה: בהנחה שיש מיליון בתי אב בישראל אז תשובה חייב לכל משפחה 2200 ש"ח התיקשורת דוממת (נשלטת על ידי טייקונים), הכנסת עושה קולות אבל לא מעשים ובתי ההשקעות עם אחזקות צולבות ואינטרסים אישיים של המנהלים
שלמה , רמת גן  |  16.07.12