אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוברים חום: יינות לבנים וצוננים צילום: אלה סברדלוב קרן

שוברים חום: יינות לבנים וצוננים

ריזלינג, ויונייה, גוורצטרמינר, שרדונה או סוביניון בלאן. "כלכליסט" ממפה את זני היינות הלבנים וממליץ על בקבוקים מיקבים מקומיים ומחו"ל, המשתלבים עם מנות הקיץ הקלילות

17.07.2012, 10:05 | עמית יריב

הקיץ הוא העונה המתאימה ביותר ליינות לבנים, וההיצע הרחב בשוק מאפשר להתאים לכל אירוע את הבקבוק הנכון - מערב רומנטי על חוף הים ועד ארוחת ערב חגיגית. יינות לבנים יש להגיש בטמפרטורה של שש־שמונה מעלות, וככל שהיין עשיר ומורכב יותר טמפרטורת ההגשה שלו עולה. לכן סוביניון בלאן כדאי להגיש בשש מעלות, ואילו שרדונה מיושן בעץ בשמונה מעלות.

יינות לבנים מיועדים פחות מאדומים ליישון ארוך, מאחר שכמעט אין בהם טאנינים (המסייעים בשימור היין), ומרביתם מיועדים לצריכה תוך שנתיים־שלוש משנת הבציר. לפניכם מדריך "כלכליסט" ליינות הלבנים הנפוצים - וגם המלצות.

סוביניון בלאן

מקור: הזן מגיע מצרפת, שם הוא משמש ביינות הלבנים של חבל בורדו, אבל הוא מצטיין במיוחד גם בעולם החדש, ובעיקר בניו זילנד.

מאפיינים: יינות הזן מתאפיינים בחומציות גבוהה ובמינרליות (ארומה ומרקם המזכירים מתכתיות), ובמיטבם הם רעננים. הארומות המאפיינות של הזן הן פירות הדר, בעיקר אשכולית וליים בצד הפירותי, וקרירות מתכתית. התאמה לאוכל: בשל קלילותו, יתאים למנות קלות, לסלטים וכיין בקבלת פנים לפני האוכל. לא מומלץ עם מנות עשירות ומורכבות. בקבוקים מומלצים: מחו"ל: Sauvignon Blanc 2010, יקב Cloudy Bay, ניו זילנד (285 שקל, לא כשר); מישראל: פומה בלאן 2011, יקב דלתון (49 שקל, כשר).

(מימין) סוביניון בלאן. מקומי: פומה בלאן 2011, יקב דלתון,49  שקל, מיובא: Sauvignon Blanc 2010,  יקב Cloudy Bay, ניו זילנד, 285 שקל. שרדונה: מקומי: שרדונה רזרב כרם מנרה 2010,  יקב רקנאטי,95  שקל, מיובא: Chablis Réserve de Vaudon 2009, יקב Joseph Drouhin, צרפת, 100 שקל. גוורצטרמינר: מקומי: גוורצטרמינר 2011, ירדן, יקבי רמת הגולן, 63 שקל, מיובא: Gewurztraminer 2010, יקב Pfaffenheim, צרפת, 87 שקל, צילום: אלה סברדלוב קרן (מימין) סוביניון בלאן. מקומי: פומה בלאן 2011, יקב דלתון,49 שקל, מיובא: Sauvignon Blanc 2010, יקב Cloudy Bay, ניו זילנד, 285 שקל. שרדונה: מקומי: שרדונה רזרב כרם מנרה 2010, יקב רקנאטי,95 שקל, מיובא: Chablis Réserve de Vaudon 2009, יקב Joseph Drouhin, צרפת, 100 שקל. גוורצטרמינר: מקומי: גוורצטרמינר 2011, ירדן, יקבי רמת הגולן, 63 שקל, מיובא: Gewurztraminer 2010, יקב Pfaffenheim, צרפת, 87 שקל | צילום: אלה סברדלוב קרן (מימין) סוביניון בלאן. מקומי: פומה בלאן 2011, יקב דלתון,49  שקל, מיובא: Sauvignon Blanc 2010,  יקב Cloudy Bay, ניו זילנד, 285 שקל. שרדונה: מקומי: שרדונה רזרב כרם מנרה 2010,  יקב רקנאטי,95  שקל, מיובא: Chablis Réserve de Vaudon 2009, יקב Joseph Drouhin, צרפת, 100 שקל. גוורצטרמינר: מקומי: גוורצטרמינר 2011, ירדן, יקבי רמת הגולן, 63 שקל, מיובא: Gewurztraminer 2010, יקב Pfaffenheim, צרפת, 87 שקל, צילום: אלה סברדלוב קרן

ריזלינג

מקור: הריזלינגים הטובים ביותר מגיעים מחבל אלזס על גבול צרפת־גרמניה, וזהו גם אחד הזנים המצליחים ביותר בגרמניה ובאוסטריה (לא לבלבל עם אמרלד ריזלינג, שהוא זן לבן שמשמש בדרך כלל לייצור יינות חצי יבשים פשוטים.

מאפיינים: הריזלינג מתאפיין בארומות פרחוניות וטרופיות. במיטבו תוכלו למצוא בו ארומות של סיגליות, מלון בשל ודבש. התאמה לאוכל: מתאים לשתייה בקבלות פנים, או לצד מנות קינוח עדינות. משתלב היטב עם סלטים על בסיס ירקות וגבינות, ונפלא עם גבינות חריפות. בקבוקים מומלצים: מחו"ל: Riesling 2010, יקב Hugel, אלזס, צרפת (95 שקל, לא כשר); מישראל: ריזלינג כרם קאיומי 2010, כרמל סינגל ויניארד, יקבי כרמל (75 שקל, כשר).

ויונייה

מקור: אופייני לצפון עמק הרון שבצרפת, אבל כיום הולך ותופס תאוצה גם בעולם החדש.

מאפיינים: מתאפיין בארומות בולטות של אפרסקים ומשמשים, שהם סימן ההיכר המרכזי שלו. במיטבו הוא משלב בין הרעננות של הסוביניון בלאן לבין המורכבות של השרדונה. צפו למצוא בו גם ארומות של פרי הדר. התאמה לאוכל: הולך טוב עם מנות דגים, ועם פסטות ברוטבי שמנת, חמאה או שמן זית. בקבוקים מומלצים: מחו"ל: The Last Ditch ,Viognier 2008, יקב d'Arenberg מקלארן וייל, אוסטרליה (90 שקל, לא כשר); מישראל: ויונייה הרי הכרמל 2011, יקב צ'ילאג (85 שקל, לא כשר).

(מימין) ויונייה: מקומי: ויונייה הרי הכרמל 2011, יקב צ (מימין) ויונייה: מקומי: ויונייה הרי הכרמל 2011, יקב צ'ילאג, 85 שקל, מיובא: The Last Ditch, Viognier, 2008, יקב d'Arenberg מקלארן וייל, אוסטרליה, 90 שקל. ריזלינג: מקומי: ריזלינג כרם קאיומי 2010, כרמל סינגל ויניארד, יקבי כרמל, 75 שקל, מיובא: Riesling 2010 יקב Hugel, אלזס, צרפת, 95 שקל. בלנדים לבנים: מקומי: מסע ישראלי לבן 2011, יקב ויתקין, 75 שקל, מיובא: Chardonnay-Macabeo 2009, יקב Marques de Monistrol, ספרד, 55 שקל | צילום: אלה סברדלוב קרן (מימין) ויונייה: מקומי: ויונייה הרי הכרמל 2011, יקב צ

שרדונה

מקור: השרדונה מצטיין בעיקר בחבל בורגון שבצרפת, אבל בדומה לזנים הבינלאומיים האחרים נמצא כמעט בכל מקום שבו מגדלים ענבי יין.

מאפיינים: בגרסתו הקלאסית, המיושנת בחביות עץ, השרדונה מתאפיין בארומות של לחם טרי, חמאה, אגוזים, לימון ואפרסק לבן. קיימת גרסה מודרנית יותר, שאינה כוללת יישון בחביות, ואז היין המתקבל הוא רענן וחומצי יותר. התאמה לאוכל: יתאים כליווי למנות דגים עדינות, מנות עוף ופסטות על בסיס רוטבי שמנת. בקבוקים מומלצים: מחו"ל: Chablis Réserve de Vaudon 2009, Joseph Drouhin, בורגון, צרפת (100 שקל, לא כשר); מישראל: שרדונה רזרב כרם מנרה 2010, יקב רקנאטי (95 שקל, כשר).

גוורצטרמינר

מקור: על פי שמו, הוא מגיע מהכפר טרמין שבחבל טירול, והוא אופייני לחבל אלזס בצרפת ולגרמניה ואוסטריה. מאפיינים: ארומות של פירות טרופיים, מנגו, ליצ'י ומלון, ובעל מנעד רחב של תכונות, המאפשרות לייצר יינות במגוון סוגים, מיינות יבשים וכלה ביינוח קינוח מחוזקים. התאמה לאוכל: בשל התיבול המיוחד זהו אחד היינות היחידים שמתאימים למנות אסייאתיות, ואף לסושי. בקבוקים מומלצים: מחו"ל: Gewurztraminer 2010, יקב Pfaffenheim, אלזס, צרפת (87 שקל, לא כשר); מישראל: גוורצטרמינר 2011, ירדן, יקבי רמת הגולן (63 שקל, כשר).

בלנדים לבנים

מאפיינים: בניגוד לממסכים אדומים, שלגביהם יש מסורת ארוכה של התאמות, שמקורה באזורי היין של העולם הישן, ממסכים לבנים הם עניין מודרני יותר, אף שהם קיימים גם בצרפת. הכלל המרכזי הוא שאין כללים, ואפשר למצוא ממסכים של שרדונה וסוביניון בלאן, ממסכים ארומטיים מבוססים על גוורצטרמינר וריזלינג ועוד רבים. בקבוקים מומלצים: מחו"ל: Chardonnay-Macabeo 2009, יקב Marques de Monistrol, קטלוניה, ספרד (55 שקל, לא כשר); מישראל: מסע ישראלי לבן 2011, יקב ויתקין, ממסך של ויונייה, פרנץ' קולומבאר וגוורצטרמינר (75 שקל, לא כשר).

תגיות