אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
להשקיע ביפן ולהרוויח מאסיה צילום: בלומברג

להשקיע ביפן ולהרוויח מאסיה

חלק מהחברות הרווחיות בעולם ממוקמות אמנם ביפן, אך רווחיהן מגיעים מסחר אזורי. קבלו שתי קרנות שמחפשות הזדמנויות, רגע לפני שהשמש שוב עולה על הכלכלה המקרטעת

17.07.2012, 07:44 | ארז ברית ויוליה ויימן

המדד הרחב של הבורסה ביפן, TOPIX, הגיע ביוני לשפל של 28 שנים, ומכפילי הרווח של החברות ממשיכים להיות נמוכים מאוד מבחינה היסטורית. עם זאת, השוק היפני מציע הזדמנויות מצוינות למי שיודעים לבחור את המניות בעלות פוטנציאל הצמיחה. חלק ניכר מהחברות הגדולות, החזקות והרווחיות ביותר בעולם, ממוקמות ביפן, ומרביתן מפיקות את מרבית רווחיהן מיצוא ולא תלויות בכלכלה המקומית, המאופיינת בדפלציה וביקושים נמוכים. לחברות אלה יש גישה נוחה לשווקים באסיה, שרושמים את הצמיחה הגבוהה ביותר בעולם, ומציעים פוטנציאל לעלייה משמעותית במסחר האזורי בשנים הבאות

פועל בפס הייצור של מפעל המכוניות טויוטה, צילום: בלומברג פועל בפס הייצור של מפעל המכוניות טויוטה | צילום: בלומברג פועל בפס הייצור של מפעל המכוניות טויוטה, צילום: בלומברג

בטור זה בחרנו להתמקד בשתי קרנות נאמנות המתמחות בהשקעה במניות ביפן, רשומות בלוקסמבורג ושמדד הייחוס שלהן הוא (TOPIX (Tokyo Stock Price Index. הקרן של אינווסקו (Invesco Japanese Equity Advantage Fund), נקובה בין. היא מנוהלת על ידי טדאו מינאגוצ'י (Tadao Minaguchi) שעבד בעבר במורגן סטנלי והיה חבר בצוות בנקאות השקעות בג'יי.פי מורגן. סגנון ההשקעות שלו הוא מלמטה למעלה ( up-bottom).

מטרת הקרן היא להשיג תשואה על ידי השקעה במניותיהן של חברות הממוקמות ביפן או שעיקר פעילותן הוא ביפן. בסוף מאי 2012, 98% מנכסי הקרן הושקעו במניות והשאר הוחזקו במזומן. עשר האחזקות הגדולות ביותר - בהן טויוטה וקנון - היוו 38% מהתיק. המגזרים העיקריים שבהן השקיעה הקרן הם IT, תעשייה, קמעונאות, פיננסים, שירותי בריאות וחומרי גלם. הקרן הניבה ב־12 החודשים האחרונים תשואה של 1.98% (במונחי דולר ארה"ב, וכך מוצגות כל התשואות כאן), לעומת מדד הייחוס שהניב תשואה שלילית 6.5%. בשלוש השנים האחרונות הניבה הקרן תשואה של 23%, לעומת המדד שירד ב־5.9%.

הקרן בניהולה של חברת שרודרס (Schroder Japanese Equity Alpha Fund) הוקמה בפברואר 2004 וגם היא נקובה בין. מאז הקמתה הקרן מנוהלת על ידי נתן גיבס, בעל תואר שני בכלכלה וניסיון של 29 שנים בתחום ההשקעות. מטרת הקרן היא להשיג תשואה בטווח ארוך, בעיקר על ידי השקעה במניותיהן של חברות צמיחה.

נכון לסוף חודש מאי 2012, 98% מנכסי הקרן הושקעו במניות והשאר הוחזקו במזומן ועשר האחזקות הגדולות ביותר - בהן הונדה ומיצובישי - היוו 40% מהתיק. המגזרים העיקריים על פי גודל אחזקתם בקרן הם תעשייה וייצור, אחסון ותובלה, סיטונאות, פיננסים ונדל"ן.

ב־12 החודשים האחרונים ספגה הקרן תשואה שלילית של 13.5% (במונחים דולריים), כפול ממדד הייחוס TOPIX שהניב תשואה שלילית של 6.5%. בשלוש השנים האחרונות הניבה הקרן של שרודרס תשואה של 18%, לעומת המדד שבאותה התקופה הניב 5.9% בלבד.

לצורך בחינת התוצאות של שתי הקרנות ניתן להשוותן לקרן הסל iShares MSCI Japan שרשומה בארה"ב ונקובה בדולר אמריקאי. ב־12 החודשים האחרונים השיאה קרן הסל תשואה שלילית של 7.8%, טוב יותר מהקרן בניהולה של שרודרס, אך גרוע יותר מהקרן של אינווסקו. בשלוש השנים האחרונות הניבה קרן הסל תשואה חיובית של 5.1% - נמוך משתי הקרנות. מבחינת תנודתיות, הקרן של אינווסקו מציגה סטיית תקן של 16.8 בשלוש השנים האחרונות, לעומת 20.5 בקרן של שרודרס ו־15.8 בקרן הסל. 

השורה התחתונה: הקרן של אינווסקו הציגה ביצועים טובים מהקרן של שרודרס ומקרן הסל, בתנודתיות נמוכה יותר.

ארז ברית הוא מנכ"ל בית ההשקעות טנדם קפיטל. יוליה ויימן היא אנליסטית מאקרו לשווקים גלובליים

תגיות