אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברננקי: "יש לנו מגוון רחב של אפשרויות לתמריצים נוספים לכלכלה" צילום: בלובמרג

ברננקי: "יש לנו מגוון רחב של אפשרויות לתמריצים נוספים לכלכלה"

יו"ר הפד ענה לסנאט כי הבנק הפדרלי יכול להוציא אל הפועל הרחבה כמותית נוספת ולהשתמש בחלון ההלוואות הישיר לבנקים; הזהיר כי הכלכלה האמריקאית מתמודדת עם הסיכון שמשבר החובות באירופה יחריף

17.07.2012, 17:21 | שהם לוי

בן ברננקי, יו"ר הפדרל ריזרב מוסר בשעה זו לקונגרס האמריקאי את העדות החצי שנתית שלו, אודות מצב הכלכלה האמריקאית. ברננקי אומר בעדותו כי התנאים בשוק העבודה האמריקאי השתפרו לקראת סוף 2011 ובתחילת השנה הנוכחית, עם ירידת שיעור האבטלה לרמה של 8.2%. בשורה התחתונה מסביר יו"ר הבנק הפדרלי כי בידיו עוד כלים רבים, במידה והמצב הכלכלי יחריף - אימרה שסיפק גם במהלך מסיבת העיתונאים שקיים בתום החלטת הריבית בחודש שעבר.

"הוצאות משקי הבית המשיכו לגדול, אבל הנתונים האחרונים שיש בידינו מצביעים על קצב צמיחה איטי יותר בצריכה הפרטית ברבעון השני. למרות שהירידה במחירי האנרגיה סיפקה עדנה לצרכנים ברבעון השני, משקי הבית עדיין מודאגים ממצב התעסוקה ומההכנסה העתידית שלהם", אמר ברננקי.

יו"ר הבנק הפדרלי הסביר את התחזיות שסיפק הבנק המרכזי בארה"ב "נאלצנו לעדכן מטה את תחזיות הצמיחה בשל משבר החובות באירופה ורוחות נגדיות נוספות עימן מתמודדת הכלכלה". ברננקי מזהיר כי הכלכלה האמריקאית מתמודדת עם הסיכון שמשבר החובות באירופה יחריף.

סוגיית שוק הדיור היא משמעותית מבחינתו של הבנק המרכזי בארה"ב, בעיקר בשל העובדה ששוק הדיור הוא אחד הגורמים העיקריים להאטה של הכלכלה הגדולה בעולם. "למרות ששוק הדיור הצביע על שיפור, התרומה של הסקטור להתאוששות הכלכלה הוא קטן מבעבר".

בן ברננקי, יו"ר הפדרל ריזרב. מצב הכלכלה - סיבה לדאגה, צילום: בלומברג בן ברננקי, יו"ר הפדרל ריזרב. מצב הכלכלה - סיבה לדאגה | צילום: בלומברג בן ברננקי, יו"ר הפדרל ריזרב. מצב הכלכלה - סיבה לדאגה, צילום: בלומברג

בין היתר התייחס ברננקי לסיכונים המשמעותיים העומדים בפני הכלכלה האמריקאית והסביר שאחד מהם הוא המצב הפיסקאלי בו מצויה ארה"ב. מחד, מסביר יו"ר הפד כי לא יהיה נכון כעת לבצע טיפול אגרסיבי בגירעון האמריקאי, זאת בהתחשב במצב השברירי של הכלכלה הגדולה בעולם וההתאוששות האיטית של הכלכלה.

הפדרל ריזרב הצהיר בחודש שעבר  על הרחבת תוכנית רכישות האג"ח במסגרת "מבצע טוויסט" ב-267 מיליארד דולר ומוסיף שהתוכנית כעת תסתיים בחודש דצמבר. במסגרת התוכנית מוכר הבנק המרכזי איגרות חוב קצרות ורוכש איגרות חוב ארוכות. מטרת הפדרל ריזרב במהלך היא להוריד את שערי הריבית לטווח ארוך, עליהם הוא לא שולט, בניגוד לאיגרות חוב לטווח קצר שתלויות יותר במדיניות הריבית לטווח קצר, עליה לבנק המרכזי שליטה רבה יותר.

"מבצע טוויסט" הוא מהלך של הבנק המרכזי בארה"ב שנועד לתמרץ את הכלכלה האמריקאית עם תשומת לב רבה ללחצים האינפלציוניים העתידיים שהדפסת כספים עלולה לגרום. על התוכנית המקורית הודיע הבנק המרכזי בארה"ב ב-21 בספטמבר 2011, עת בה הודיע הבנק המרכזי על החלפת איגרות חוב בהיקף של 400 מיליארד דולר.

"ההרחבות יעילות"

 

שאלת יעילות ההרחבה הכמותית בה נקט הבנק המרכזי בארה"ב שוב עלתה מצד הסנאט האמריקאי, עקב הספקות שעלו מצד כלכלנים בדבר יעילותה של הרחבה כמותית שלישית. ברננקי, כהרגלו לא הטיל כמעט ספק ביעילות הצעדים וציין שגם "מבצע טוויסט" היה יעיל.

 

"ההרחבה הכמותית השלישית הייתה יעילה במניעת דיפלציה, לפי גישתי וגישת האנליסטים של הפדרל ריזרב הייתה לה השפעה על הצמיחה הכלכלית. יש מספר גישות לגבי האפקטיביות של ההרחבה הכמותית ויש לה תופעות לוואי. הכלים הללו תומכים בכלכלה האמריקאית", הסביר ברננקי ועמד על דעתו כי הצעדים שנקט הבנק המרכזי היו אפקטיביים בתמיכה בכלכלה האמריקאית.

"נוכל לבצע הרחבה כמותית נוספת ולהשתמש ב'חלון'"

השאלה סביב הכלים שעומדים בפני הבנק המרכזי כדי להתמודד עם ההאטה בכלכלה האמריקאית עולה חדשות לבקרים. ברננקי עונה הערב ואומר כי בפני הבנק הפדרלי ישנם עוד מגוון אפשרויות לתמריצים לכלכלה האמריקאית. ברננקי מזכיר את כלי ה'חלון' (discount window)  את האפשרות שהפדרל ריזרב ישתמש בהרחבה כמותית נוספת.

ה'חלון' הוא כלי בו השתמש הבנק הפדרלי רבות במהלך המשבר הפיננסי של 2009-2008 ותכליתו לשפר את הנזילות בכלכלה. במצב של מצוקת נזילות מאפשר הבנק המרכזי נטילת הלוואות זולות ישירות מהבנק המרכזי עצמו, זאת במקום ההליך הרגיל בו הבנקים מעניקים הלוואות אחד לשני.  

שאלת הצוק הפיסקאלי

אחד הסנאטורים האמריקאים שאל את יו"ר הפדרל ריזרב אודות ההשפעה של הנפילה מהצוק הפיסקאלי על הכלכלה האמריקאית. ברננקי הסביר שלירידה מהצוק הפיסקאלי תהיה השפעה שלילית על הכלכלה האמריקאית. "חשוב לשלוט בגירעון בטווח הארוך", אמר ברננקי.

מחד ברננקי לא מעוניין שהקונגרס ינקוט בגישה של צמצום אגרסיבי של הוצאות, עקב ההשפעה השלילית המשמעותית שיש למהלך כזה על צד הביקושים של הכלכלה האמריקאית. מאידך, מאמין ברננקי שרפורמה פיסקאלית בכלכלה הגדולה בעולם היא נחוצה מאוד. הדיון גלש לפסים פוליטיים ואחד מחברי הסנאט שאל את ברננקי לגבי גישת הפדרל ריזרב, אודות התקציב האמריקאי. ברננקי מצידו סיפק תשובה פוליטית ולא היה מוכן לגלות התערבות בסוגיות עליהן אחראי הקונגרס.

עוקבים אחר המתרחש

הבנק המרכזי בארה"ב עוקב יחד עם עמיתיו בבנק המרכזי באירופה אחר ההתרחשויות. למרות המצב הפוליטי באירופה הוא מורכב, בפדרל ריזרב מאמינים שהרשויות יש תמריצים חזקים ומספיק משאבים כדי לפתור את המשבר.

תגיות