אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחצית ראשונה בפנסיה: הראל מובילה, הפניקס ממשיכה לאכזב צילום: עמית שעל

מחצית ראשונה בפנסיה: הראל מובילה, הפניקס ממשיכה לאכזב

קלי הסדרים פנסיוניים: מתחילת השנה הגדילו קרנות הפנסיה את רכיב המזומן והאג"ח הממשלתי ב־4%. בביטוחי המנהלים הוא גדל ב־16%

17.07.2012, 07:45 | אסף גילעם

בסיכום המחצית הראשונה בשוק החיסכון הפנסיוני, ממשיכות קרנות הפנסיה להיות האפיק המוביל: עד סוף יוני רשמו קרנות הפנסיה תשואה ממוצעת של 3.34%, לעומת ביטוחי המנהלים שהציגו תשואה ממוצעת של 2.82% בפוליסות המשתתפות (שהונפקו לפני 2004) ותשואה של 2.61% בפוליסות החדשות. קופות הגמל רשמו מתחילת השנה ועד סוף יוני תשואה ממוצעת של 2.4%, וקרנות ההשתלמות השיגו 2.15% בלבד.

מקרב קרנות הפנסיה בלטה הראל גילעד פנסיה עם תשואה של 4.2% מתחילת השנה - כמעט 1% מעל הממוצע. גם בטווחים הארוכים של שלוש וחמש שנים הראל מובילה בפנסיה. מנגד, קרן הפנסיה הפניקס ממשיכה להשתרך מאחור עם תשואה של 2.63% מתחילת השנה.

קרייזל. תשואות גבוהות למגדל בטווח הארוך, צילום: עמית שעל קרייזל. תשואות גבוהות למגדל בטווח הארוך | צילום: עמית שעל קרייזל. תשואות גבוהות למגדל בטווח הארוך, צילום: עמית שעל

החולשה של הפניקס ניכרת גם בביטוחי המנהלים, שם רשמה קרן י' תשואה של 1.8% בלבד מתחילת השנה, והפוליסה החדשה של הפניקס הציגה תשואה דומה של 1.72%. הפער בביצועיה של הפניקס ב־2012 נובע משתי סיבות עיקריות: ראשית, הלוואות בעייתיות שביצעה הקרן עם כספי העמיתים, כולל עסקאות אשראי עם חברות נדל"ן שביצעה בכספי המבוטחים תוך שיתוף פעולה עם דלק נדל"ן. הלוואות אלה הובילו למחיקות של מאות מיליוני שקלים, שפגעו בתשואות הקרנות של הפניקס באפריל האחרון, אז נאלצה הפניקס לבצע מחיקות נוספות, ובטווח הארוך המחיקות שביצעה הפניקס גרמו לה לפספס את הראלי שהתרחש בשווקים באותו חודש. בנוסף, להפניקס חשיפה גדולה לאג"ח של קבוצת אי.די.בי, שחלקן נחתכו בחדות בחודשים האחרונים.

הפניקס, שהיא הקרן הקטנה ביותר עם היקף נכסים של פחות מ־4 מיליארד שקל, מובילה את הקרנות מבחינת נזילות נכסיה, ויותר מ־50% מנכסיה מושקעים באג"ח ממשלתיות ובמזומן. אולם, המעבר לנזילות ניכר בקרב יתר הקרנות בענף. מפילוח הנכסים שביצעה קלי הסדרים פנסיונים עולה כי נרשמה עלייה של 4.2% ברכיב המזומן והאג"ח הממשלתיות של קרנות הפנסיה, וזינוק של 15.6% באותו האפיק בקרב ביטוחי המנהלים.

בתחום ביטוחי המנהלים שומרת מנורה מבטחים על ההובלה מתחילת השנה, עם תשואה של 3.8% בקרן י' וקרן י' החדשה. אולם, ביצועי 2012 עדיין לא ניכרים בטווחים של שלוש שנים וחמש שנים, שם נמצאות תשואות הקרנות מתחת לממוצע בענף.

בניגוד למנורה מבטחים, הקרנות של מגדל שומרות על תשואות נאות גם בטווחים הארוכים יותר: מתחילת השנה רשמו הפוליסות של מגדל בביטוחי המנהלים תשואות של 3.2% בקרן י' ו־3.1% בקרן י' החדשה. שתי הקרנות מובילות את טבלת התשואות גם בטווחים של שלוש שנים וחמש שנים.

עומר קרייזל, מנהל תחום השקעות במגדל, מסביר כי "בחצי הראשון של השנה ראינו עליות בשוקי המניות בחו"ל בניגוד למצב בארץ, דבר שמאפיין אותנו כבר תקופה ארוכה. תיק המניות שלנו מוטה לחו"ל כבר זמן רב, והתנהגות השווקים העצימה את המגמה. משקל המניות בחו"ל כבר עולה על משקל המניות בשוק המקומי".

קרייזל מסביר כי היציאה לחו"ל לא נועדה להגן מפני משברים של הטווח הקצר. "האפשרות להשקיע בחו"ל, והגיוון בשימוש במכשירים שלא קיימים בשוק המקומי, לא מתבטאים בהכרח בתשואות בטווח הקצר, אבל מפחיתים את הסיכון, ומאפשרים לפזור את ההשקעות טוב יותר. לאור ההערכה שלנו שהשווקים המתעוררים צפויים לסבול מקצב צמיחה שהולך להאט בצורה משמעותית לעומת השווקים המפותחים, בדגש על ארה"ב, הסטנו לארה"ב את ההשקעות שלנו. אותם שיקולי מאקרו הביאו אותנו להגדיל את החשיפה למט"ח, בדגש על הדולר".

בעקבות הירידות החדות בשוק הקונצרני אומר קרייזל כי "התמקדנו בחברות עם דירוגים גבוהים. נמנענו מחשיפה לחברות אחזקה ממונפות".

השורה התחתונה: קרנות הפנסיה הציגו תשואות עודפות על ביטוחי המנהלים, הן בסיכום המחצית הראשונה של 2012 והן בטווח הבינוני ל־3 שנים ול־5 שנים.

תגיות