אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות כספיות: יותר מדי קרנות על המדף, אך רק אחת היכתה את מדד הייחוס צילום: בלומברג

קרנות כספיות: יותר מדי קרנות על המדף, אך רק אחת היכתה את מדד הייחוס

כמה מבתי ההשקעות מציעים עד חמש קרנות שונות בקטגוריית הכספיות, שהמשקיע הסביר יתקשה לעמוד על ההבדלים ביניהן

17.07.2012, 07:44 | בועז בן־נון

קרנות הכספיות השקליות, שרשמו פדיונות גדולים מתחילת השנה, הראו לאחרונה היפוך מגמה כשגייסו ברבעון האחרון כ־100 מיליון שקל נטו, המהווים 0.3% מההון המנוהל בקטגוריה - כ־32 מיליארד שקל. מתחילת יולי זרמו לקרנות הכספיות, הכוללות מלבד 23 הקרנות השקליות גם קרנות דולריות, 340 מיליון שקל.

הקרנות הכספיות, המהוות השקעה לטווח קצר ונכסיהן מושקעים בפיקדונות בבנקים, פיקדונות ג'מבו, מק"מ או אג"ח מדורגות גבוה עם מח"מ של עד שנה, מבקשות להשיג תשואה גבוהה יותר מהמק"מ. המשקיעים נהנים מדמי ניהול צנועים של 0.16% בממוצע, וכן מיתרון לגודל שנובע מההשקעה המשותפת.

שקלים, צילום: ג שקלים | צילום: ג'רמי פלדמן שקלים, צילום: ג

ואכן, כשחילקנו את הקרנות לפי גודל, מצאנו כי קיים קשר בין היקף נכסי הקרן לתשואות שהיא מניבה. ניתן להסביר את פערי התשואות ביכולת המיקוח הטובה יותר של הקרנות הגדולות מול הבנקים. חלק מהכסף מושקע בפיקדונות לא סחירים שעשויים להניב תשואות גבוהות, כפי שמקבלים תאגידים גדולים תוך שהקרנות מקיימות מכרז בין הבנקים ובוחרות את זה שנותן להן את הריבית הגבוהה ביותר. בקטגוריה אפשר למצוא כמה מקרנות הענק של עולם קרנות הנאמנות: מיטב כספית פרמיום שמנהלת 6.5 מיליארד שקל, אקסלנס כספית פרימיום והראל פיא כספית פלטינום. בתיקי הנכסים של הקרנות הגדולות אכן בולט שיעור הפיקדונות הבנקאיים.

כמה מבתי ההשקעות "שולחים" כמה קרנות למערכה ומעטרים את שמן במילים כמו "פרימיום", "פלטינום" ועוד. לא קיימת הגדרה אחידה למילים אלו, ובתי ההשקעות מגדירים את משמעות שם הקרן כאוות נפשם. כך, להראל פיא חמש קרנות, למגדל ארבע קרנות, לאקסלנס ולפסגות שלוש ולדש ומיטב שתי קרנות. בתי השקעות אחרים "מסתפקים" בקרן אחת.

מהו אם כן ההבדל בין הראל פיא כספית שקל, הראל פיא כספית פלטינום, הראל פיא פק"מ כספית, הראל פיא כספית שקלית והראל פיא כספית חייבת? בהראל אומרים שהקרנות עונות לצרכים שונים ולהעדפות סיכון שונות של לקוחות. בפועל, מנעד התשואות של הקרנות אינו גדול ונע בין 1.2% (הראל פיא כספית) ל־1.03% (הראל פיא כספית חייבת) מתחילת השנה, בין 4.2% ל־3.7% ב־18 החודשים האחרונים ובין 6.2% ל־5.4% בשלוש שנים. ללא הבדלי המס, הפערים היו קטנים אף יותר.

גם לאחר מבט בתשקיפי הקרנות, דומה שקשה מאוד למשקיע הסביר לעמוד על ההבדלים.

תשובות דומות נמסרו גם מאקסלנס, שם הסבירו כי שלוש הקרנות של אקסלנס בקטגוריית הכספיות נבדלות ברמות הסיכון שלהן ועונות לצרכים שונים של לקוחות. אמנם שתיים מהשלוש, אקסלנס כספית ואקסלנס כספית פרימיום, מדורגות בעשירייה הראשונה בדירוג ל־18 חודשים, אולם מנעד התשואות שלהן דומה למדי: 1.2%–1.22% מתחילת השנה, ו־3.9%–4.2% ב־18 החודשים האחרונים. גם למי ששברי אחוזים עשויים להיות עבורו הבדל גדול, סדר הקרנות בדירוג אינו בהכרח תואם את רמת הסיכון שהן מציעות.

הראשונה בדירוג שלנו ל־18 חודשים - מיטב כספית פרמיום - היא היחידה שהיכתה את מדד הייחוס, וגם זה רק בטווח של 18 חודשים. הקרן משקיעה במק"מ (25%), בפיקדונות בבנק (50%) ובפיקדונות ג'מבו (23%), הנושאים ריבית של בנק ישראל, בניכוי מרווח מסוים וכ־2% בניירות מסחריים (ניירות ערך שמנפיקות חברות כדי לגייס מימון לטווח הקצר שבין שבוע לשנה, הנמכרים בבורסה לני"ע ומהווים למעשה אג"ח לזמן קצר, בדומה למק"מ).

השורה התחתונה: הקרנות המנוהלות על ידי אותו מנהל קרן מציגות מנעד תשואות מצומצם, למרות ההבדלים הנטענים ברמות הסיכון שלהן

IFO מפיצת מוצרי מורנינגסטאר בישראל

תגיות